Kohtla-Järve pragunevaid maju uuriti kosmosest: edasist vajumist pole olnud (1)

Põhjarannik
Copy
Pragunenud majad Kohtla-Järve Järve linnaosas on nendes tegutsevatele korteriühistutele muret teinud juba aastaid. Viimane täppisuuring selgitas, et olulist vajumist pole siiski viimasel ajal sealses pinnases olnud.
Pragunenud majad Kohtla-Järve Järve linnaosas on nendes tegutsevatele korteriühistutele muret teinud juba aastaid. Viimane täppisuuring selgitas, et olulist vajumist pole siiski viimasel ajal sealses pinnases olnud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve elumaju, mis kaevandusala tõttu pragunevad, uuriti linnavalitsuse tellimusel kosmosesatelliidilt ning tuvastati, et kardetud vajumine pole kuigi märkimisväärne.

Kohtla-Järve linnavalitsuse tellimusel tegi IKT-ettevõte Datel Järve linnaosa hoonete ja teiste maapealsete objektide liikumiste jälgimise analüüsi. Selleks kasutati Euroopa kosmoseagentuuri satelliidi Sentinel 1 andmeid ja meetodit InSAR, mis võimaldab satelliidi andmete põhjal tuvastada hoonete ja teiste suurte objektide liikumisi millimeetri täpsusega, teatas ettevõte. Järve linnaosa altkaevandatud alale rajatud Lõuna mikrorajoonis on pikemat aega olnud mureks maapinna nihkumised ja selle negatiivne mõju kõrgematele kortermajadele.

Datel uuris oma uudse teenusega Sille Järve linnaosa Lõuna ja Põhja mikrorajooni hoonete ja maapinna liikumisi ajavahemikus 2016 - 2021. Analüüsi käigus tuvastasid Dateli insenerid osa kortermajade väiksemaid nihkumisi ja vajumisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles