Kelgutajad ajavad suusatajatel närvi mustaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi  Pannjärve suusastaadionil ja raja ääres on mitmeid kelgutamist keelavaid märke, vilistavad paljud sellele.
Kuigi Pannjärve suusastaadionil ja raja ääres on mitmeid kelgutamist keelavaid märke, vilistavad paljud sellele. Foto: Matti Kämärä

Keelust hoolimata Pannjärve suusaradadel kelgutajad tekitavad sageli ohtlikke olukordi ja rikuvad ka rada.

Ida-Viru spordiliidu peasekretäri Rene Kundla sõnul on tema poole pöördunud mitmed suusasõbrad, kes on pahased suusaradadel kelgutajate peale. "On tulnud ette, et kelguga kihutatakse alla ka suusarajaga vastassuunast ja nii tekivad  ohtlikud olukorrad, kus ei puudu palju suurel kiirusel laskuvate suusatajate ja kelgutajate  kokkupõrkest," rääkis Kundla.

Keelumärgi peale vilistatakse

Eriti tihe liiklus Pannjärve metsas on nädalavahetustel, mil sõitmas käib korraga sadu inimesi. Suusaradade eest hoolt kandva Alutaguse puhke- ja spordikeskuse tegevjuht Tarmo Kollo laiutab toimuva kohta käsi. "Ma ei ütle, et suusaradadel kelgutajaid hirmus palju oleks, kuid needki, kes seda teevad, rikuvad paljudel suusatajatel tuju ära," rääkis Kollo.

Ta ütles, et kuigi keskus on pannud välja kelgutamist keelavad märgid, vilistatakse nende peale. "Lähed ütlema, siis valetatakse jultunult näkku, et me ei näe mingeid märke. Või siis öeldakse, et mis see sinu asi. Kui aga  kellegi laps peaks mäest alla vastu piirdeaeda põrutama, siis vaadatakse kohe meie poole," arutles Kollo.

"Osa inimesi lihtsalt ei tea midagi suusakultuurist ja selle vastu ei aita kahjuks miski. See käib ka mööda suusaradu jalutamise kohta. Ei ole mingit probleemi, kui käiakse raja servas, aga osa kohe peab keskel sammuma ja suusajälge trampima," sõnas ta.

Kas suusaradadel kelgutamist oleks vähem, kui keskus rajaks omaette korraliku kelgumäe, sest kõik ei pruugi soovida kulutada raha tuubimäel ja pealegi ei sobi see väikestele lastele? "Ma ei usu seda. Tegelikult on kelgutamisvõimalused olemas nii tuubimäe kõrval kui parklate juures. Aga ikka on põnevam juba suusaradadele ronida," arvas Kollo.

Maraton ei tohiks ära jääda 

Lumeolud  on tänavusel talvel küll pisut paremad kui mullu, ent midagi väga head 15 sentimeetri paksune lumevaip Jõhvi kandis suusatajatele ei tähenda. "Praegu on staadionilähedastel ringidel korralikud rajad sees. Saime remondist kätte ka klassikajälje tegemise seadme," kinnitas Kollo.

Kui suurt sula ei tule, siis peaks Pannjärvel saama 7. veebruaril sõita ka Alutaguse maratoni. "Mõned kohad on pikematel radadel sellised, kus tuleb labidaga lund peale visata, aga sellega oleme me harjunud," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles