Kohtla-Järvel algab 15 aastat ettevalmistatud spordi- ja tervisekeskus ehitus

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellisena peaks tulevane spordikeskus nägema välja linnulennult.
Sellisena peaks tulevane spordikeskus nägema välja linnulennult. Foto: eskiis

Aprillis algab Kohtla-Järvel 13,2 miljonit eurot maksva spordi- ja tervisekeskuse ehitus, milleks linnavalitsus on hoogu võtnud ligikaudu 15 aastat ning mille maksumus läheb loodetust kõvasti kallimaks. 

Linnavalitsuse ja ehitusfirma Nordecon AS vahel sõlmitud lepingu kohaselt algavad ehitustööd tänavu aprillis ja hoone valmib kahe aasta pärast.

Ujula ja spordisaalid

Kohtla-Järve abilinnapea Vitali Borodin tõdes, et nii hoone planeerimine kui ehitushanke läbiviimine võttis oodatust rohkem aega, aga nüüd saab öelda, et kahe aasta pärast on võimalik Kohtla-Järve spordi- ja tervisekeskuses ujuda, tennist mängida, korraldada aeroobikatreeninguid ja teisigi spordialasid harrastada.

Kohtla-Järve spordi- ja tervisekeskusel on kolm maapealset korrust, lisaks soklikorrus. Hoonete esimese etapi netopindala on kokku  13 854 ruutmeetrit. Hoonesse tuleb tribüünidega ujula, kus on 25 meetri pikkune ja 10 rajaga bassein koos riietusruumidega, lasteujula, jõusaal koos riietusruumidega, kaupluseruumid, spordisaalid soojendusujumiseks ja tennise mängimiseks, treenerite ruum, aeroobikasaalid, garderoob, riietus- ja duširuumid koos saunadega.

Hoones asuvad ka kohvik, galeriid, lastetuba ja tehnilised ruumid.

Keskus tuleb esialgu planeeritust väiksem

Kohtla-Järve linn on püüdnud Järveküla teele koolinoorte loomemaja naabrusesse spordikeskust rajama asuda juba sajandi algusest, kuid rahapuudusel on see pidevalt edasilükkunud. 2018. aasta kevadel kuulutati lõpuks välja ehitushange 20 000 ruutmeetri suuruse spordikeskuse rajamiseks, kuid see nurjus, kuna kõik pakkumused ületasid planeeritud 6,7 miljonit eurot mitu korda. Ainuüksi odavaim pakkumine oli üle 20 miljoni euro.

Seejärel otsustas linnavalitsus ehitada keskuse esialgu väiksemas mahus. Loobuti pallimängusaalide rajamisest ja korraldati hange 13 800 ruutmeetrise pinnaga keskuse esimesele etapile, kus oleks 25meetrise basseiniga ujula, tennise- ja jõusaalid. 

Linnavalitsus kavandas 13 800 ruutmeetri suuruse spordi- ja tervisekeskuse eeldatavaks ehitusmaksumuseks uuel hankel 8 miljonit eurot koos käibemaksuga. Viie hankel osaleja seast odavaima hinna letti käinud Nordeconi hinnapakkumine oli sellest ikkagi ligemale kuus miljonit kallim − 13,2 miljonit eurot käibemaksuga. Lepingutingimuste kohaselt võib ehitus kallineda veel kuni viie protsendi võrra, kui ilmneb vajadus teha ettenägematuid töid.  

Jaanuaris erakorraliselt kokku tulnud Kohtla-Järve linnavolikogu suurendas ehitushinna kallinemise tõttu linna osalust selles projektis rohkem kui 10 miljoni euro võrra. 4,25 miljonit eurot saab Kohtla-Järve linn spordikeskuse ehitamiseks Euroopa Liidult.

Abilinnapea Vitali Borodini sõnul on ajutiselt kavas panna palli- ja reketimängud ühte saali. Kui Kohtla-Järve linn leiab tulevikus lisaraha, ehitatakse juurde ka teine 6500ruutmeetrine saal.  

Ujulaga spordikeskus on Kohtla-Järvele kavandatava spordilinnaku esimene, kuid kõige suurem objekt. Projekti kohaselt on kavas veel ehitada jalgpalliväljakuga kergejõustikustaadion ja hostel ning kunstmuruga jalgpalliväljak koos abihoonega. Plaanis on ka renoveerida olemasolev jäähall, spordihoone ja kardirada ning rajada parki amfiteater. Nende objektide rahastamisallikad on esialgu lahtised. Näiteks staadioni ehitushanked on nurjunud, kuna hinnapakkumised on ületanud eeldatavat maksumust kordades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles