Tudulinna vanale kirikule otsitakse taastajat

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Vana kiriku välisvaade 1905. aastal − varaseim säilinud ülesvõte Tudulinna kirikust.
Vana kiriku välisvaade 1905. aastal − varaseim säilinud ülesvõte Tudulinna kirikust. Foto: Carl Sarap

Tudulinna vana puukiriku taastamisprojekt on valmis, ehitamiseks hakatakse otsima pikaajalist partnerit.

"Väliselt tuleb kirik võimalikult endise sarnane," rääkis Tudulinna vana puukiriku taastamise enda südameasjaks võtnud MTÜ Tudulinna Kultuurikants eestvedaja, tunnustatud pianist Lauri Väinmaa. "Hoone sees püüame ühendada ajaloolise tänapäevaste vajadustega. Tuleb lava vajaliku valgustusega, torni ruumid esinejatele ja meie MTÜ-le ning kõige kõrgemale korrusele ekspositsioon. Sealt avaneb avatud luukidest kaunis vaade. Allkorrusele mahuvad lisaks saalile ka WC ja garderoob külalistele; rõdule tuleb muuseumiekspositsioon. Taastame ka kiriku ümber olnud kiviaia."

Seda kõike kajastab täpsemalt OÜs Zoroaster novembri lõpus valminud kiriku restaureerimise projekt.

Millal projektis kavandatu teoks võiks saada, ei söanda Väinmaa ennustada − pisikesel MTÜ-l pole lihtne nii suure ettevõtmisega edasi liikuda.

"Peame selle projekti osadeks jagama ja need omakorda juppideks; sammhaaval tegutsema."

Selle aasta esimeses otsas tahetaksegi hakata pikaajalist ehituspartnerit otsima. Sellist, kes oleks nõus MTÜ võimaluste kohaselt töid tükkhaaval ette võtma.

Ühtegi toetuse küsimise kohta pole praegu veel teada.

"Aga me hoiame võimalustel silma peal, antennid on kogu aeg avatud," kinnitas Väinmaa.

Omaosalusega on Alutaguse vald lubanud mõnevõrra toetada. Vähemate asjadega on juba ka aidatud: projekti tellimine, MTÜ tegevustoetused, lubadus kirikule elektriühendus tagada. Viimast on vaja just suvefestivalide tarvis.

"Eelmisel aastal oli "Tudulinna tulede" ajal kasutusel juba kolm generaatorit, see vaev jääb edaspidi ära," on Väinmaa vallale tänulik.

Kirikus toimuv suvefestival on nii hästi vastu võetud, et tuleb tänavu juba kolmandat korda. Tänu kohaliku omavalitsuse programmist saadud toetusele oli võimalik festivali piletituluga kiriku taastamise fondi pisut kasvatada.

"Fond on meil alles pisike, peame enda idee laiemalt tutvustamisega veel kõvasti tööd tegema," tõdes Lauri Väinmaa.

Lisaks festivalile kannavad seda eesmärki ka pärandivaderite päevad, mil koolilapsed hoone seest ja väljast heakorrastamisel käed külge löövad ning ühtaegu piirkonna ajalooga tutvust teevad. Mullu oktoobris toimetasid Tudulinnas niiviisi Kohtla-Järve Maleva põhikooli ja Ahtme põhikooli õpilased.

"Lapsed olid väga hingega töö juures ja lubasid suvel ka kontserdile tulla," peab Väinmaa sel moel sõlmuvaid sidemeid väga tähtsaks.

MTÜ Tudulinna Kultuurikants jaoks oluline sündmus oli aasta lõpus kolimine päris oma ruumidesse − endisesse Tudulinna koolimajja, mis nüüd kogukonnamajaks on saanud.

"Alustasime seal väikestviisi oma ekspositsiooni ülespanekut. Paar stendi on juba seinal, vana tahvelklaver kohal − see on pärit ühest Tudulinna talust ja ilmestab tudulinlaste kultuurihuvi − ning muidugi meie kõige auväärsem eksponaat, tornikukk."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles