Kauksis tahetakse karmistada ranna kasutamise nõudeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauksi rand
Kauksi rand Foto: Erik Kalda

Kui veel eelmisel suvel sai Kauksi kahes parklas parkida 2 euro eest, siis nüüd pakub vallavalitsus tõsta tasu 3 euroni. Rannaalal asuvas parklas tõuseks hind aga suisa neli korda.

Homme koguneb Iisaku vallavolikogu, et arutada kaht populaarse Kauksi supelrannaga seonduvat eelnõu. Esimene neist kannab nimetust "Supelranna kasutamise ja hooldamise kord" ning see määrus ütleb ära, kuidas rannaalal käituda ja mismoodi peab toimuma ranna hooldus.

Nii näiteks öeldakse, et rannas ei tohi müüa-tarbida klaastaaras jooke ja sööke, keelatud on lemmikloomaga randa tulek, enda ja pesu pesemine, aga samuti kalastamine, lõkke tegemine ja telklaagrisse jäämine. Ka ei tohi eelõu kohaselt sõita suplusala välispiirile lähemale kui 25 meetrit ning siseneda suplusalasse mis tahes veesõidukiga, välja arvatud järelevalve ja päästetööde otstarbel.

Vetelpääste tagatakse võimaluse korral

Määrus paneb ka vallavalitsusele mitmeid kohustusi, nagu näiteks suplusvee seire korraldamine, prügikonteinerite paigaldamine ja tühjendus, suplusala märgistamine ning vajaduse korral enne suplushooaja algust rannaliiva puhastamine.

Mainitud on ka vetelpäästet, mida Kauksis pole juba aastaid olnud. Määrus ütleb, et vallavalitsus tagab võimaluse korral vetelpääste olemasolu.

"Jah, praegu ei võimalda meie eelarve vetelpäästele kulutuste tegemist. Oleme teinud sellekohaseid hinnapäringuid ning see käib vallale praegu üle jõu," sõnas Iisaku vallasekretär Lia Teeväli.

Tema sõnul pole Iisaku vallas varem Kauksi ranna kasutamiseks eraldi õigusakti olnud, ehkki mõned omavalitsused Eestis on selle juba varem kehtestanud. Ta ütles, et uus määrus tuleneb looduskaitseseadusest, mis määrab ära supelranna mõiste ning reguleerib ranna või kalda kaitset.

"Siiani on meil seda valdkonda reguleerinud heakorraeeskiri ning kasside ja koerte pidamise eeskiri. Jah, see on ju elementaarne, et supelrannas ei pesta ennast ega pesu, rääkimata kasside või koertega randa tulemisest, samal ajal ei taba mõnigi inimene, milleks on supelrand mõeldud − inimeste puhkuseks," sõnas Teeväli. Ta lisas, et märkimisväärseid kulutusi uus kord vallale kaasa ei too, sest vald täitis määrusega ette nähtud kohustusi rannas ka varem.

Parkimistasu võib tõusta

Teine määrus, mida volikogu sel neljapäeval arutama hakkab, puudutab Kauksi piirkonnas tasulist parkimist. Nimelt teeb vallavalitsus volikogule ettepaneku muuta senist korda nii, et kahes parklas, kus seni tuli parkimise eest tasuda 2 eurot, hakkab eelolevast suvest parkimine maksma 3 eurot. Ent see, kes tahab parkida ranna läheduses asuvas parklas, peab senise 6 euro asemel maksma 25. Parkimistasust on vabastatud Iisaku valla elanikud. Kusjuures Kauksis ei tehta vahet, kas inimene tuleb randa 10 minutiks või terveks päevaks − tasuda tuleb ühepalju.

Uuendusena tahetakse tänavu kehtestada ka mobiilne parkimine.

Lia Teeväli ütles, et ühe euro suurune tõus on tingitud vajadusest katta neid kulutusi, mida vald ranna hooldamiseks teeb. Mis puudutab aga rannaalas oleva parkimistasu ligi neljakordset tõusu, siis see on vallasekretäri sõnul põhjendatud sellega, et ehkki selles parklas on vaid 10 kohta, kiputakse parklat nii täis parkima, et ka jalakäijate liikumine on seal takistatud.

Iisaku volikogu esimees Priit Palmet ei osanud eile öelda, kas volikogu võtab eelnõud pakutud kujul vastu. "Tahaksin vallavalitsuselt kõigepealt põhjendusi teada. Mobiilne parkimine peaks pigem tähendama väiksemaid kulusid ja pole loogiline samal ajal hinda tõsta," sõnas Palmet.

Kauksis on tasulise parkimise korraldamist ja laiendamist seganud asjaolu, et Peipsi rannapiirkonda läbiv maantee kuulub riigile ning selle kitsa tee äärde tasuta parkijaid karistada ei saa − kunagi olid seal parkimist keelustavad märgid, siis võeti need maha, sest neid nagunii ei järgitud. Parkimine kitsal ja käänulisel teel ohustab aga liiklust. "Kui me tõstame nüüd parkimistasu 3 eurole, siis hakkavad inimesed seal veelgi rohkem tasuta parkimise võimalust otsima," sõnas volikogu esimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles