Ossipenko võtab jäätmeveo kogu Alutaguse vallas jupikaupa üle

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekovir on prügiveo endale võitnud peaaegu kogu Ida-Virumaal, riburada lisanduvad nüüd ka Alutaguse valla eri piirkonnad.
Ekovir on prügiveo endale võitnud peaaegu kogu Ida-Virumaal, riburada lisanduvad nüüd ka Alutaguse valla eri piirkonnad. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Alutaguse vallas praegu üksnes Alajõe piirkonnas konteinereid tühjendav Nikolai Ossipenko firma OÜ Ekovir võitis kogu valla jäätmevedu hõlmava jäätmehanke ning võtab teised piirkonnad üle vastavalt sellele, kuidas seal praegused lepingud lõpevad. 

Alutaguse vallas on korraldatud jäätmeveoga hõlmatud endised Alajõe (Ekovir) ja Mäetaguse vald (Ragn-Sells) ning Iisaku alevik koos Kuru ja Kauksi külaga (Ragn-Sells). Ülejäänud piirkondades toimib praegu vabaturg. 

Alajõe piirkonnas lõpeb praegune leping 31. märtsil 2021, Iisaku piirkonnas 31. märtsil 2019 ja Mäetaguse piirkonnas 31. augustil 2019. Seal jätkavad senised vedajad kuni lepingu lõpuni praegu kehtivate hindadega. 

Foto:  PR

Vallavalitsuse korraldatud riigihanke võitnud OÜ Ekovir sai perioodiks 1. aprill 2019 − 31. märts 2022 Alutaguse vallas segaolmejäätmete vedamiseks ainuõiguse. See tähendab, et alates 1. aprillist kaotavad automaatselt kehtivuse Iisaku, Illuka ja Tudulinna piirkondades kõikide teiste vedajatega sõlmitud lepingud; Mäetaguse piirkonnas juhtub see tänavu 1. septembrist ning Alajõe piirkonnas hakkavad uued hinnad kehtima 1. aprillist 2021.

Kui seni vabaturutingimustes toimetanud jäätmevaldajad võisid jäätmeveolepinguid ka mitte sõlmida, siis nüüd on see kõigile kohustuslik. Mätsi alguses saadab Ekovir Iisaku, Illuka ja Tudulinna piirkonna elanikele teavituskirja koos eeltäidetud lepingu ning veograafikuga, teiste piirkondade jäätmevaldajad saavad selle info enne praeguste lepingute lõppemist. 

Valla keskkonnaspetsialist Martin Miller ütles, et jäätmevaldajate register on valla kõikide piirkondade kohta olemas − selleta poleks saanud hanget tehagi.

"Nendes piirkondades, mis seni korraldatud jäätmeveoga haaratud ei olnud, tuleb nimekirjadesse kindlasti korrektiive teha, aga jah, üldpilt on meil olemas."

Segaolmejäätmete äravedu peab toimuma tiheasustusalalt mitte harvemini kui üks kord nelja nädala jooksul ja hajaasustusalalt mitte harvemini kui üks kord 12 nädala jooksul.  

Kui kinnistul ei elata või seda ei kasutata, võib vallavalitsus kinnistu omaniku erandkorras jäätmeveoga liitumisest vabastada. Selleks peab omanik vallavalitsusele asjakohase taotluse esitama; otsus tehakse pärast seda, kui ametnik on taotluses toodud põhjenduste paikapidavust kontrollinud. 

Milleri hinnangul tõi hange vallaelanikele üsna soodsad hinnad − eriti neile, kes seni jäätmeid vabaturuhinnaga ära andsid. 

"Arvestades jäätmeveo üldist kallinemist, on tulemus päris hea. Kui inimesed oma prügi hästi sordivad, on konteineri tühjendamise hind vägagi mõistlik," ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles