Talud kutsuvad suvel külla

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagavälja talu pererahvas − Vilve ja Kalev Niine − on külalislahke aasta ringi, mitte ainult avatud talude päeval.
Tagavälja talu pererahvas − Vilve ja Kalev Niine − on külalislahke aasta ringi, mitte ainult avatud talude päeval. Foto: Matti Kämärä

Esimesele üle-eestilisele avatud talude päevale on end esialgu üles andnud kolm Ida-Viru maamajapidamist, kes ootavad 19. juulil vaatama loomi ja põllumajandustehnikat ning mekkima ehedat talutoitu.

Raja talu Aseri vallas Kõrkkülas ei võõrusta külalisi just iga päev, aga päris kogenematud selles vallas ka ei olda. "Meil on käinud külas mõned Aseri ja Kohtla-Järve lasteaedade rühmad," kommenteeris perenaine Katre Eskor.

Kui lasteaiagruppide puhul on osalejate arv enam-vähem teada, siis avatud uste päev on ettearvamatu: külla võib tulla nii viis kui viissada inimest. "Ahvenamaa kogemus näitab, et linnas ei tööta sel päeval isegi kinod, sest kõik lähevad maale."

Küllaminek Raja tallu on tegelikult kaks ühes: mereäärses Raja talus peetakse lambaid, läheduses asuvas Paevälja talus viljeldakse aga traditsioonilist talupidamist, kus on piimakari, lihaloomad, kanad ja teraviljakasvatus. Kahte talu peab Eskorite kolm põlvkonda.

"Raja talus tahaks  näidata lambakasvatust ja kõike sellega seonduvat, Paevälja talus aga lüpsilehmi, lihaveiseid ja tehnikat. Võib-olla pakume võimalust vaadata taimedega värvimist," rääkis perenaine, lisades, et täpset programmi on veel aega mõelda.

Üks on kindel: talus peab saama proovida talupiima ja värsket leiba. "80 protsenti meie pere söögilauast on kaetud oma toodetega ja tahaks seda teistelegi näidata. Samuti tahaks näidata, et ka niimoodi saab talu pidada. Kuigi räägitakse, et peaks keskenduma ühele põllumajandusharule, on meil peretalu, mis tegeleb mitme suunaga, nii et riskid on hajutatud," rääkis Eskor.

Aasta ringi avatud

Avatud talude päeval löövad Ida-Virumaalt kaasa veel Konju mõisa kitsetalu ja Tagavälja talu − mõlemad on ettetellimisel külalistele lahti ka muul ajal.

"Programmi pole veel jõudnud mõelda − just üks lastegrupp lahkus −, aga kindlasti saab näha kõiki loomi, kes talus on. Julgemad saavad ka loomi sööta. Võib-olla saab hobusega sõita ja talutöid teha ning sooja leiba pakume ka," rääkis Mäetaguse vallas asuva Tagavälja talu perenaine Vilve Niine.

Külaliste sagedus Tagavälja talus sõltub rahvakalendri tähtpäevadest: jõulude, vastlapäeva ja lihavõtete paiku on rahvarohke, samuti sügisel, kui lasteaedades ja koolides on aktuaalne leivateema. "Suvel satuvad meile rohkem puhkajad, kes on interneti avarustest info talu kohta üles leidnud," rääkis Niine.

 Hea kogemus

Leaderi tegevusgrupi MTÜ Kirderanniku Koostöökogu tegevjuht Ülle Marits lootis, et Ida-Virumaalt on avatud talude päeval rohkem kui kolm osalejat − kirja saab end panna maikuu lõpuni.

Marits saatis soovituse osaleda nii Kirderanniku Koostöökogu kui MTÜ Kohalik Toit liikmetele.

"Esiteks annab see võimaluse natukene välja paista ja näidata seda, et on saadud Leaderi toetust. Teiseks annab see ka taludele endile väga hea kogemuse. Talud võiksid leida rohkem tootmisvälist lisategevust, näiteks korraldada õppeprogramme lastele, kes on maaelust võõrdunud. Ma saan aru, et see võib olla talunikele tülikas, aga väärib siiski proovimist," arvas ta.

Maritsa sõnul on talude avamine külastajatele ühtlasi piirkonna turundus. "Kolme aasta tagune samalaadne üritus Järvamaal tõi piirkonda tohutu rahvamassi, millega keegi ei osanud arvestada. Ida-Virumaal on suvel puhkajad Peipsi järve ja mere ääres juba olemas ning avatud talude päev pakub turistidele huvitavat tegevust."

Esimest korda toimuval üleriigilisel avatud talude päeval võtab külalisi vastu üle saja talu ja põllumajandustootja terves Eestis.

"Õige söögi järele tuleb ikka maale sõita," kommenteeris põllumajandusminister Ivari Padar. "Sedavõrd mastaapset ettevõtmist põllumajanduse ja maaelu tutvustamiseks pole Eestis seni tehtud."

Ministri sõnul võiks see päev olla nii tootjate kui Eesti inimeste vastastikuse austuse avaldus.

"Omamaine toidutootmine on iga riigi jaoks suur väärtus, mida hindab kindlasti iga toidusõber. Niisamuti nagu põllumeestele on kõige tähtsam kodumaine tarbija. Loodame, et avatud talude päevaga saame kasvatada inimestes taas sidet maapiirkondadega, sest kahjuks paljudel pole enam maavanaemasid ja -vanaisasid, kelle juures käia," rääkis Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles