Sinimäe uues koolimajas algas õppetöö

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast kaheaastast pausi saavad Vaivara valla lapsed lõpuks jälle õppida ja joosta päris oma koolimajas.
Pärast kaheaastast pausi saavad Vaivara valla lapsed lõpuks jälle õppida ja joosta päris oma koolimajas. Foto: Peeter Lilleväli

Kolm kuud lubatust ja oodatust hiljem sai Sinimäe uus koolimaja lõpuks nii valmis, et sel esmaspäeval algas seal õppetöö. Samast päevast töötab uutes ruumides ka lasteaed. 

Pühapäeval kogunes Sinimäel uues koolimajas esimesele avapeole advendiaja algust tähistama ligi kakssada inimest. Kõigil oli võimalus tutvuda ka vastselt valminud maja endaga, kus juba järgmisel päeval algas õppetöö.

"Suur koorem on seljast langenud," ütles eile Sinimäe põhikooli direktor Evald Teetlok, kes on kaks aastat pidanud kooli üsna ekstreemsetes oludes ja eri kohtades juhtima.

Kolimine käis kähku, suuremalt jaolt kahe päevaga. Reedel anti õpilastele vaba päev ja hakati kolimisega pihta - meesõpetajad ja vanemate klasside poisid olid abiks -, laupäeval jätkati ja pühapäevaks oli maja valmis omasid ja külalisi vastu võtma.

Teetlok tunnistas, et päris kõik veel valmis ei ole - näiteks on paigaldamata osa tahvleid, sisustamata kodundus- ja tehnoloogiaklass ning internetiühendust on loota alles järgmisel nädalal -, aga see kõik on juba tehtuga võrreldes tühiasi, mis koolitööd märkimisväärselt ei sega.

Tunniplaan tuleb ringi teha 

"Muidugi on hea, et me sellise uue maja saime, aga võtab aega, et sellega harjuda ja siia see vaim sisse saada," rääkis Teetlok, et esimestel päevadel kipuvad majas eksima nii lapsed kui õpetajadki. "Maja on avar ja valge, eriti ilusad on algklasside ruumid, kust saab otse õue minna ja mille akendest avaneb kaunis vaade. Ilus pisike maakool, mis on ilusa looduse keskele paika pandud."

Uus maja nõuab õppetöös ümberkorraldusi. Tunniplaan tuleb väga läbimõeldult ümber teha, kuna kõiki aineklasse on üks ja neid kasutavad nii eesti- kui venekeelsed klassid, kellel on erinevad aineõpetajad. Keeruline on ka kehalise kasvatuse tunde läbi viia, sest spordisaali majas ei ole - spordihoone ehitus on plaanis järgmise etapina.

"Osa lastega käiakse ujulas, osaga võimeldakse aatriumis," ütles Teetlok. "Kui lumi maha tuleb, siis suusaveerandil ei ole probleeme."

On veel vaegtöid

"Mõningad sabad on veel üleval - osalt hooajalised vaegtööd, osalt tööde kvaliteediga seotud küsimused," ütles Vaivara abivallavanem Mati Männisalu. "Mõne asja ümber käib veel vaidlus - kas ehitaja hüvitab rahaliselt või teeb midagi ümber või nii ühte kui teist. On ka selge, et õigeks ajaks ehitaja töid valmis ei jõudnud ja ilmselt mingid lepingus ette nähtud sanktsioonid selle eest ka rakenduvad."

Männisalu kinnitas, et midagi drastilist uue majaga lahti ei ole ja kasutusluba on sellele välja antud.

Juba mõeldakse järgmise etapi, spordihoone ehitamisele. Millal see teoks võiks saada, ei söanda Männisalu ennustada. "Valitsus on küll lubanud meile toetust eraldada, aga kindel saab selles olla alles siis, kui see raha valla arvele laekub. Kindlasti oleks see meile suureks abiks ja annaks võimla ehitamiseks impulsi. Kohalikel omavalitsustel on ju laenupiir ees. Kui võimla ehituse ette võtame, jõuame sellele piirile üsna lähedale, nii et siin on praegu veel mõtlemise koht."

Ehitus venis

Sinimäe koolimaja hävis põlengus pisut rohkem kui kaks aastat tagasi. Tulest ja kustutustöödest sündinud kahju oli nii suur, et hoone taastamist ei peetud otstarbekaks. Juba 2013. aasta veebruaris telliti uue, koolimajast, lasteaiast ja spordihoonest koosneva hariduskompleksi projekt ning aasta pärast läks ehitus lahti.

Sinimäe kooli õpilased jätkasid õppetööd esialgu mitmes Sinimäel asuvas hoones, peatselt koliti üle abi pakkunud Sillamäe gümnaasiumi ning tänavust õppeaastat alustati Vaivara rahvamajas.

Uus hoone pidi valmis saama juuli lõpuks, august oli kavandatud hoone sisustamiseks ja sisseelamiseks. Juulis oli ehitaja ajagraafikust paar-kolm nädalat maas, lootus 1. septembriks sisse kolida siiski veel püsis. Augusti lõpus otsustas vallavalitsus, et maja tuleb korraga kvaliteetselt valmis ehitada ning õppetöö algab seal pärast sügisest koolivaheaega. Seegi tähtaeg läks üle ning tegelikult avanes uus maja alles detsembriks.

Ehitus läks maksma 3,1 miljonit eurot, raha selleks leiti osalt vallaeelarvest, osalt võeti laenu. Oktoobri hakul pidas haridusministeerium võimalikuks valla palvele vastu tulla ja toetada ehitust riigieelarvest 560 671 euroga. Eraldatud seda raha veel ei ole.

Vaidlus põlenud koolimaja eest makstud kindlustussumma üle pole seni veel kohtulahendini jõudnud; esimene kohtuistung on määratud 11. veebruarile. Vaidluse teema on vastutuskindlustus ning summa, mida vald saada loodab, umbes veerand miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles