Tartu ja Tallinna arstid Ida-Virus ei streigi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahest Ida-Viru suuremast haiglast kestab streik veel Narva omas, ehkki sealgi on võitlusliinile jäänud veel vaid üksikud meedikud.
Kahest Ida-Viru suuremast haiglast kestab streik veel Narva omas, ehkki sealgi on võitlusliinile jäänud veel vaid üksikud meedikud. Foto: Ilja Smirnov

Peaaegu kõik arstid, kes Ida-Viru keskhaiglasse streikivatest Tallinna ja Tartu raviasutustest vastuvõtte tegemas käivad, töötavad siin tavarežiimis.

Tartu ülikooli kliinikumist, Tallinna haiglatest, aga ka erakliinikutest käib Ida-Viru keskhaiglas lisatööd tegemas enam kui 30 arsti. Haigla teatel on selle aja jooksul oma vastuvõtu ära jätnud vaid üks arst.

Arstkonnaga solidaarne

Ainsaks streikijaks oli südamestimulaatorite paigaldusega tegelev kardioloog Rein Kolk, kes on ka Tartu ülikooli kliinikumi südamekliiniku direktor. Tema jättis seni ainsana ära vastuvõtu Ida-Viru keskhaiglas, mis pidi toimuma 11. oktoobril. Kolk ütles Põhjarannikule vaid, et oli solidaarne arstkonnaga ja lisas: "Intervjuu andmiseks ma pole praegu valmis." Sel kuul tal enam siin vastuvõtte pole.

Nende arstide seas, kes mujalt haiglatest Ida-Viru keskhaiglas tööl käivad, ongi palju just kardiolooge. Üks neist, Sirje Kõvask, lõpetab telefonikõne kiiresti, kui kuuleb, et Põhjarannik tahab temaga streigist rääkida. "Ei, mina neid asju ei kommenteeri, kõike head teile!"

Ida-Viru keskhaiglast öeldi, et enamik Tartust ja Tallinnast käivaid külalisarste töötab neil üks kord kuus. "On arste, kes võtavad patsiente vastu või on valves kaks korda kuus, on ka neid, kes töötavad 1-2 korda nädalas," selgitas haigla kommunikatsioonijuht Anneli Bogens.

Keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler ütles, et haigla ei ole streigi puhul soovinud minna juriidilistesse nüanssidesse ning hakata näpuga järge ajama, kes arstidest kuulub ametiühingusse ja kellel on õigus streikida, kellel aga mitte. "See on iga inimese vaba otsus. Praegu püüame nii patsientide kui arstide vahelist vastuolu võimalikult vähe rõhutada," rääkis Bakler, kommenteerides olukorda, kus Ida-Viru keskhaiglas töötavad külalisarstid oma koduhaiglates samal ajal streigivad.

Meedikute tummad kutseliidud

Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik ütles, et tema ei oska sellist olukorda kommenteerida, kuna nende organisatsioon ei esinda pelgalt arste, vaid enamjaolt on selle liikmeteks õed. Tema arvates peaks see küsimus kuuluma arstide liidu kompetentsi. Eesti arstide liidu president Andres Kork aga ei vastanud kahe päeva jooksul ei Põhjaranniku telefonikõnedele ega ka vastavasisulisele elektronkirjale.

Keskhaigla teatel ei ole asjaolu, et riigi suuremad haiglad, vahelduva eduga ka Narva haigla, juba mitu nädalat streigivad, neile tuntavat patsientide juurdevoolu teistest piirkondadest toonud. Ida-Viru keskhaigla meditsiinitöötajad streikisid möödunud nädalal vaid kolm päeva.

Neljapäeval selgus, et streik jätkub ka järgmisel nädalal. Tallinna arstide liidu juht Toomas Kariis ütles Postimehele, et edasi on plaan hakata töötama nii-öelda "üksteise alla" - tööle tulevad need, kes on juba kolm nädalat streikinud, ning tööseisakut jätkavad need, kes seni vähem streikinud. Igal arstil on oma patsiendid, kellel ravi pooleli, põhjendas Kariis. Samuti hakkab kolm nädalat kestnud streigile mõju avaldama rahaline külg ning otsitakse võimalusi, et streikijad kuu lõpus päris palgata ei jääks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles