Tervishoiumuuseum õpetas koolilapsi suhkrut tarvitama

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkru töötoas mõõtis Jegor Jermakov soovijatel lihas- ja rasvamassi protsenti.
Suhkru töötoas mõõtis Jegor Jermakov soovijatel lihas- ja rasvamassi protsenti. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti tervishoiu muuseumi töötajad harisid ühe päevaga kahe Toila valla kooli jagu lapsi. Toila gümnaasiumisse jäi üles suhkruteemaline näitus, mida võivad tellida ka teised maakonna koolid.

"Maailmas on kaks kurja: liiga vähe ja liiga palju. Meie päevakangelane − suhkur − kütab kirgi, paneb endast rääkima, osa ennast armastama, osa vihkama," esitleb tervishoiumuuseum toiduainet, mis väärib paljude arvates valge surma tiitlit.

Suhkruloeng ise ei kulge sugugi nii mustades toonides ning sellest sai esmaspäeval osa rohkem lapsi ja noori kui tavaliselt ühe päeva jooksul Tallinnas muuseumiseinte vahel.

Viis etteastet

"Muuseumisse tuleb kõige rohkem neli gruppi päevas ühe lektori kohta − kokku saja inimese ringis," tõdes Eesti tervishoiu muuseumi külastusjuht Jegor Jermakov. Esmaspäeval tuldi Toila ja Kohtla-Nõmme kooliõpilaste ette kolmekesi, igaühel viis etteastet. Erinevus oli ka selles, et puudus muuseumi ekspositsiooni tugi ning oma piirid seadis koolitunni pikkus 45 minutit.

Sellest hoolimata õnnestus põhisõnum kohale viia. "Peamine on oskus märgata, kui palju on kusagile suhkrut lisatud. Näiteks on suhkrut rohkem, kui arvatakse, ketšupites ning piimatoodetes: jogurtites ja kohukestes. Kui sa seda ei tea, võibki juhtuda, et suhkur on probleem. Aga üldjuhul, kui sa oskad toitu valida, ei pea suhkrut pelgama," ütles Jermakov.

Loengu osana uuriti ka pakendeid, sest sildid võivad viia eksiteele. Näiteks selgus limonaadi ja poemahla suhkrusisaldust võrreldes, et üks pole parem kui teine.  

Jermakovi sõnul on toidutootjad trende muutmas. "Kui varem lisati suhkrut pigem rohkem, et inimesed ostaksid, siis nüüd reklaamitakse, et on vähendatud suhkrukogus. Seda on juba toidulettidel märgata."

Jermakov arvas, et see trend süveneks veelgi, kui Eestis poleks piiravat seadust, mille järgi tohib vähendatud kogust reklaamida, kui langus on 30 protsenti. "Kui tootja vähendab suhkrukogust korraga 30 protsenti, siis see on liiga suur muutus ega maitse tarbijatele. Aga üldiselt liigub tootja tarbija järgi: kui tarbija valib toitu, mis on tervislikum ja vähema suhkruga, tahab ka tootja sellist müüa."

Lektor rääkis kooliõpilastele, et nende mängumaa toiduga katsetamisel ja õigete harjumuste leidmisel on tänu kasvuhormoonidele suurem. "Te saate oma kehaga rohkem ette võtta, sest see veel allub teile hästi. Aga 18-19aastaselt hakkab kasvuhormoon taanduma ja söödud toit ei lähe enam pikkusesse ja lihastesse, vaid laiusesse, kuigi sööd sama palju kui varem."

Jermakov nentis, et koolilaste ülekaalus on vähene liikumine suurem süüdlane kui ebatervislik toitumine. Täiskasvanutel jälle vastupidi.

Tervis fookuses

Toila abivallavanem Kerda Eiert märkis, et vallas on praegu fookuses tervisliku toitumise teema. Suhkru töötoa inspiratsiooni sai ta sellest, et tervishoiumuuseumis oli kuni eelmise aasta sügiseni üleval samateemaline näitus."Mõtlesime, kuidas seda enda huvides rakendada, et koolinoored saaksid infot ja oma toiduvalikuid paremini läbi mõelda."

Töötube ja näitust rahastati Ida-Virumaa omavalitsusliidu tervisearenduse ning valla eelarvest. "Kõik koolid, kes on suhkruteemalistest infoalustest huvitatud, võivad neid küsida," ütles Eiert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles