Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ehitus läheb lahti

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
28. veebruaril toimunud ehitusplatsi sümboolse avamise tseremoonial märgiti, et tegemist on üsnagi keerulise projektiga: nii suuri puitmaju − isegi tulevase hoone karkass tuleb puidust − pole Eestis varem rajatud. Sisekaitseakadeemia tulevane õppe- ja eluhoone tuleb mahult umbes kaks korda suurem kui olemasolev Taru ülikooli Narva kolledž. Ka Narva kolledžit tahtis 2010. aastal ehitama asuda seesama Nordecon, kuid ei tulnud toona ootamatult keeruliseks osutunud projektiga toime ning loobus sellest tööst. Seda nende ebaõnnestunud Narva-kogemust püütakse praegu enam mitte meenutada.
28. veebruaril toimunud ehitusplatsi sümboolse avamise tseremoonial märgiti, et tegemist on üsnagi keerulise projektiga: nii suuri puitmaju − isegi tulevase hoone karkass tuleb puidust − pole Eestis varem rajatud. Sisekaitseakadeemia tulevane õppe- ja eluhoone tuleb mahult umbes kaks korda suurem kui olemasolev Taru ülikooli Narva kolledž. Ka Narva kolledžit tahtis 2010. aastal ehitama asuda seesama Nordecon, kuid ei tulnud toona ootamatult keeruliseks osutunud projektiga toime ning loobus sellest tööst. Seda nende ebaõnnestunud Narva-kogemust püütakse praegu enam mitte meenutada. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Neljapäeval allkirjastati otse tulevasel ehitusplatsil keset Narva linna digitaalselt sisekaitseakadeemia Narva õppe- ja majutushoone ehitusleping. Õppe-, treeningu- ja majutushoonet hakkavad peale kadettide kasutama ka politsei- ja piirivalveameti teenistujad ning Tartu ülikooli Narva kolledži tudengid. Peale selle tuleb hoone juurde spordikompleks koos ujulaga, mis on avatud ka linnarahvale.

Narva Kerese tänavale püstitatud ajutises telgis kirjutasid kolmepoolsele lepingule alla sisekaitseakadeemia rektor Marek Link, Tartu ülikooli rektor Toomas Asser ning hoone ehitaja, ASi Nordecon juhatuse esimees Gerd Müller.

Leping sõlmiti kohas, kus praegu paiknevad Tartu ülikooli Narva kolledži endine hoone ja ühiselamu ning sealne mahajäetud staadion. Mõlemad majad on praeguseks tühjaks jäänud ning neis haigutavad tühjad aknaavad. Mõlemad hooned lammutatakse alles pärast uue hoone püstitamist endise staadioni kohale.

Nüüd ma naljatan, et neli ujumisrada hakkavad kandma Jüri Ratase ja neli Jevgeni Ossinovski nime. Katri Raik

Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskust hakkavad haldama sisekaitseakadeemia koos politsei- ja piirivalveametiga ning Tartu ülikool. Hoonesse on kavandatud majutusruumid ja ühiskasutuses puhkeruumid kadettidele ning politsei- ja piirivalveameti teenistujatele, õppeklassid, lasketiir ning ujula.

Hoone ehitaja, ASi Nordecon juhatuse esimees Gerd Müller sõnas, et ehitus tuleb kindlasti väga huvitav, sest sarnaselt sisekaitseakadeemia Tallinna uue majaga mahub ka Narva majja palju eri otstarbega osi.

Veel üks põhjus Narva sõita

Tartu ülikooli rektor Toomas Asser ütles, et uue hoone ehitamist Narva on nende ülikool oodanud juba mitu aastat.

"Uue üliõpilaskodu rajamisega kindlustame veelgi oma kohalolekut piirilinnas. Loomulikult arendame edasi ka Narva kolledžis õppimise võimalusi, et siia tuleks üha rohkem noori nii Narvast, mujalt Eestist kui ka välismaalt," sõnas Asser.

Valmib 18 kuuga

  •  Kerese tänavale kerkiv 11 952 ruutmeetri suurune õppe- ja majutushoone valmib 2020. aasta septembris ning läheb maksma 18,5 miljonit eurot (käibemaksuga).
  •  Sisekaitseakadeemiale ehitatavat osa rahastatakse riigieelarvest, Tartu ülikool lisab majutuskompleksi ehituseks 4,4 miljonit eurot.
  •  Õppekompleksi arhitektuurilahenduse autor on arhitektuuribüroo Kolm Pluss Üks. Kõik avalikud ja poolavalikud ruumid koondasid nad oma idee kohaselt esimesele korrusele, majutusruumid aga paigutasid tänavapinnast kõrgemale. Tervet hoonet läbiv aatrium on alumisel tasandil liigendatud tegevus- ja puhkealadeks. Välisvaates domineerivad mitmesugused avatud ja suletud astmestikud.

Plaani kohaselt hakkab Narva rajatavas keskuses aasta jooksul õppima ligikaudu nelisada sisekaitseakadeemia kadetti, ühel ajal on neid seal kohapeal umbes poolsada.

"See annab veel ühe põhjuse Narva tulla − see on praegu moes," sõnas siseminister Katri Raik, rõhutades, et sisekaitseakadeemia vast avatud maja Tallinnas ning uue õppehoone rajamine Narva on riigi viimaste ja lähiaastate suuremaid kinnisvarainvesteeringuid. "Riik väärtustab haridust ning Ida-Virumaad ja Narvat," rõhutas Raik. "Spordikeskus ja kaheksa rajaga bassein avatakse ka linnarahvale."

Olles ise narvalanna ja töötanud veel hiljuti sisekaitseakadeemia rektorina, märkis Raik, et Narva on parim koht Eestis, õppimaks vene keelt, mille oskus on oluline nii politseinikele kui ka päästjatele.

Mitme ministri projekt

Praegune siseminister Raik peab akadeemia Narva-projekti endiselt emotsionaalselt enda omaks ning meenutab kõige eredamat hetke: 2017. aasta septembris teavitas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski teda, toonast rektorit, et valitsus on otsustanud eraldada lisaraha, et rajada Narva neljarealise ujula asemel kaheksarealine. Toona arvestati Narva omavalitsuselt saadava paari miljoni euroga, ent kohalikud võimud otsustasid projektis mitte osaleda.

"Nüüd ma naljatan, et neli ujumisrada hakkavad kandma Jüri Ratase ja neli Jevgeni Ossinovski nime," on Raik rahul.

Põnev on fakt, et hoone kerkib Kerese tänavale, mis möödunud sajandil kandis eelmise siseministri Andres Anveldi vanaisa Jaan Anveldi nime. Just Andres Anveldi siseministriks olemise ajal võeti vastu otsus rajada Narva sisekaitseakadeemia õppekeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles