Kohviku Mozart peakokk võitis Eesti kokkade meistrivõistlustel hõbeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Nikoškov.
Aleksander Nikoškov. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi kontserdimajas asuva kohviku Mozart peakokk Aleksander Nikoškov lõpetas eile Tallinna toidumessil peetud Eesti kokkade meistrivõistlused auväärse teise kohaga.

"Üle-eelmisel aastal oli ta kolmas, tänavu teine ja kui ta järgmisel aastal tuleks esimeseks, oleks see täiskomplekt, mida pole ühelgi kokal ette näidata," ütles Eesti peakokkade ühenduse president Rudolf Visnapuu, pidades Nikoškovi hõbemedalit suurepäraseks tulemuseks.

Eesti kokkade meistrivõistlustel kasutatav toidukorv on koostatud peaasjalikult eestimaistest toorainetest. Võistlejad saavad näidata kohtunikele ja pealtvaatajatele innovaatilist mõtlemist ja rõhutada kohaliku tooraine kokkusobimist maailma trendidega.

Võistluste eelvoorus osales 15 kokka, kel tuli koostada pidulik menüü, kus tooainetena kasutati eelroas tervet põldvutti ja broilerimaksa, pearoas ahvenafileed ja astelpaju marju ning magustoidus värskeid maasikaid ja toorjuustu.

Finaalis, kuhu pääses kaheksa paremat, oli võistlejatel pärast esmaspäeval toimunud roogade põhitoorainete avalikustamist vaid kaks tundi aega, et esitada selle põhjal korraldustoimkonnale kirjalikult menüü, mida hiljem muuta ei tohtinud, ning anda sisse toorainete tellimus võistluseks. "See polnud kaugeltki lihtne ülesanne," märkis Visnapuu.

Eile asusid finalistid Eesti Näituste messikeskuses loositud töökohal ja järjekorras oma võistlustöid praktiliselt teostama. Aega oli selleks neli ja pool tundi. Eelroas tuli põhitoorainetena kasutada merikuradi saba ning heeringa marja ja musta küüslauku, pearoas maisikana, hokkaido kõrvitsat ja pardimaksa ning desserdis kamajahu ja petti.

Võistlustööde hindamisel andsid kohtunikud iga toidu puhul eraldi punkte roa maitse, välimuse ning koka töövõtete ja professionaalsuse eest.

Võistlused võitis Pavel Gurjanov Tallinna restoranist CRU, kolmanda koha sai Dmitri Fjodorov Tallinna restoranist Ribe.

Peale hõbemedali pälvis Mozarti peakokk eriauhinna toidu ja joogi sobivuse alal, mida hindas võistluste finaalis kohtunik-sommeljee.

Eesti kokkade meistrivõistlused - tänavused olid 19. - korraldas Eesti peakokkade ühendus koostöös OÜga Profexpo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles