Kohtlajärvelased saavutasid tänavavalgustuse sisselülitamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabusid valged ööd - ja Kohtla-Järve sai tänavavalgustuse tagasi.
Saabusid valged ööd - ja Kohtla-Järve sai tänavavalgustuse tagasi. Foto: Peeter Lilleväli

15. mail välja lülitatud Kohtla-Järve tänavavalgustus oli kavas süüdata taas alles 15. juulil. Ent linna ametnikel tuli seda varem teha - juba 17. juunil.

Kohe, kui tänavad pimedaks jäid ehk siis mai keskpaigast on linlased väljendanud linnavõimude säärase otsuse üle nördimust ning palunud neil laternad taas tööle panna, kuna Kohtla-Järvel valitses enne valgete ööde saabumist kottpimedus.

Kohtlajärvelaste nördimust suurendas asjaolu, et ükski Ida-Virumaa linn ei otsustanud tänavavalgustuse väljalülitamise kasuks. Kui varem nii tehtigi - sedagi vaid valgete ööde ajal Narvas ja Sillamäel -, siis juba eelmisel aastal loobuti säärasest raha kokkuhoiust, pidades olulisemaks linlaste turvalisust.

Linnapea Jevgeni Solovjov tunnistas sellest probleemist rääkides 22. mai Põhjarannikus, et linnas pole öösiti tõesti hea, ning ütles, et vahest pannakse laternad tööle ning lülitatakse siis taas välja ainult valgete ööde ajaks.

Linlased pöördusid saadikute poole

Ent laternaid ei lülitatudki sisse. Siis pöördusid linlased Kohtla-Järve linnavolikogu saadikute poole ning juhtisid taas kord tähelepanu sellele, et õhtuti valitseb akende taga pilkane pimedus, elaks justkui metsas. Ei julge kodust väljuda: võid komistada ja viga saada, kuna linn on üles kaevatud. Või tungivad kallale kurjategijad, keda ei oska pärast isegi kirjeldada... Inimesed küsisid, miks peavad nende küllaminekud või jalutuskäigud linnas olema piiratud. "Kas meil kehtib komandanditund?" On ju inimesi, kes töötavad vahetustega ja lähevad öösel koju.

Linlased pärisid: "Milleks oli tarvis paigaldada nii palju uusi laternaposte ja lisavalgustust ülekäiguradadele, kui teile käib selle ülalpidamine üle jõu?" Nad märkisid, et Kohtla-Järvel on niigi halb kuulsus, tänavavalgustuse täielik väljalülitamine aga soodustab vaid lõhkumise lokkamist ja kinnitab linna negatiivset mainet.

Kohtla-Järve linnavolikogu liige Eduard Odinets tegi linna tänavavalgustuse väljalülitamise kohta päringu linnapeale, kes vastas, et selle otsuse põhjus on elektrienergia hinna tõus. "1. juuni 2012. aasta seisuga moodustasid tänavavalgustuse kulud 105 860 eurot, 2013. aasta samal perioodil aga 128 607 eurot," teatas Solovjov.

Lisaks 30 000 eurot

Käes on valged ööd ning nüüd otsustasid ametnikud siiski laternad süüdata. Jevgeni Solovjovi sõnul ei kesta praegu pime aeg kuigi kaua ning valgustusele kulub vähem kui enne.

Aselinnapea rahanduse alal Ljudmila Jantšenko aga arvab, et tühje tänavaid pole siiski otstarbekas valgustada, kuna linnas on hulk probleeme, milleks ei jätku raha. Munitsipaalasutused vajavad remonti, sest kriisi ajal seda ju ei tehtud. Ja nüüd oleks see võimalik, kui õnnestuks valgustuse pealt säästa.

"Eelarves oli raha tänavavalgustuseks selle arvestusega, et see lülitatakse kaheks suvekuuks välja, nüüd on meil vaja valgustusele vähemalt 30 000 lisaeurot," märkis ta. "Kust see raha võtta, ei oska praegu öelda. Kuid üks on selge: tuleb kärpida väljaminekuid seal, kus neid oleks rohkem vaja kui tühjade tänavate valgustamist."

Jantšenko märkis, et kõigil varasemail aastail on valgustus kaheks kuuks välja lülitatud, tõsi küll, mitte 15. maist, vaid 1. juunist, ning keegi pole kunagi nördinud olnud. Ta arvab, et tänavune meelepaha on kellegi korraldatud aktsioon lähenevate kohalike omavalitsuste valimiste tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles