VIDEO Sulailm pani Ida-Virumaal Ratva nõiakaevud tööle

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratva nõiakaevud Kiikla lähistel Ida-Virumaal töötavad tänavu esimest aastat.
Ratva nõiakaevud Kiikla lähistel Ida-Virumaal töötavad tänavu esimest aastat. Foto: Kalmer Sokman

Kolmapäeval hakkasid Alutaguse vallas Ratva külas endise Viru kaevanduse kohale liigvee ärajuhtimiseks rajatud puuraugud hoogsalt vett välja ajama.

"Sulailmad on veetaset kergitanud, veel mõni aeg tagasi oli vesi seal viie-kuue meetri sügavusel," pole praegune aastaaeg Eesti Energia maavarade valdkonna keskkonnajuhi Kalmer Sokmani sõnul selle nähtuse tekkimiseks teps mitte liiga varajane.

Eelmisel aastal hakkasid selles piirkonnas asuvad vanad puuraugud, kokku neli tükki, vett välja ajama juba jaanuari hakul. Õiget külma tol talvel ju polnudki. Õigeid ülevoolupuurauke nõiakaevude tekitamiseks polnud siis veel samuti.

Enefit Kaevandused oli eeltööd küll juba ära teinud, ent nõnda kiiret veetaseme tõusu ei osatud oodata − hüdrogeloogilise prognoosi järgi pidanuks selline veetase kätte jõudma alles aasta pärast.

Vett välja ajanud vanad puuraugud õnneks mingit pahandust ei põhjustanud, kaevandajal läks aga õige ülevoolu rajamisega kiireks.

"Augustis saime valmis; kevadine suurvesi jäi eelmisel aastal õnneks vahele," ütles Sokman. "Uued puuraugud on tehtud nii madalale kraavi põhja, et kogu ülearune vesi tuleb nende kaudu välja ja mujal pole üleujutust vaja karta."

Ratva nõiakaevude juurde ehitas kaevandusfirma ka pisikese parkla ja pani püsti päikesepatareidel töötava valgusti. Peatselt lisandub ka põnevat paika tutvustav kolmes keeles silt koos mäetööde plaaniga.

Samasugust lahendust liigvee ümberjuhtimiseks ülevoolupuuraukudega kasutati ka Ahtme kaevanduse sulgemisel. Neist puuraukudest on kujunenud turistide huviobjekt − Sanniku toruallikad. Kas need on tänavu juba tööle hakanud, ei osanud Sokman öelda, lubades tuleval nädalal minna oma silmaga kaema.

Rohkem pole kaevandusvee tarvis eraldi ülevoolupuurauke rajatud, küll aga on mitu kohta, kus vesi puhtalt looduslikul teel ja kedagi segamata ise õigesse kohta jookseb.

"Kose küla taga sissevarisenud  käikude ristumiskohast voolab vesi metsakraave mööda Pühajõkke, vanast Kiviõli kaevandusest läbi Küttejõu karjääri Purtse jõkke, vana Käva kaevanduse stollist VKG taga Kohtla jõkke," loetles Sokman.

Ratva nõiakaevusid tasub aga lähiajal vaatama minna − öiste plusskraadidega saab veevool kindlasti võimsust juurde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles