Jõhvi raekoja ees õitsevad edaspidi ka sirelid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõnnitee ääres leinajalaka naabruses hakkavad tulevikus pikkust viskama viis püramiidtamme.
Kõnnitee ääres leinajalaka naabruses hakkavad tulevikus pikkust viskama viis püramiidtamme. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi raekoja esine plats sai Linda ja Kalev Mae käe all liigirikka haljastuse, kus ainuüksi okaspuuliike on üle 30.

"Seda ei olegi ju nii palju," kostab Kalev Mae, kelle koduaias on pelgalt kadakaliike 60.

Sirged tammed

Maed on leidnud raekoja ette sobiva koha nii leinakasele ja -jalakale kui püramiidtammedele, nii sirelitele kui serbia kuuskedele, lillepeenardest rääkimata. Vanast haljastusest on seal võtta vaid kolm elupuud.

Algselt kaks kuuske maha panna soovinud Maed istutasid ühe lisaks, kohendades oma plaani Jõhvi nüüdseks endise vallavanema Tauno Võhmari soovi järgi, kes lähtus valla vapist: selle ülaservas on hirve pea kohal kujutatud kolme kuuske.

Jõhvi vallakunstnik Kalev Prits pelgab, et kiirelt kasvus juurde viskavad kuused hakkavad edaspidi platsil liialt domineerima. Kalev Mae sõnul on see kartus asjata, sest kõiki puid on võimalik kujundada.

Ka tammede puhul pole tema sõnul seda hirmu, et aastakümnete pärast seal teistele taimedele ruumi polegi. "Püramiidtamm ei ajagi oma oksi laiali, vaid kasvab sirgelt nagu tikk," selgitas ta.

Kui väiksemad taimed võtavad kasvus juurde juba sügiseks, siis puudel kulub Mae sõnul paar aastat kohanemiseks, alles seejärel on ka nendelt sirgumist oodata. "Kuid sügisel saab sellest platsist juba kindlasti parema ülevaate," märkis ta.

Põhjamaiselt karge

Puud-põõsad ja lillepeenrad on ümbritsetud maasse kaevatud piirdega, et umbrohi ligi ei pääseks. "Seda piiret on seal maas 150 meetrit," nentis Mae. Pealt on istutusalad kaetud killustikuga. "Seal on üht-teist vaja veel juurde istutada, aga enne võidupüha saab töö valmis."

Kui koos raekoja renoveerimisprojektiga tehtud haljastuse plaan nägi seal ette mustrilisi planeeringuid ning mitut purskkaevu, siis Maede tehtud kujundus on tunduvalt vabama kompositsiooniga. "Vaba kujundus on palju loovam," leiab vallakunstnik, tundes heameelt, et esialgne plaan rahapuuduse tõttu kõrvale jäi. "See ei kannatanud ausalt öeldes kriitikatki, meenutades rohkem mõne praporšiku suvila ümbrust, kus pole meetritki vaba maad, kui valla esindushoonega seotud haljastust. Praegu on tulemus põhjamaiselt karge ning minu meelest on see kena."

Haljastaja leidmiseks küsis vald hinnapakkumust koos tööde kirjeldusega nii FIE Kalev Maelt kui ASilt Mustamäe Haljastus ja OÜ-lt Baltic Mulch. Pakkumuste hindamise kriteeriumiks kinnitati madalaim hind ning see oli Mael − 6840 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles