Rändnäitus "Riigikogu 100" jõudis Narva

Põhjarannik
Copy
Kümnemeetrise ekspositsiooni "Riigikogu 100" tagasihoidlik avatseremoonia Narvas.
Kümnemeetrise ekspositsiooni "Riigikogu 100" tagasihoidlik avatseremoonia Narvas. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

15. augustil avati Narvas Peetri platsi kõrval asuval alleel rändnäitus "Riigikogu 100", mis annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost, kajastades Eesti ajutise maanõukogu, asutava kogu ja riigikogu koosseisude tegemisi.

Väljapaneku avasid riigikogu esimees Henn Põlluaas ja Narva linnapea Aleksei Jevgrafov. 

Parlamendi 100. aastapäevale pühendatud näitus on kujundatud tänavana, mille kahel pool asetsevad majapaarid tähistavad esinduskogude läbitud aastakümneid. Väljapanek on stiliseeritud ajakohaste tekstide ja piltidega. Akende ja uste vahelt vaatavad vastu ajaloolised suurkujud ning tähtsündmused. 

Näitus on teisaldatav ja valgustatud LED-valgustitega. Näituse autorid on Identity ja Ruumilabor ning teostajad Ruutu6 ja Red Hat. Väljapaneku kuraator on Eesti rahvusraamatukogu parlamendiinfo keskus.

Väljapanek hõlmab kahte suurt perioodi: aastaid 1917−1940 ja 1991−2018. Nende aastate vahele jääb poole sajandi pikkune katkestus, mil Eesti esinduskogu ei saanud kokku tulla − näitusel tähistavad seda perioodi tühjad majad.

"Riigikogu 100" ekspositsiooni kogupikkus on 10,5 meetrit ning laius ja kõrgus 3 meetrit.

Narva on seitsmes linn, kus parlamendi ajaloo ja tänapäevaga tänavapildis tutvuda saab. Rändnäitust "Riigikogu 100" on juba eksponeeritud Viljandis, Pärnus, Haapsalus, Tallinnas, Paides ja Tartus. Narva linna elanikud ja külalised saavad näitusega tutvuda augusti lõpuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles