Raamatukoguhoidjate ühing: Jõhvis toimuv on ohu märk (1)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Spitz eelmisel aastal Jõhvi keskraamatukogus toimunud lugejate tänupäeval.
Ingrid Spitz eelmisel aastal Jõhvi keskraamatukogus toimunud lugejate tänupäeval. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu juhatus nimetab Jõhvi keskraamatukogu direktori  tagandamist vallavõimude poolt ohu märgiks:  erialaselt pädevad inimesed peavad taanduma võimumängude eest. 

Raamatukoguhoidjate ühing toetab neljapäeval tehtud avalikus pöördumises Ingrid Spitzi jätkamist Jõhvi Keskraamatukogu direktorina.

"Raamatukogu on alati olnud poliitiliselt neutraalne asutus, inimeste töölevõtmise ja töölpidamise alus on ikkagi kompetents ja töötulemused. See on ohu märk, kui erialaselt pädevad inimesed peavad taanduma võimumängude eest. Ja see ei ole õige ega õiglane," on kirjas pöördumises. 

Selles märgitakse, et  tänu Ingrid Spitzi aktiivsele tegevusele on Jõhvi Keskraamatukogust kujunenud piirkonna info-ja kultuurikeskus.

Ingrid Spitzile tehti ettepanek lahkuda kuue kuupalga suuruse hüvitisega sel esmaspäeval, kui vallavalitsus ta välja kutsus. Spitzile oli selline asjade käik ootamatu ning ta võttis reedeni järelemõtlemisaja. "Ma ei tea põhjust, see jääb mulle arusaamatuks. Mulle öeldi, et kõik on hästi, aga meil on muutusi vaja," lausus ta. Spitzi sõnul ei ole ta veel otsust teinud, aga arvestades, kui suurt toetust ta on tundnud nii töötajate, raamatukogu lugejate kui teiste jõhvilaste poolt, siis ta kaldus arvama, et ei võta ettepanekut ametist lahkuda vastu.   

Jõhvi vallavalitsus survestas eelmisel nädalal ametist lahkuma vallasekretär Piia Lipu, vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juhi Sirle Tammiste. Sel nädalal tehti sama peale Ingrid Spitzi ka vallavalitsuse finantsjuhi asetäitja Ellu Blokiga.

Mullu suvel kokkuleppel Nikolai Ossipenko valimisliiduga "Jõhvi - Meie Kodu" vallavanemaks saanud keskerakondlane Martin Repinski ütles Põhjarannikule, et ta viib sel moel ellu vallas vajalikke muudatusi. "Mina seda puhastuseks ei nimetaks, aga vallavalitsus tegeleb meeskonna moodustamisega ja personalipoliitikaga," sõnas ta. 

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu juhatuse avalik pöördumine

Meid ajendab sõna võtma avalikkuse ette toodud olukord Jõhvi vallas, kus vallavanem lõpetab töölepinguid töötajatega. Nende hulgas on ka Jõhvi Keskraamatukogu direktor Ingrid Spitz, kes on aastaid juhtinud keskraamatukogu tööd, millele vallavanemal väidetavalt etteheiteid ei ole.

Ingrid Spitz Jõhvi Keskraamatukogu direktorina on seisnud hea raamatukogude arengu eest nii Jõhvi vallas kui Ida-Virumaal. Jõhvi Keskraamatukogu koordineerib ja arendab raamatukogutegevust Ida-Virumaal, olles erialaseks arendus- ja koolituskeskuseks teistele raamatukogudele Narvas, Sillamäel, Kohtla-Järvel.

Direktori initsiatiivil raamatukogus läbi viidud kasutajate küsitluses osales kokku 230 18-aastast ja vanemat raamatukogu kasutajat, mis moodustas 12,7% täiskasvanute kasutajate koguarvust (1809). Selgus, et raamatukogu pakub teenuseid, mis vastavad igas vanuses inimeste vajadustele ning kogu kasutamine on mugav. Raamatukogu ei ole ammu enam pelgalt raamatute laenutamise koht. Tänu Ingrid Spitzi aktiivsele tegevusele on Jõhvi Keskraamatukogust kujunenud oma piirkonna info-ja kultuurikeskus.

Raamatukogu direktor pooldab raamatukoguhoidjate pädevuse tõstmist, sest tänapäeva raamatukogutöö nõuab töötajatelt pidevalt uusi oskusi. Maakonnaraamatukogul on täienduskoolituses jätkuvalt kandev roll ning raamatukogu poolt läbi viidud õppepäevad on paljude maaraamatukogude jaoks ainukesed koolitused ja nii populaarsed, et sageli peab osalejate arvu piirama. Osavõtjate arvule seab piirid raamatukogu seminarisaal, kus koolitused toimuvad.

Toetame Ingrid Spitzi jätkamist Jõhvi Keskraamatukogu direktorina. Raamatukogu on alati olnud poliitiliselt neutraalne asutus, inimeste töölevõtmise ja töölpidamise alus on ikkagi kompetents ja töötulemused. See on ohu märk, kui erialaselt pädevad inimesed peavad taanduma võimumängude eest. Ja see ei ole õige ega õiglane!

Lugupidamisega

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu juhatus

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles