Kadunud usaldus taastus kahe kuuga

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aseris tõusnud võimutüli põhjus on osapoolte erisugune arusaam vallaelu juhtimisest.
Aseris tõusnud võimutüli põhjus on osapoolte erisugune arusaam vallaelu juhtimisest. Foto: Peeter Lilleväli

Veebruaris volikogu haridus-, kultuuri ja spordikomisjoni esimeest Riho Kutsarit umbusaldanud Aseri vallavolikogu valis üleeile sama mehe taas sama komisjoni juhtima; volikogu liikmete põhjendused mõlema otsuse kohta on umbmäärased. 

Aseri vallavolikogu 25. veebruari istungi päevakorras oli kolm umbusaldamist: kolmeliikmelise opositsiooni ettepanekud umbusaldada vallavanemat ja volikogu esimeest ning koalitsiooni ettepanek umbusaldada volikogu haridus-, kultuuri- ja spordikomisjoni esimeest.

Opositsiooni ettepanekud muidugi läbi ei läinud, koalitsiooni oma aga küll: Riho Kutsari umbusaldamist toetas kuus saadikut, vastu oli neli ja erapooletuid üks.

Kaks kuud hiljem, 27. aprillil esitas opositsiooni kuuluv Koit Oras volikogu istungil sellesama komisjoni esimehe kandidaadiks taas Riho Kutsari. Rohkem kandidaate ei olnud, Kutsar valiti viie poolthäälega ametisse (vastu oli neli saadikut).

Vastukäik opositsioonile

"Kutsarile heideti ette, et ta ei saa komisjoni juhtimisega hakkama," ütles Koit Oras. "Tegelik põhjus oli selles, et komisjoni viimasel istungil juhtis ta tähelepanu mitmetele probleemidele ja puudustele valla juhtimises ning koalitsioonile see ei meeldinud. Eks see oli koalitsiooni poolt ka vastukäik meie esitatud umbusaldusavaldustele."

Koalitsiooni kuuluv Ants Varinurm ütles, et Kutsari juhtimisel ei täitnud komisjon oma ülesannet: "Komisjon ei tegele õige asjaga − istungil arutati eelarvet, mis on ju eelarvekomisjoni ülesanne."

Kutsari tagasivalimist Varinurm põhjendada ei osanud. "Mina selle poolt ei hääletanud; ise oleksin pakkunud volikogu aseesimeest, aga ta ei tahtnud."

Aseesimees Ott Penek ei pooldanud samuti Kutsari tagasivalimist, ent tõdes, et need, keda tema oleks tahtnud seda komisjoni juhtimas näha, ei olnud enda esitamisega nõus.

Umbusaldamise poolt oli Penek veebruaris küll: "Komisjoni viimasel istungil oli kogu jutt suunatud vallavalitsuse tegevuse vastu, see oli vallavalitsuse mustamine, kus asjaliku arutelu asemel tekitati laat."

Penek tunnistas, et Kutsari umbusaldamine veebruaris oli vastukäik opositsiooni esitatud umbusaldusavaldustele. "Nad võiksid aru saada, et nii vähese toetusega − ainult kolm inimest − pole mõtet selliseid avaldusi üldse esitada, nagunii need läbi ei lähe."

Volikogu esimees Gaido Kentem soovitas kõigile küsimustele volikogu istungi protokollist vastuseid otsida. Väite peale, et nii kiire usalduse taastumine tundub pisut kummaline, vastas ta, et kogu Eesti elu on kummaline, ning lõpetas kõne.

Näidati koht kätte

"Ei tea, mis ime vahepealse kahe kuuga on sündinud, ma ise pole selle heaks küll midagi teinud," muigas Riho Kutsar küsimuse peale, mis siis õiesti kadunud usalduse taastas.

Umbusaldamise põhjuseks toodi tema sõnul sellistel puhkudel tavapärane usalduse kaotamine, tegelik põhjus oli aga komisjonis tehtud konstruktiivne kriitika valla juhtimise kohta.

"Kindlasti ei olnud see lahmiv kriitika," toonitas Kutsar. "Aga kuna see asjaosalistele ei meeldinud... Tundub, justkui oleks nõukogude aeg tagasi tulnud, et ei tohi enam midagi öelda."

Kutsari hinnangul ei saa osa volikogu liikmeid aru, kuidas normaalne vallajuhtimine ja dokumendiringlus käib.

"See ongi meie komisjoni ülesanne: arutada komisjoni valdkonda kuuluvaid küsimusi, sealhulgas ka oma valdkonna eelarve osa. Mul on volikogus pidevalt probleeme sellega, et istungile esitatakse materjalid, mis ei ole komisjonis läbi arutatud või on poolikud. See ei ole õige volikogu juhtimine!"

Kutsari sõnul olid tema umbusaldamise põhjused otsitud.

"See oli opositsioonile jõupositsioonilt koha kätte näitamine. Komisjoni liikmed olid minu juhtimisega väga rahul. Jätkan nüüd tööd täpselt sealt, kus mind sunniti seda katkestama, ja arutan komisjonis jätkuvalt neid asju, mida selles valdkonnas vajalikuks pean. Mina survestamist ei karda," ütles Riho Kutsar, kel on selja taga pikk kogemus Aseri vallavolikogu esimehena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles