Sillamäe esimene töömess oli rahvarohke

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe töömessilt käis läbi üle 700 inimese, kes said silmast silma kohtuda 16 tööandjaga.
Sillamäe töömessilt käis läbi üle 700 inimese, kes said silmast silma kohtuda 16 tööandjaga. Foto: Matti Kämärä

Sillamäe spordihoonet ummistanud tööotsijate hulk rõõmustas töötukassat, kes soovis messil kaks tööturu osapoolt omavahel kokku viia.

Sillamäe ettevõte AS Norwes Metall, kes toodab konteinereid, paake ja tsisterne, otsis eile eelkõige keevitajaid. Nii neid, kes asuksid tööle kohe, kui ka inimesi, kes jätavad oma kontaktid juhuks, kui töömaht suureneb.

Rohkem kui saja töötajaga ettevõttel oli messil lööki peamiselt meeste seas. "Meiega käis suhtlemas ka üks naisterahvas, kes on kunagi keevitajaks õppinud, aga naistele on see töö siiski füüsiliselt raske," märkis personalijuht Viktoria Gurina.

Õrnem sugu tungles Nooruse spaahotelli boksis. "Pakume tööd toa- ja puhastusteenindajatele, ettekandjatele, nõudepesijatele, otsime inimesi veekeskusesse," loetles Narva-Jõesuu kõige uuema spaahotelli majutusjuht Tatjana Toman.

Eelkõige värvati eile tööjõudu suveks, et oma töötajatele puhkust anda. "Kui inimene sobib, võtame ta kindlasti püsivalt tööle. Töötajate leidmise teeb keerulisemaks see, et meil on regiooni silmas pidades üsna kõrged nõudmised. Tahame, et meie töötajad oskaksid eesti, vene ja inglise keelt, ning see on kõige suurem takistus. Loomulikult on oluline ka töökogemus, aga keeleoskus on esimesel kohal," selgitas Toman.

Temalt on sageli küsitud, mida teeb toateenindaja eesti keelega. "Aga toateenindajad on esimesed inimesed, kellega meie kliendid kokku puutuvad ja kellele igasuguseid küsimusi esitatakse," põhjendas majutusjuht.

Ida-Virumaast huvitatud

Personaliotsingu ja tööjõurendiga tegelev Finesta Baltic OÜ tuli Sillamäele kaema, millist tööjõudu on Ida-Virumaalt saada. Konkreetselt löödi eile letti kuus ametit, kuhu otsitakse korraga rohkem töökäsi. Muu hulgas on pakkuda tööd elektroonikaseadmete tehnikutele, kelle ülesanne on kuuldeseadmete koostamine.

"Meil on kliente üle Eesti, aga peamiselt Tallinna ja Pärnu ümbruses. Meie kaudu on võimalik tööd leida paljudes eri valdkondades ja ametikohtadel. Ida-Viru piirkond tundub meile atraktiivne ja oleme huvitatud ka siia laienemisest," ütles Finesta Baltic OÜ personalikonsultant Elis Heinmets.

Ta lisas, et sai Sillamäe töömessil hulga väärtuslikke CVsid ja kontakte, eriti tehniliste erialade spetsialistidelt. "Kõiki aktiivseid tööpakkumisi näeb ka meie kodulehel ja oleme tulemas Jõhvi töömessile märtsis. Tänane mess näitas, et on palju rahvast ja huvi."

Reelika ja Maria olid ühed paljudest, kes jätsid personaliotsingufirmale oma CV, lootuses leida administratiivtööd. Sillamäelane Maria rääkis, et töötab praegu kinnisvaramaaklerina, ent see töö on ebastabiilne ja sissetulek sõltub tehingute hulgast. "Olen valmis töötama kus iganes. Messil oleks võinud olla isegi rohkem tööandjaid."

Jõhvist messile sõitnud Reelika ütles, et tema on praegu töötu, mistõttu on kasulik lahtiste silmadega ringi vaadata. "Mind huvitas, kas Sillamäel ja peagi toimuval Jõhvi töömessil on erisugused tööpakkumised ning kas on esindatud ainult kohalikud tööandjad või tullakse ka kaugemalt."

Reelika pidas töömessi suurimaks väärtuseks seda, et tööandjad tulevad potentsiaalsete töötajatega kohtuma näost näkku. "Tavaliselt piirdub tööandjatega suhtlemine elektrooniliselt, kas CV Online´i või töötukassa portaali kaudu. Hea uudis on see, et töökohti on ja siin saab otse kontakte vahetada. Areng lõpeb seal, kus tekib mugavus, ja seetõttu tuleb kogu aeg uusi väljakutseid otsida."

Hea tagasiside

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk märkis, et esimest korda laieneti messiga Sillamäele, sest sooviti aktiveerida linna tööandjaid ja tööotsijaid ning nad omavahel kokku viia. "Ega inimesed enne usu, et on reaalseid töökohti, ja tööandjad ei usu, et on sobivaid töötajaid."

Töötukassa Sillamäe büroo juhataja Inga Pilder seadis eesmärgiks pool tuhat külastajat. "Tegelikult käis inimesi messil orienteeruvalt 700, mis on üle ootuste suur hulk. Lisaks tööotsijatele oli ka hulk Sillamäe gümnaasiumi õpilasi."

16 tööandja kõrval olid messil esindatud kutsehariduskeskused ja kohalikud kolledžid, tööinspektsioon, maksu- ja tolliamet ning Rajaleidja keskus. "Tööandjate tagasiside on väga hea. Need, kes algul kõhklesid, on nõus tulema nii Narva kui Jõhvi töömessile," kinnitas Pilder.

18. märtsil toimub töömess Jõhvis ja 14. aprillil Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles