Jõhvi saamine linnaks nurjus teist korda (3)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Jõhvi on juba kahel korral üritanud oma "linnaõigusi" taastada, kuid mõlemal korral on see jäiga seaduse tõttu ebaõnnestunud.
Jõhvi on juba kahel korral üritanud oma "linnaõigusi" taastada, kuid mõlemal korral on see jäiga seaduse tõttu ebaõnnestunud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Juba teist korda peab Jõhvi vald leppima sellega, et tema ümbernimetamine linnaks pole võimalik, sest seadus ei luba seda. Valitsus kiitis 2020. aastal küll Jõhvi linnaks muutmise võimaldavad seadusemuudatused heaks, kuid need jäid tolmu koguma. Linnaks saamine oleks mõeldav, kui Jõhvi ühineb Toila vallaga.

Kehtiv seadus ei võimalda omavalitsusel haldusüksuse liiki muuta ilma omavalitsuste ühinemiseta, ütles rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna õigusnõunik Olivia Taluste Põhjarannikule Jõhvi taotlust kommenteerides. Võimalik lahendus oleks tema sõnul, kui võetaks vastu seadusemuudatus, mis võimaldaks teatud tingimustel haldusüksuse liiki muuta ka ilma omavalitsuste ühinemiseta. Ministeerium on sellekohase õigusloomealgatuse esitanud juba 2020. aastal, kuid eelnõu menetlus on hetkel peatunud, kuna aastateks 2023−2026 selle rakendamiseks vajalikku raha ei eraldatud. "Jätkame õiguslike võimaluste leidmist küsimusega edasi liikumiseks," lisas Taluste.

Rahvaküsitlus jättis elanikud külmaks

"Kas toetate Jõhvi valla haldusüksuse liigi muutmist Jõhvi linnaks?" taheti Jõhvi elanikelt teada tänavu 21.−29. juunini kestnud rahvaküsitluse ajal.

Kokku osales küsitluses 288 inimest, kellest 238 vastas küsimusele jaatavalt ning 50 eitavalt. Enim oli "ei" vastuse andnuid nende seas, kes hääletasid elektrooniliselt (43). Suurem osa vastanutest hääletaski internetikeskkonnas. Jõhvi valla ümbernimetamist linnaks pooldas 82,6 protsenti hääletanutest ning 17,4 protsenti oli vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles