Kaks Kohtla-Järve lasteaeda on valmis lapsi vastu võtma ööpäev läbi

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Lasteaed Pääsuke tegutses mitu aastakümmet ööpäevaringse asutusena. Viimastel aastatel pole seal öörühma olnud, ent lasteaia töötajad on valmis ka öösel tööd tegema, kui selleks vajadus peaks tekkima.
Lasteaed Pääsuke tegutses mitu aastakümmet ööpäevaringse asutusena. Viimastel aastatel pole seal öörühma olnud, ent lasteaia töötajad on valmis ka öösel tööd tegema, kui selleks vajadus peaks tekkima. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Lasteaiad Tareke (Maleva 45) ja  (Keskallee 34) on valmis lapsi vastu võtma ka ööseks, kuid seni pole säärast vajadust olnud.

Haridus- ja teadusministeeriumi korralduse kohaselt peavad kohalikud omavalitsused vajaduse korral tagama oma haldusterritooriumil ööpäevaringse lasteaia- ja lastehoiuteenuse, et elutähtsates ametites töötavad (näiteks politseinikud, päästjad, meditsiinitöötajad jt) või riigi kestlikuks toimimiseks hädavajalikel töökohtadel ametis olevad vanemad saaksid oma tööd teha. Kohtla-Järvel on selleks valmis kaks lasteaeda: Tareke Ahtmes ja Pääsuke Järve linnaosas.

Lasteaedade juhatajate sõnul on kõik selleks valmis, ent seni pole ükski lapsevanem soovinud oma last ööseks lasteaeda jätta.

"Ent see ei tähenda, et säärast vajadust ei või tekkida," arutles Tarekese lasteaia direktor Ene Kruzman. "Meie lasteaias pole säärast kogemust seni olnud, aga minul isiklikult on küll: mõned aastad tagasi juhtisin Pääsukese lasteaeda ning meil tegutses seal ka öörühm. Olen väga tänulik õpetajatele, nende abidele ja kokkadele, et nad nõustusid kohe lisatööd tegema, kui selline vajadus peaks tekkima. Viimasel nädalal käib meil kohal umbes 30 last. See on üks kuuendik kõikide laste arvust, kusjuures seitse neist on meie oma töötajate lapsed. Sellest hoolimata käib kogu kollektiiv tööl ning haigestumise ennetamiseks ei hakka me lapsi ühte rühma kokku panema."

Sedasama ütles ka Pääsukese lasteaia juhataja Svetlana Kollo. Praegu käib nende lasteaias kohal vaid üks kuni kolm last 79st.

Kohtla-Järve linnavalitsuse hariduse peaspetsialisti Olga Golovatšova sõnul on ka selliseid lasteaedu, kus ei käi kohal mitte ühtegi last, kuid sellest hoolimata on töötajad iga päev kohal.

"Nad peavad iga päev vanematega ühendust pidama ning mõnikord tuuakse lapsed kohale mitte hommikul, vaid hiljem," selgitas ta. "Olukord muutub iga päevaga, seepärast peavad kõik valmis olema. Mitte ühtki lasteaeda meie linnas kinni ei panda, rühmi ühendama ei hakata samuti, et nii lapsed kui ka täiskasvanud võimalikult vähe omavahel kontakteeruksid − mida väiksem laste kontsentratsioon, seda suurem šanss terveks jääda."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles