Toiduabi jagamisel muutusid mängureeglid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi toidupank jagas Euroopa Liidu toiduabi ka 2013. aasta sügisel. Kõige rohkem läks tookord jagamisele makarone ja jahu, vähem tatart, riisi, suhkrut ja toiduõli.
Jõhvi toidupank jagas Euroopa Liidu toiduabi ka 2013. aasta sügisel. Kõige rohkem läks tookord jagamisele makarone ja jahu, vähem tatart, riisi, suhkrut ja toiduõli. Foto: Peeter Lilleväli

Kui varem olid sotsiaaltöötajatel võrdlemisi vabad käed, kellele Euroopa Liidu toiduabipakke jagada, siis sellest aastast on abisaajad rangelt piiritletud. Toidupakkide jagamist alustatakse kevadel.

Sel kevadel on Ida-Virumaal õigus saada toiduabi veidi üle 3200 inimesel, kes elavad alla toimetulekupiiri või selle lähedal. Neile lisanduvad kodutute öömajateenuse kasutajad, teatas sotsiaalministeerium.

"Olen nõus, et mingid kriteeriumid peavad olema, sest varem oli vabadust isegi liiga palju," märkis Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste. "See tõi kaasa selle, et paljud omavalitsused jagasid toidupakke valimata, näiteks nii, et toiduabi said ka kõik pensionärid. Jäi mulje, et mõnel pool kasutati seda abi oma valimiskampaania tegemiseks. Teisest küljest on uued kriteeriumid liiga kitsad ja see pole minu arvates samuti õige."

Jõhvi vald on suunanud varasematel aastatel Euroopa Liidu toiduabi toimetulekutoetuse saajatele, suurperedele, inimestele, kellel on väike rahva- või töövõimetuspension, sotsiaalmaja klientidele. "Saime ise määrata, kelle abivajadus on kõige suurem," rääkis Tammiste.

Sellest kevadest on õigus toiduabile toimetulekutoetust taotlenud inimestel või neil, kelle sissetulek pärast eluasemekulude mahaarvamist ei ületa kehtestatud toimetulekupiiri rohkem kui 15 protsenti. Samuti saavad toiduabi kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed.

Tammiste arvas, et paljud tõelised abivajajad ei pruugi nüüd toiduabile kvalifitseeruda. "See on natukene ebaõiglane, et toiduabi on mõeldud sihtrühmale, kes saab niikuinii kogu aeg igasuguseid toetusi ja muid hüvesid."

Sama meelt oli Jõhvi toidupanga koordinaator Kaia Kaldvee. "Näeme oma töös, et tõeliste abivajajate seas on sageli pered, kus vanemad töötavad, maksavad korralikult makse, aga peavad pidevalt pingutama, et lastel kõht täis oleks, elades peost suhu."

Euroopa Liit dikteerib

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialist Merle Ploompuu selgitas, et uuel rahastusperioodil jagatakse toiduabi täiesti uutel alustel, sest Euroopa Liit muutis toiduabi jagamise senist korda.

Kuni 2013. aastani jagati toiduabi Euroopa põllumajandusfondi rahast, mille asemele on loodud enim puudust kannatavate inimeste abistamiseks eraldi uus Euroopa abifond. Uuest fondist toetuse kasutamist koordineerib Eestis sotsiaalministeerium.

"Selleks, et uuest fondist üldse toetust saada, pidid Euroopa Liidu liikmesriigid määratud nõudeid täitma ja esitama n-ö oma visiooni toiduabi jagamisest. Sotsiaalministeerium on teinud väga aktiivselt tööd, et toiduabi abivajajatele kiiremini jagada saaks," märkis Ploompuu.

Eelmise rahastusperioodi kogemuste põhjal leiti, et abi tuleb üle Eesti jagada ühtemoodi ning ühtsete kriteeriumide alusel, lisas ta.

"Arutelude käigus eri huvigruppide ja kohalike omavalitsuste esindajatega jõuti ühisele järeldusele, et kõige rohkem vajavad abi toimetulekutoetuse saajad ning ka need inimesed, kelle sissetulekud on toimetulekupiiri lähedal ja kes toimetulekutoetust ei saa. Sihtgruppi lisati veel kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed," selgitas Ploompuu.

Koos omafinantseeringuga on Eestil aastani 2020 kasutada toiduabi jagamiseks kokku ligi 8,9 miljonit eurot. Abifondi kogusumma on võrreldav eelmise perioodi toiduabi summaga.

Maksumus 25 eurot

Ploompuu sõnul koosneb toiduabipakk toiduainetest, mille hulgas on kuivaineid, toiduõli, suhkrut ja konserve. "Toidupakk hakkab kaaluma 12-15 kilo ning selle täpsem sisu avaldatakse lähiajal. Ühe toidupaki maksumus 2015. aastal on hinnanguliselt 25 eurot."

Toidupakke hakkab jagama Eesti toidupank. Sotsiaalkaitseministri Helmen Küti sõnul on Eesti toidupank tugev partner, kellel on pikaajaline kogemus toidu päästmisel ja abivajajatele jagamisel. "Mul on hea meel, et toiduabi jagamise protsess saab iga päevaga täpsemaks ning Euroopa Liidu toiduabi jõuab peagi inimesteni."

Ida-Virumaa kohalikke omavalitsusi informeerib sotsiaalministeerium toiduabi jagamise korralduslikust poolest 27. märtsil.

Praeguseks on teada, et toiduabi hakatakse jagama kaks korda aastas. Esimesed pakid loodetakse välja jagada märtsi lõpus ning jagamisperiood kestab kaks kuud. Kevadel saavad toiduabi tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlenud inimesed ja kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed. Toiduabi taotlemiseks tuleb pöörduda kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole.

Ida-Virumaal jagavad toiduabi Jõhvi ja Narva toidupank.

"Meil on ees suur tööpõld. Otsime laopinda ja ilmselt peame palgale võtma eraldi inimese, kes toiduabiga tegeleb. Meie oleme vahelüli: kohalikud omavalitsused tulevad oma toiduabile järele ja jagavad ise inimestele laiali," rääkis Kaldvee, kelle sõnul on Jõhvi toidupank partneriks enamikule Ida-Virumaa omavalitsustest.

Paralleelselt jagab Jõhvi toidupank edasi toidupakke, mis komplekteeritakse kaupluste ja toidutootjate annetustest ning toidukogumiskampaaniate käigus saadud söögikraamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles