Järve gümnaasiumi vilistlased nõuavad ministrilt selgeid vastuseid

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve uue riigigümnaasiumi ehitus käib.
Kohtla-Järve uue riigigümnaasiumi ehitus käib. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Üle 200 Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi vilistlase ja lapsevanema andsid oma allkirja haridus- ja teadusminister Mailis Repsile saadetud pöördumises, kus nõutakse selgeid vastuseid loodava riigigümnaasiumi õppekeele osas.

Pöördumisele on alla kirjutanud 208 inimest, kes tunnevad muret avalikkusesse jõudnud signaalide pärast tänavu sügisel Kohtla-Järvel tegutsema hakkava riigigümnaasiumi õppekeele valikul.

Pöördumise algataja Mare Roosilehe sõnul pole ei haridus- ja teadusminister ega ministeeriumi kantsler senini ametlikult kinnitanud, kas 1. septembril avatav Kohtla-Järve riigigümnaasium tuleb täielikult eestikeelne.

„Pöördumisele allakirjutanud soovivad haridus- ja teadusministeeriumilt nelja asja. Esiteks, et kiiremas korras kinnitataks Kohtla-Järve riigigümnaasiumi õppekavad täielikult eestikeelsetena. Teiseks, et ministeerium selgitaks Kohtla-Järve venekeelse kogukonna õpilastele ja lapsevanematele, kuidas tagatakse heal tasemel riigikeelne gümnaasiumiharidus neile noortele, kellel puudub piisav eesti keele oskus.

Kolmandaks soovitakse, et tagataks vajalik rahastus täiendavaks eesti keele ning lõimitud aine- ja keeleõppeks venekeelsetele õpilastele. Samuti oodatakse, et ministeerium korraldaks täiendava õppe nendele õpetajatele, kelle keeletase või metoodilised oskused ei võimalda koheselt asuda õpetama uues riigigümnaasiumis,“ ütles Roosileht.

Haridus- ja teaduministeeriumi koolivõrgu osakonna juhataja Raivo Trummal on tänavu jaanuari lõpus kinnitanud, et uus riigigümnaasium tuleb täielikult eestikeelsete õppekavadega, tehes vajalikke mööndusi vaid 11. ja 12. klassi astuvatele venekeelsetele õpilastele. Paraku on ministeeriumi juhtkond veebruarikuus hoidunud seda seisukohta ametlikult ja avalikult kinnitamast.

Pöördumisele allakirjutanud on veendunud, et täitmaks Eesti Vabariigi põhiseaduse preambulis sätestatud põhimõtet, mille kohaselt Eesti riik on loodud tagamaks eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade, peab Kohtla-Järve riigigümnaasium alustama 2019. aasta 1. septembril tööd eestikeelse- ja eestimeelsena.

Ministeerium asus eestikeelse gümnaasiumi osas kõhklevale seisukohale pärast seda, kui selle vastu võtsid sõna mitmed koolijuhid, aga ka linnavõimu esindajad. Kohapeal arvatakse, et minister ei soovi valimiste eel antud küsimuses selget seisukohta välja öelda, kuna Keskerakond kardab seeläbi hääli kaotada.

Mare Roosileht on varem öelnud, et minister Mailis Repsi vastusest on selgelt näha, kuidas on seatud rahva esindajate prioriteedid. "Kõigepealt hääled ja valimised ning siis vaatame, mis eestlusest ja haridusest saab..." kommenteeris ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles