Voronovi kinnipidamine polnud Narva ekslinnapea Tarmo Tammistele üllatus

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva endine linnapea Tarmo Tammiste.
Narva endine linnapea Tarmo Tammiste. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linna juhtimist pikka aega kontrollinud Narva vee-ettevõtte juhi ning volikogu võimufraktsiooni esimehe Aleksei Voronovi kinnipidamine korruptsioonikahtlustuse tõttu ei olnud Narva kauaaegsele linnapeale Tarmo Tammistele üllatus. 

"Ega ma rabatud ega üllatunud küll selle peale ei ole. Selgub, et muinasjutul võib ikka tõde ka taga olla," sõnas Tammiste Põhjarannikule. 

Küsimusele, kas linnapeana töötades tal tekkis kahtlusi, et suuresti Narva linnale kuuluvas vee-ettevõttes, mida juhtis Voronov, võivad mingid asjad valesti olla, vastas Tammiste, et tema otseselt linna korraldatavatesse hangetesse ei sekkunud, ammugi vee-ettevõttes toimuvasse. "Meil on olemas konkreetsed organid, kes tegelevad selliste asjadega ja see ei kuulunud minu tööülesannete hulka. "Ma pole kunagi oma kolleege milleski kahtlustanud ja suurtest riigihangetest olen alati hoidnud eemale, et ei tekiks mingeid seoseid isegi siis, kui neid seoseid ei ole," sõnas ta.

Rääkides sellest, millal ja kuidas algasid Tammiste vastuolud Voronoviga, sõnas Narva endine linnapea, et talle pole kunagi meeldinud, kui volikogu liikmed käivad häirimas ametnike tööd. "See pole ühegi volikogu liikme asi käia kusagil ametis, teenistuses või osakonnas ja jagada seal mingeid juhtnööre. Selline volikogu liige ei saa üldse aru, milleks teda üldse on volikogusse valitud. See on mind muidugi häirinud," ütles Tammiste.

Aga suurem konflikt linnapea ja Voronovi vahel puhkes siis, kui viimane asus torpedeerima Narva kultuuripealinnaks kandideerimist. "Tõsiselt viskas mul üle, kui see kultuuripealinna asi käima läks. Ma arvan, et Narva linnale ei ole seni suutnud keegi nii palju kahju teha, kui tegi see mees selle sammuga."

Tammiste märkis, et Voronovi kinnipidamine ja korruptsioonikahtlustuse esitamine talle või olla Narva jaoks tähendusrikas. "See võib ilmselt muuta päris palju, sest ma kujutan ette, et seis volikogus võib olla väga segane. Teades mingil määral Voronovi fraktsiooni siseelu, siis mitte kõik seal ei olnud toimuvaga nõus, kuigi tegid, mis kästi. See tähendab, et siin on nüüd võimalikud mitmed variandid," sõnas Tammiste.

Aleksei Voronovi initsiatiivil umbusaldas Narva volikogu enamus Tarmo Tammistet 15. märtsil, heites talle ette ametiseisundi kuritarvitamist ning linna raha raiskamist, kuna linnavalitsus toetas reservfondist Vaba Lava tegevust küüditamise aastapäevaga seotud projektis. 

Samal istungil luges Tammiste oma sõnavõtus ette katkendi Vene lastekirjaniku Kornei Tšukovski loost, mis kõneleb pikkade vuntsidega kurjast tarakanist tõmmates paraleele Narva juhtimist korraldava Aleksei Voronoviga, kes kannab samuti märkimisväärseid vurre.   

Politsei pidas teisipäeval kahtlustatavatena kinni seitse inimest, nende seas ka Aleksei Voronovi, keda kahtlustatakse riigihangete teostamise nõuete rikkumises menetluses osalejale eelise andmise eesmärgil ning altkäemaksu saamises ja küsimises korduvalt ning suures ulatuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles