Vandaalid on puhkealadel taas tegutsema asunud

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuga lõkkekoha juures olnud komplektist saeti oktoobri alguspäevil käsisaega laud välja ja viidi kaasa.
Jõuga lõkkekoha juures olnud komplektist saeti oktoobri alguspäevil käsisaega laud välja ja viidi kaasa. Foto: HEINAR JUUSE

Kui suvi möödus RMK puhkealadel suuremate lõhkumisteta, siis viimastel kuudel on varastatud ja lõhutud nii Uuskülas ja Jõugal kui Oru pargis.

"RMK tegeleb Ida-Virumaal koduaedade kaunistamisega," ütles RMK loodushoiuosakonna Kirde-Eesti piirkonna juhataja Heinar Juuse kibedalt. "Kuhu need lauad ja pingid ja prügikastid ikka mujale viiakse kui endale koju."

Aprillis rääkis Juuse Oru pargist kadunud pinkidest, prügikastidest ja peenratäiest roosidest.

"Suvi läks rahulikult ja jõudsin mõttes juba meie inimesi kiitma hakata. Vihma oli küll palju ja külastajaid mõnevõrra vähem, aga neid siiski jagus ja kusagil mingeid suuremaid probleeme ei olnud. Niipea aga kui suvi lõppes, hakkas jälle pihta."

Süüdlasi pole leitud

Septembri lõpus viidi Uusküla telkimisalalt minema üks pingikomplekt, sellest jäi ainult katus maha. Teist samasugust komplekti lõhuti, kaasa võeti ainult pinkide ja laua pealmised planguosad.

Oktoobri alguses lõigati Jõuga lõkkekohas lauakomplekt käsisaega aluse küljest lahti ja viidi minema.

"Selliseid vargusi avastades tekib mul alati küsimus, kuidas need vargad kodus oma lähedastele selgitavad, kust nad need asjad said," arutles Juuse. "Üldjuhul me taastame need lõhutud asjad - meie põhimõte on jätta pigem mingi muu asi mujal tegemata - ja vaeseks me sellest ei jää, aga see teeb nukraks."

Üleeile varastati Oru pargist päise päeva ajal kaks prügikasti, mille kättesaamiseks tuli metalltoru maapinna lähedalt läbi saagida.

"Olen iga varguse ja lõhkumise kohta politseisse avalduse teinud, aga see pole mingeid tulemusi andnud," nentis Juuse. "Nüüd on mitmesse kohta paigaldatud valvekaamerad ja küllap peatselt mõne varga ka tabame."

Juuse on tänulik inimestele, kes kevadel ajalehes ilmunud pargist pinkide kadumise loo järel talle kahtlastest müügikuulutustest teada andsid ja ka pilte saatsid. "Need vihjed kahjuks ei viinud küll kusagile, aga oli hea meel tõdeda, et inimesed hoolivad ja viitsivad märgata."

Suvitushooaja lõppedes viib RMK puhkealadelt prügikonteinerid minema, ent inimesed kipuvad harjumusest sinna endiselt prügi viima. Juuse sõnul pannakse nii ehitusjäätmed kui prügikotid konteinerialustele ning kuna seal sügisest kevadeni prügiveoteenust ei tellita, tuleb need kevadel käsitsi ära koristada, et konteineritele koht vabaks teha.

Ettevaatust vaatetornidega

Ohtlikuks muutunud Iisaku vaatetorni remontis RMK küll uuesti kasutatavaks, ent matkaradadel ja ka mujal on teisigi vaatetorne, kuhu ronides tasub ettevaatlik olla.

"See probleem on terves Eestis, et valdavalt aastatel 2000-2002 ehitatud puittornide eluiga hakkab lõpule jõudma ning tuleb tõsiselt kaaluda, kas on mõtet remontida või oleks targem lammutada. Omal ajal rajati neid mitte alati kõige paremini läbi mõeldud kaalutlusel, pealegi on looduspilt kümne aastaga muutunud, puud kõrgemaks kasvanud ja igal pool polegi neist tornidest enam eriti midagi vaadata."

Siinkandis on suletud näiteks Selisoo matkarajal suurlauka ääres asuv vaatetorn, mis on veidike kreeni vajunud. "Selle ehitamisel kasutati ümbruskonnast saada olnud metsakuiva materjali, mis soopinnal ei taha hästi vastu pidada," selgitas Juuse. "Peame veel aru, mida sellega ette võtta - nagu ka Kotka matkaraja vaateplatvormiga, mis samuti on ohtlikuks muutunud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles