Tartu Ülikooli juhtkond arutas Narva kolledži raskuste lahendamist (3)

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli rektoraat kogunes teisipäeval Narva kolledžis.
Tartu ülikooli rektoraat kogunes teisipäeval Narva kolledžis. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Tartu ülikooli rektoraadi iganädalane koosolek toimus teisipäeval Narva kolledžis, et juhtida tähelepanu kolledžite olulisusele Eesti regionaalarengus, mida tuleks arvestada ka ülikooli rahastamisel.

Tartu ülikooli rektor Toomas Asser ütles Põhjarannikule, et uus rektoraat soovib tutvuda lähemalt kõikide allasutuste, sealhulgas kolledžitega, kuivõrd ülikool on väga suur asutus. Narva kolledž oli esimene valik, sest selle olukord on teistest keerukam.

"Meil on kavas minna ka Pärnusse ja Viljandisse, aga nendega ei ole kiiret. Narva kolledžis on lisaks finantsprobleemidele mureks ka see, et juhtimine võiks olla konkreetsem ja kohalolevam [kolledži direktoriks valitud Kristina Kallas on praegu palgata puhkusel, et kandideerida erakonna Eesti 200 esimehena riigikokku − toim.]. See mõjutab ka Narva kolledži hetkeolukorda."

Tänavu 20. tegutsemisaastat tähistav kolledž on Eesti kultuuri ja kohaliku kogukonna keskus Narvas. Samas on üliõpilaste arv aina kahanenud ja viimastel aastatel vähenenud tegevustoetus ei kata enam kõiki õppetööga seotud kulusid. 

"Pole kahtlust, et Narva kolledžil on tähtis roll piirkonna sotsiaal-majandusliku elukvaliteedi parandamisel. Samas ei ole riik sellist regionaalset arendustööd Tartu ülikooli finantseerimisel seni arvestanud," ütles Asser.

Mitte ainult Narva, vaid ka teiste kolledžite rahastamise küsimuse tõstatas rektor jõuliselt mullu detsembris haridus- ja teadusminister Mailis Repsile saadetud kirjas. Seal ta ütles, et kuna regionaalsetel kolledžitel on lisaks hariduse andmisele palju kõrvalrolle, ei jaksa ülikool neid ise kinni maksta. "Meie suureks rõõmuks on nüüd kaua varjusurmas olnud küsimus eri ministrite töölaual," tõdes Asser.

Lisaks rektoraadi koosolekule toimus kohtumine kolledži juhtkonna ja töötajatega. Ülikooli sotsiaalteaduste valdkonna juhtkond töötab Narvas reedeni.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles