Siseveekogudele minek on sellest nädalast keelatud

Põhjarannik
Copy
Kevad on käes ja talvine kalapüük siseveekogudel lõppenud.
Kevad on käes ja talvine kalapüük siseveekogudel lõppenud. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Alates 25. märtsist on kogu Eestis keelatud siseveekogude jääle minek.

"Päevane kevadsoojus ulatub juba üle nulli ning kahandab jääd ja lund suure kiirusega. Kui kusagil ongi jää veel paksem kui kümme sentimeetrit, siis kevadine päike on teinud selle juba hapraks ning see pole enam kandvalt tugev," rääkis päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala.

Ta ütles, et sellisele jääle minna on eluohtlik. "Jääalune vesi on külm − vaid paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanu vastu kümmekond minutit, laps aga veelgi vähem," ütles Virkala. Seetõttu tasubki lastevanematel teha selgitustööd ja rääkida lastele õhukese jääga kaasnevatest ohtudest."

Sel kevadel on kõigil inimestel võimalus liituda ka "Teeme ära!" talgupäevaga, mis seekord keskendub just veekogude juures varitsevate ohtude kõrvaldamisele. "Kutsume talgulisi üles puhastama libedaid kaldaid prahist või panema koduste veekogude ümber piirdeid. Samuti paneme südamele, et kastmisvee võtmise veekogust võib asendada näiteks pumba paigaldamise või voolikuga. Kõik need lahendused vähendavad vette kukkumise riski märkimisväärselt," lisas Virkala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles