Suur eksimus häältelugemisel Narvas muudab valimistulemusi

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Narvas.
Valimisjaoskond Narvas. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Narvas ühes valimisjaoskonnas eksiti häälte kokkulugemisel ligemale 1600 häälega, mistõttu muutuvad valimistulemused  võrreldes esialgselt avaldatuga. 

Narvas spordihallis asunud jaoskonnas loeti ekslikult kahe kandidaadi - EKRE esinumbri Kersti Krachti ja Eesti 200 esinumbri Ahti Puuri kandidaadinumbrid nende häälte arvuks. 

Nii avaldat Kersti Krachti häältesaagiks selles jaoskonnas esialgu 743, aga tegelikult oli hääli vaid 8. Ahti Puurile läks esialgu kirja 868 häält, tegelikult oli neid vaid 10. 

Narva linnasekretär Ants Liimets ütles Põhjarannikule, et tegu oli inimliku eksitusega. "Häkkereid mängus ei olnud," märkis ta.

Liimets ütles, et nüüd loetakse üle hääletamistulemused kõigis Narva valimisjaoskondades. "Teeme seda veel hoolsamalt kui tavaliselt," sõnas ta märkides, et tulemusi on seetõttu oodata esmaspäeval alles kella 17 paiku. 

Narva häälte ülelugemine võib mõjutada valimistulemusi kogu riigis. Valimiskünnise ületanud erakondadest  tähendab see EKRE jaoks 735 hääle kaotamist, mis võib viia nendelt ühe mandaadi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles