Lasteaedade ühendamine rahalist võitu ei toonud

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallajuhid rõõmustavad, et kõik kolm lasteaeda astuvad nüüd ühte sammu. Pilt on illustratiivne ja tehtud Pillerkaari majas, kui seal tähistati vabariigi aastapäeva.
Jõhvi vallajuhid rõõmustavad, et kõik kolm lasteaeda astuvad nüüd ühte sammu. Pilt on illustratiivne ja tehtud Pillerkaari majas, kui seal tähistati vabariigi aastapäeva. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi kolme lasteaia ühendamine ei teinud vallale nende ülalpidamist odavamaks, kuid liitmisega seotud personali ümberkorraldused andsid võimaluse tõsta töötajate palka.

Kui Jõhvi volikogu otsustas 1. jaanuarist 2013 liita kolm lasteaeda üheks asutuseks Jõhvi Lasteaiad, põhjendati seda muu hulgas rahalise võiduga, sest kolmes majas tegutsevas, kuid ühise juhtimise alla koondunud asutuses saab vähendada haldus- ja personalikulusid.

Jõhvi Lasteaedade direktor Anne Väli valgustas aprillis volikogu haridus- ja noorsookomisjoni ühendamise plussidest ning miinustest. Selgus, et lasteaedade eelarve oli 2013. aastal peaaegu sama nagu 2012. aastal, kui aiad tegutsesid eraldi − ligemale 1,4 miljonit eurot.

Samas võimaldasid ühinemisega seotud personali ümberkorraldused ja sellest tulenev kokkuhoid tõsta juba 2013. aastal olemasoleva eelarve juures vähesel määral töötajate palka, mida ühinemiseta ei oleks saanud teha, kinnitas Jõhvi vallavalitsuse haridus- ja noorsootöö nõunik Katrin Tamme.

2013. aastal tõusis palk kõikidel lasteaia töötajatel, sealhulgas õpetajatel 5 protsenti, teistel töötajatel, kelle töökorralduses midagi ei muutunud, alla 5 protsendi. Juhil ja õppealajuhatajatel see-eest rohkem, kuna suurenes nende töö vastutusala, selgitas Tamme.

Sel aastal on kõikidel töötajatel töötasu tõus keskmiselt 3,5 protsenti, välja arvatud juhil, kelle palk ei suurenenud.

Sisulised muutused

Tamme sõnul saab liitmise tulemusel rääkida peale rahalise külje sisulistest ja organisatoorsetest muutustest. Organisatoorse poole pealt tõi Jõhvi haridusjuht näiteks, et ühtlustatud on personali töö- ja palgakorraldust.

"Sisulise tegevuse tulemuseni jõudmine nõuab rohkem aega ja on kohe vähem märgatav. Kuid ka siin on, mida välja tuua. Meie kolm lasteaeda astuvad ühte sammu: lastel on rohkem ühistegevusi, õpetajate tarkus ja kogemus on kaasatud lasteaia ühisesse arendustegevusse."

Anne Väli märkis, et kolme maja personal on harjunud koos käima. "Pedagoogiline nõukogu, seminarid, lahtised tegevused, ühised koolitused ja üritused on liitnud Jõhvi lasteaednikke. Majadevahelised ühisüritused on aga muutnud põnevamaks laste elu."

Ühine lasteaia järjekord on Väli sõnul võimaldanud rühmi paremini komplekteerida ja järjekorda vähendada.

Ühe parandamist vajava küljena nimetas direktor asjaolu, et 2013. aastal lahkus töölt 26 töötajat. "Lasteaia kodulehel on pidev personaliotsingu kuulutus, mis on samas toonud infot potentsiaalsete töötajate kohta."

Väli möönis, et esimesel aastal on olnud palju katsetamisi, uue ja vana suhtumise konflikte. Näiteks tekitas pingeid menüü küsimus. "Oli neid, kes pooldasid, et igas majas on oma menüü, aga ka neid, kes soovisid, et see oleks ühine. Praegu on siiski ühine."

Pedagoogide rahulolu-uuring näitas, et rahul ollakse meeskonna arengu toetamisega ja rahulolematu motivatsioonisüsteemiga. Hindamise skaalal 1-7 oli personali rahulolu keskmine − 3,5.

Ligi poolteist aastat pärast lasteaedade ühendamist võib Katrin Tamme arvates öelda, et tehti õige samm. "Analüüsist tuli selgelt välja, et lasteaedade ühendamine on toonud endaga kaasa märgatavalt rohkem positiivset kui negatiivset."

Hoolekogu arutab

Jõhvi Lasteaedade hoolekogu juht Tea Allikmäe märkis, et viimase, märtsis toimunud istungi päevakorras ühendamise küsimust ei olnud. "Küll esitasin hoolekogu koosolekul palve teha ülevaade ühendamise plussidest ja miinustest, mis saadeti hoolekogu liikmetele laiali."

Allikmäe arvates ei tohiks lasteaedade ühendamisele hinnangut andes keskenduda ainult kulude kokkuhoiule. "Kolmes majas kokku on 144 töötajat ja veidi üle 500 lapse. Kas kõik osapooled on rahul, selgub juunikuu hoolekogu istungil, kui päevakorras on õpetajate ja lastevanemate rahulolu-uuringute tulemuste tutvustus."

Allikmäe lisas, et kui 2013. aasta tõi Jõhvi Lasteaedade juhtkonnale tohutult tööd dokumentidega, siis tänavu tuleb keskenduda inimestele. "Kui personal teeb oma tööd rõõmuga, tunneb toetust ja on motiveeritud, peegeldub see meie laste nägudelt."

Samas paneb Allikmäed üllatama Jõhvi Lasteaedade hoolekogu liikmete passiivsus. Ta tõi võrdluseks, et enne ühendamist käis Sipsiku lasteaia hoolekogu koosolekutel koos sama palju liikmeid kui nüüd kolme maja peale kokku.

Võimaluse kujundada lasteaedade ühendamise suhtes seisukoht saavad lähiajal ka vallavolikogu liikmed. Volikogu haridus- ja noorsookomisjoni esimees Elle Seliverstova tegi ettepaneku kutsuda Anne Väli volikogu istungile analüüsi ette kandma. "Tegin selle ettepaneku, kuna volikogu võttis vastu otsuse lasteaedade ühendamise kohta."

Seliverstova tunnistas, et komisjonis kuuldud ülevaatest jäi mulje, justkui lasteaedades on kõik väga hästi, samas on jõudnud volikogu liikmete kõrvu, et töötajad ei ole rahul. "Näiteks küsisin komisjonis, mida on direktor teinud selleks, et kollektiivi üheks liita. Üks väljasõit on selleks minu arvates vähe."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles