Andres Vainola naaseb kaevanduste etteotsa kulusid kokku tõmbama

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Abramov ja Andres Vainola kolm aastat tagasi Narva karjääris. 23. aprillil võtab Vainola Abramovilt Estonia kaevanduse ja Narva karjääri juhtimise üle.
Valeri Abramov ja Andres Vainola kolm aastat tagasi Narva karjääris. 23. aprillil võtab Vainola Abramovilt Estonia kaevanduse ja Narva karjääri juhtimise üle. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ajal, mil põlevkivi vajadus tõmbub koomale, seab Eesti Energia oma kaevanduste etteotsa kulusid koomale tõmbama Andres Vainola, kes tegi sama tööd ka aastatel 2015-2016.

Andres Vainola vahetab 23. aprillist ASi Enefit Kaevandused tegevjuhi ametis välja  Valeri Abramovi, kes valiti 2017. aastal Eesti Energia kontserni kõigi üksuste juhtide seast aasta juhiks. 

"Valeri läheb Eesti Energiast ära omal soovil," kinnitas Eesti Energia juhatuses suurenergeetika eest vastutav Raine Pajo. "Mina olen õppinud temalt palju. Tohutu kogemusega inimene, kellega minul oli  hea koostöö," tõdes Pajo, kelle sõnul on kaevanduste senised tulemused olnud head, kuid muutuvas turuolukorras, kus põlevkivi vajadus väheneb, tuleb tootmist veelgi paindlikumaks muuta. 

Eesti Energia teatas aasta alguses, et sulgeb sel aastal mitmed vanemad plokid Narva elektrijaamades ning sellest tulenevalt koondab nii põlevkivikaevandustes kui elektrijaamades kokku üle 200 töötaja. Põhjuseks nii vanade, suure süsinikuheitme jalajäljega plokkide, lubatud töötundide täitumine kui ka ebasoodne olukord turul, kus süsiniku saastekvoodi ja elektrihind üksteisele lähenevad, muutes põlevkivist elektri tootmise üha sagedamini kahjumlikuks.

"Kui aus olla, siis tänaseks on need prognoosid realiseerunud tiba rohkem kui aasta alguses arvasime. Jaanuaris ei oodanud, et juba veebruari esimesest poolest meil vanemad plokid üldse enam turule ei pääse, kuna neis on elektri tootmise omahind palju kõrgem, kui elektri turuhind," tõdes ta.

Pajo sõnul seisavad  Eesti elektrijaama tolmpõletusplokid nii järsult tõusnud saastekvootide hinnatõusu kui ka ebaausa konkurentsi tõttu, mis võimaldab Põhjamaade ja Baltiriikide elektriturule pääseda Venemaa elektril, mille tootjad ei pea kvootide eest maksma 25 eurot tonni kohta. Pajo loodab,  et turukorralduse eest vastutajad oma töö ära teevad ja vene elektri poolt põhjustatud anomaalia kõrvaldavad.

"Kurtmine turu olukorra üle meid ei aita - meie asi on oma tootmist vastavalt sellele sättida. Andres Vainolal on olemas kaevanduste juhtimise kogemus ja tal seisabki ees toodangu ja kulude paindlik juhtimine. Me peame otsima võimalusi oma kulude kokku tõmbamiseks," ütles Pajo.

Samas märkis ta, et praegu lisaks aasta alguses teatavaks tehtud töökohtade koondamisele, täiendavat plaani ei ole. "Vaatame, kuidas turul olukord muutub ja vastavalt sellele peame ka oma tööd planeerima."

Andres Vainola sõnul tuleb põlevkivi kaevandamisel senisest veelgi rohkem suurendada paindlikkust ja viia see sünkrooni suurenergeetikaga. "Me peame parandama oma tootmisinfo kättesaadavust ja kvaliteeti. Siin on olnud natuke mitte päris ühte jalga käimist," sõnas Vainola, kelle sõnul peaks teisel poolaastal olukord turul pisut paranema, kuid põlevkivi kaevandamise maht jääb tänavu viimastest aastastest ikkagi paar miljonit tonni väiksemaks.   

Tema sõnul tuleb ka ettevõtte püsikulusid väiksemaks muuta, kui kaevemahud koomale tõmbuvad. "Põhiline eesmärk on hoida omahinda olukorras, kus mitmed olulised kulud suurenevad," sõnas Vainola, kes tõdes, et kaevandusi pole võimalik juhtida Tallinnast ja ta asub püsivalt Ida-Virumaale.  

Vainola tuli esimest korda AS Enefit  Kaevandused tegevjuhiks 2015. aasta kevadel. Ka siis oli turul keeruline aeg ja Vainola eestvedamisel tehti kulude kokkuhoiuks mitmeid ümberkorraldusi ja koondati ka mitusada töötajat.  2016. aasta sügisel vahetas ta ettevõtte juhi kohal välja Ahti Puur. Vainola jäi aga edasi Eesti Energia juhatuse liikmeks. 2017. aasta lõpus taandus ta ka Eesti Energia juhatusest. "Tahan aja maha võtta, natuke puhata ja natuke oma tervist kõpitseda. Keegi pole mind ära ajanud," sõnas ta tookord Põhjarannikule. Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles, et loodab Vainolaga  ka edaspidi koostööd teha. Praegu töötab Vainola Eesti Energia strateegiliste projektide ja ühinemiste direktorina. 

Valeri Abramov vahetas Ahti Puuri ASi Enefit Kaevandused juhi ametis välja 2018. aasta 1. märtsil.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles