Teerajajad jõudsid sihile ja teenisid medali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikud lõpetajad ristisid linnalt kingituseks saadud kujukesed humoorikalt "Kohtla-Järve Oscariks".
Õnnelikud lõpetajad ristisid linnalt kingituseks saadud kujukesed humoorikalt "Kohtla-Järve Oscariks". Foto: Peeter Lilleväli

Neljapäeval said 28 Kohtla-Järve gümnaasiumilõpetajat põlevkivimuuseumi Valges saalis oma esimese "Oscari" − nii ristisid nad Oscarit meenutavad kujukesed. Õpetajad aga nimetasid selle saajaid mitte lihtsalt parematest paremaiks, vaid ka teerajajateks, kellel esimestena on alati raskem.

"Nad on tõesti teerajajad, sest kolme aasta eest, kui nad 10. klassi alustasid, jõustus uus õppekava ja algas vene gümnaasiumide üleminek 60% eestikeelsele õppekeelele. Tekkisid ka uued õppesuunad," ütleb Järve vene gümnaasiumi direktor Veera Sibrik. "Neil tuli teha proovieksameid inglise keeles ja matemaatikas, mida varem ei olnud."

Sibrik märkis, et teerajajad on alati erilised inimesed ja need, kes kohale jõuavad, on võitjad, sest see on kolossaalne töö nii nendele, nende vanematele kui õpetajatele. Selle poolest erineb seekordne lend eelmistest.

Oli mitmeid huvitavaid aineid

Lõpetajate sõnul oli neil kolme õppeaasta vältel peale traditsiooniliste õppeainete palju uusi ja huvitavaid, mida andsid neile kõrgkoolide õppejõud. Näiteks õpetati Järve vene gümnaasiumis sisekaitset, loodusseadusi ja massimeediat.

"Ja väga oluline on see, et need ained ei olnud igaüks eraldi, vaid pakkusid lisa teistele ainetele. Saadud teadmised kulusid marjaks ära riigieksamil, näiteks eesti keele riigieksamil," selgitab Veera Sibrik. "Kui aga kõnelda 60% mahus eestikeelsele õppele üleminekust, siis kolme aasta eest tundsid kõik mingil määral ärevust ja hirmu. Laste hakkamasaamisest annab peale heade hinnete tunnistust veel üks asjaolu. Eile oli koolieksam, aine oli omal valikul. Ja noored valisid näiteks bioloogia eesti keeles ja kõik said suurepärased hinded.

Noored teavad, mida tahavad

Kuldmedaliga lõpetanud Roman Malõšev ütleb, et 12 õpiaasta jooksul lubas ta endale vahel saada hindeks neli, aga aasta kokkuvõttes olid tal alati viied. Kõige raskemaks riigieksamiks pidas ta inglise keelt, kuid usub, et sai ka sellega hakkama. Roman kavatseb Tallinna tehnikaülikooli põlevkiviga seotud eriala õppima minna.

"Minu vanemad töötavad Viru Keemia Grupis, seega võimalik, et minagi seon tulevikus oma elu põlevkivitöötlemisega," arvab Roman.

Jekaterina Kossareva lõpetab gümnaasiumi hõbemedaliga. Peale üldhariduskooli õppis ta ka kunstide koolis ja loodab, et armastus kunsti vastu paneb aluse disaineri elukutsele.

Tublid õppijad said ka rahalise preemia

Kõigile medaliomanikele, kellest 18 olid kulda ja 10 hõbedat väärt, kandis linn pangaarvele väikese preemia: 50 eurot kuld- ja 45 hõbemedali eest.

Kõige rohkem kuldmedaliomanikke lõpetas Ahtme gümnaasiumi − neid oli 12 −, neli kulda said Järve vene gümnaasiumi ja kaks Järve eesti gümnaasiumi lõpetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles