Lüganuse kogub ideid kaasavaks eelarveks

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaasavast eelarvest rahastati jõuväljaku ehitamist Lüganuse kooli juurde.
Kaasavast eelarvest rahastati jõuväljaku ehitamist Lüganuse kooli juurde. Foto: Gerli Romanovitš / Põhjarannik

Lüganuse vald annab eelarvest kodanikele kulutamiseks 20 000 eurot ning ootab kuni 5. maini ideid, kuhu kogukond sooviks seda raha enim kulutada. 

Lüganuse vald on aastaid kaasavat eelarvet rakendanud. Kui varem on samasugust summat oma kogukonna kitsaskohtade lahendamiseks kasutanud ainult ühinemiseelne Lüganuse, siis nüüd saavad seda teha ka Kiviõli linna ja Sonda piirkonna inimesed. 

"Ootame inimestelt eelkõige ideid, millest saab kasu terve kogukond," ütles Lüganuse volikogu esimees Risto Lindeberg. Varem on kaasava eelarvega ehitatud Lüganuse kõlakoja juurde parkla, rekonstrueeritud Püssi jalgpalliväljak ning rajatud Lüganuse kooli juurde välisjõuväljak. 

Idee, mis kaasava eelarve raames esitatakse, ei pea küündima 20 000 euroni, tegemist võib olla ka väiksema summaga. Kui summad jäävad allapoole maksimumpiiri, saab sama eelarve raames ära teha mitu asja. Koos ideega tuleb esitada ka selle hinnanguline maksumus. 

Kui ideed laekunud, vaatab vallavalitsus need läbi ning siis pannakse ideed internetikeskkonda VOLIS hääletamiseks. "Ehkki varem on saanud valla vähemalt 16aastased kodanikud hääletada ka paberil, oleme otsustanud nüüd kasutada ainult internetipõhist hääletust. Need, kellel endal hääletamiseks võimalust pole, saavad seda teha näiteks raamatukogudes," rääkis Lindeberg. 

Aeg, millal ideed hääletamisele tulevad, selgub pärast seda, kui 5. maiks on kõik ideed laekunud. Objekt peaks valmima kindlasti sama aasta jooksul. 

Ehkki võidab see idee, mis saab enim hääli, ei peaks väiksemad kogukonnad selle pärast käega lööma − kui on hea idee, siis leiab see ka üldisemat toetust. "Meie jaoks on kaasava eelarve eesmärk muu hulgas saada teada, mida inimesed kogukonnas vajavad, ning nii võib mõni idee jõuda hoopis suurde eelarvesse," ütles ta. 

Tänavu on eelarve suuruseks 20 000 eurot, nagu see oli ühinemiseelses Lüganuse vallas, kuid tulevikus võib summa olla suurem. "Võib-olla jagame siis suurema võrdsuse nimel summa osadeks ja jagame eri piirkondades," rääkis Lindeberg. 

Kaasava eelarve ideede esitamine on alanud ka Narva-Jõesuu linnas. Seal oodatakse ideid aprillikuu lõpuni. Sealse kaasava eelarve maht on 40 000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles