Põhja-Kiviõli karjääri lisandub üle saja tuhande uue puu

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
2018. aastal korraldas Kiviõli Keemiatööstus metsa istutamiseks talgud. Sellel aastal seda koroona tõttu teha ei saa.
2018. aastal korraldas Kiviõli Keemiatööstus metsa istutamiseks talgud. Sellel aastal seda koroona tõttu teha ei saa. Foto: Kiviõli Keematööstus

Põhja-Kiviõli karjääri korrastustööde raames istutatakse sellel kevadel enam kui 100 000 uut puud, mis katavad 34 hektari suuruse ala.

Metsaistutustööd algavad sel laupäeval ning kestavad mõne nädala.

"Aken istutustöödeks on looduses lühike: töid saab teha siis, kui maapind pole enam jääs, kuid on veel piisavalt niiske," ütles Kiviõli Keemiatööstuse põlevkivi tootmisjuht Kaidi Sulp.

Kokku istutatakse Põhja-Kiviõli I karjääri 34 hektari suurusele alale 107 000 noort mändi ja 9000 arukaske. Põhialad kaetakse mändidega, teede ümbrusesse pannakse kasvama arukased. Kahte liiki puude kasutamine aitab muuta noore metsa tuleohutumaks, kuna need süttivad erisugusel temperatuuril.

Kui varem on metsa istutanud RMK ning talgute korras on kaasa löönud ka ettevõtte töötajad, siis sellel aastal istutab puud OÜ Timberwise.

Põhja-Kiviõli I 275,45 hektari suurusest karjäärist jääb pärast tänavust metsaistutust taastada veel umbes 34 hektari suurune ala. Eesmärk on kogu karjääriala korrastada ja riigile tagasi anda 2023. aasta lõpuks.

Karjääriala metsastamisega tehti algust aastal 2010, kui 12hektarisele alale prooviti istutada aastaseid männiseemikuid. Esimese istutuse tulemused olid väga head, järgmise aasta omad aga pigem kehvad, misjärel muudeti natuke tehnoloogilise korrastamise viimaseid etappe. Seni viimane istutamine toimus aastal 2018 ettevõttesisese talgupäevana.

"Kui kogu mets istutatud, tuleb meil mõnes kohas, kus on astangud, ehitada või uuendada piirdeaed. Samuti käime üle kõik metsaalad, et vaadata, kas mõnes kohas on vaja teha järelistutust," rääkis Sulp. "On hea meel näha, et elusloodus on karjäärialal tagasi. Lisaks lindudele, kes naudivad endistesse tranšeedesse tekkinud veekogusid, on karjäärialal nähtud nii rebast kui ka karu."

Põhja-Kiviõli II karjääri lääneosas on tasandustöid juba alustatud. Kui maad on pärast kaevandamist tasandatud, peavad need vähemalt poolteist aastat seisma, et maapind saaks vajuda. Alles pärast seda on võimalik sinna metsa istutada.

Korrastamistingimuste ning kaevandamisloa kohaselt nähakse II karjääri alal lisaks metsamaale ette ka tehisveekogu.

"Arvestame seal ka kohaliku omavalitsuse ja elanike soove ning püüame rajada selliseid asju, mis muudaksid karjääriala tulevikus atraktiivseks puhkepaigaks," lubas Sulp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles