Vaher: Vene luure mõjutab Ida-Viru valimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestit ja Venemaad eraldav Narva jõgi on talviselt rahulik. Siseminister Ken-Marti Vaher ennustab, et mida lähemale tulevad sügisesed kohalikud valimised Eestis, seda tormilisemaks muutub Vene eriteenistuste mõjutustegevus eelkõige Ida-Virumaal.
Eestit ja Venemaad eraldav Narva jõgi on talviselt rahulik. Siseminister Ken-Marti Vaher ennustab, et mida lähemale tulevad sügisesed kohalikud valimised Eestis, seda tormilisemaks muutub Vene eriteenistuste mõjutustegevus eelkõige Ida-Virumaal. Foto: Matti Kämärä

Siseminister Ken-Marti Vaher kinnitas sel nädalal riigikogus, et Ida-Virumaa on rahvuslikku kooslust arvestades Venemaa eriteenistuste sihtmärgiks ning naaberriigi luureasutused muutuvad siin eriti aktiivseks valimiste eel.

IRLi liige Mart Nutt küsis siseminister Vaherilt sel nädalal parlamendis: "Kas teil on andmeid selle kohta, kas ida poolt tulnud spetsialistide ja rahaga on üritatud mõjutada Ida-Virumaal valimisi, toetades või koolitades mõningaid kandidaate või mõnede erakondade nimekirju?"

Vaher soovitas lugeda kapo aastaraamatut, kus need juhtumid on välja toodud.  "On täiesti selge, et meile võib-olla mitte kõige sõbralikumate riikide aktiivne tegevus hoogustub eelkõige valimiste eel." Ta sõnas, et tõenäoliselt saab seda näha ka sel aastal, kui Eestis toimuvad kohalikud valimised.

Tõi näiteks Vene propaganda

"Me nägime ja mäletame kõik seda väga eredalt 2011. aasta parlamendivalimiste eel. Eks see on mingil kujul juba kujunenud selliseks paratamatuseks ja kindlasti töökoormuseks, mida meie julgeolekuasutused peavad kandma eelkõige, jah, nendel aastatel, kui Eestis valimised toimuvad," rääkis minister.

Tema sõnul on jutt eelkõige Venemaa propagandast Eestis, mida levitatakse ka Tallinnas. "Aga Ida-Virumaa kokkupuude on ikkagi oluliselt ehedam. Seda me oleme aastaid tõdenud, et Eesti avalikud infokandjad, avaliku teabe vahendid selles piirkonnas, ma räägin eelkõige just muukeelsest elanikkonnast, omavad märgatavalt väiksemat mõju kui meie naaberriigist tulev info ja propaganda," rääkis Vaher.

Ta lisas, et loomulikult on Eesti riigi ülesanne "viia meiepoolset objektiivset informatsiooni võimalikult palju nende inimesteni, aga paratamatult iga inimene otsustab ise, millist informatsiooni ja uudist peab ta tõepärasemaks, millist vähem tõepäraseks".

Narva keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin pidas seepeale riigikogus kõne, kus ta kiitis Venemaa telekanalite objektiivsust ja võimukriitilisust ning heitis Eesti valitsusele ette, et riigitelevisioonis on nii vähe venekeelseid ja subtiitritega saateid, mistõttu siinsetel venelastel polegi sealt suurt midagi vaadata, kuna nad aru ei saa.

"Kas te tahate üldse ära keelata teleri vaatamise, kui te ise midagi ei tee? Te ei tööta ju selles suunas absoluutselt. Palun tehke üks korralik Eesti kanal, mis töötaks vene keeles nendele, kes siin Eestis elavad!" teatas Stalnuhhin.

Ossinovski: see on paranoia

Vaher rääkis riigikogus esmaspäeval Ida-Virumaa ohtudest riigi julgeolekule, vastates järelepärimisele, miks siinsed kapo töötajad saavad 25 protsenti palgalisa võrreldes teiste piirkondade ametivendadega. "Nagu teada, Ida-Virumaa elanikkonnast moodustavad suure osa mitte-eestikeelsed elanikud, kellel on hulgaliselt kontakte meie naaberriigis ja kes suuresti elavad ka selle riigi inforuumis. Eeltoodust tulenevalt on piirkonnas suur naaberriigi mõjutustegevuse ulatus. Piirkonnas on ka märgatavad sotsiaalsed probleemid, elanikkonna rahulolematus võib olla kõrgem, mida õhutab takka ka naaberriigi propaganda regulaarselt ja järjepidevalt,"väitis minister.

Reformierakondlasest Ida-Virumaa parlamendisaadik Rein Aidma ütles Põhjarannikule, et ta ei kahtle, et ministri öeldu Vene eriteenistuste tegevuse hoogustumisest enne valimisi Ida-Virus vastab ka tegelikkusele. "Mis tähendab, et ka vastutegevus peab olema tõhus ja mehed, kes kapos sellega tegelevad, motiveeritud ja enesekindlad," sõnas ta.

Samuti Ida-Virumaalt valitud riigikogulane, sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski ütles, et ta ei ole hästi kursis kapo töö nüanssidega, mistõttu ei oska kommenteerida Vaheri väiteid. "Aga arvan, et mõneti on siin tegu ka tavapärase paranoiaga Ida-Virumaa suhtes, mille järgi elavad selles piirkonnas kas juba riigivaenulikud või potentsiaalselt riigivaenulikud inimesed, ehkki minu isiklik kogemus kinnitab küll, et nii see pole," sõnas Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles