Riigiprokuratuur uurib kihlveopettuste kahtlust jalgpallis

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilja Smirnov

Keskkriminaalpolitsei menetleb ja riigiprokuratuur juhib menetlust kriminaalasjas, milles käsitletakse spordiennustustega seotud kelmust.

Praeguseks on kahtlustuse saanud kuus isikut seoses sellega, et spordiennustustega tegelevatest kihlveokontoritest on saadud pettuse teel varalist kasu. Kihlveopettuse kahtlus lasub hetkel jalgpalliklubiga Narva Trans seotud mängudel Eesti meistriliigas, kirjutab Postimees.

Kriminaalmenetlus puudutab perioodi alates 2011. aasta kevadest kuni käesoleva ajani. Uurimine alles kestab ning kahtlustatavate ring võib laieneda.

Eesti Jalgpalli Liit ütleb oma avalduses, et kõik kihlveopettustega või mängude manipuleerimisega seotud isikud saavad karmi karistuse.

Eesti Jalgpalli Liidu avaldus:

«Ainus asi, mille üle täna saab heameelt tunda, on see, et aastatepikkune töö kihlveopettuste vastasel võitlusel on vilja kandmas. Oleme tegutsenud selliselt, et võimalikult kiiresti reaalsete tulemuste ja süüdlaste karistamiseni jõuda: selleks oli tarvis ühelt poolt jõustruktuuride abi, aga teisalt tarka tegutsemist, sest kellegi süüdimõistmiseks on vaja tõendeid. Mõnikord on olukord selline, et kõigile on selge, kes on süüdi ja milles, aga tõendeid napib. Ootame ära, milliste tulemusteni jõuab kriminaalmenetlus, mille järel  jalgpalliliit määrab esimesel võimalusel kõigile reegleid rikkunud isikutele karistused. Meie selge seisukoht on nulltolerants igasuguste kihlveopettuste ja mänguga manipuleerimiste suhtes.

Aastate jooksul oleme korduvalt kohtunud FIFA, UEFA ja Eesti jõustruktuuride esindajatega, samuti spordijuhtidega ja kihlveoturu spetsialistidega. Oleme olnud väga aktiivsed, küsinud FIFA-lt ja UEFA-lt nõu ning kutsunud eksperte Eestisse klubidele ja ametnikele kogu teemat ja ohte tutvustama. Samuti oleme kogunud informatsiooni ja teinud kõik, mis on meie kui ühe mittetulundusühingu võimuses, et tõkestada reeglitevastaseid tegevusi.

Spordiga tegelemine kaotab mõtte, kui sportlased rikuvad ausa mängu põhimõtteid. Teema on raske, aga me ei karda sellega tegeleda ja sellest avalikult rääkida, sest eesmärk on petturitest lahti saada. Täna usume, et uuel hooajal ei pea me enam sellistele teemadele mõtlema.

Kihlveopettused on ülemaailmne probleem, mis õõnestab spordi põhiväärtusi. Tegemist ei ole lõbusa meelelahutusega, vaid üldjuhul on sellel otsene side organiseeritud kuritegevusega. Kõik sportlased ja spordiga seotud inimesed peavad mõistma, et tegemist on ääretult tõsise teemaga, kus kõigil on oma roll, et märgata probleeme ja nendest koheselt teada anda. Tuletame meelde, et kõigil jalgpalluritel ja teistel asjaga seotud inimestel on kohustus igast neile teatavaks saanud infokillust koheselt jalgpalliliitu teavitada.

Täname Eesti õiguskaitseorganeid professionaalse töö eest ja ka kõiki teisi, kes on meiega koostööd teinud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles