Keskerakond ja Reformierakond liiguvad Kiviõlis võimuliidu poole

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eldur Lainjärve ja  Tiit Kuusmiku eestvedamisel on Kiviõlis sündimas Keskerakonna ja Reformierakonna võimuliit.
Eldur Lainjärve ja Tiit Kuusmiku eestvedamisel on Kiviõlis sündimas Keskerakonna ja Reformierakonna võimuliit. Foto: Matti Kämärä

Pärast Kiviõli endise linnapea Dmitri Dmitrijevi lahkumist riigikogusse on volikogus üle poole kohtadest omav Keskerakond kaasamas üha rohkem võimu jagamisse ka Reformierakonda. 

Aprilli lõpus linnapeaks valitud Nikolai Vojeikinile andsid oma hääle ka seni opositsioonis olnud Reformierakonna saadikud. Need kolm häält olid vajalikud, sest uue linnapea küsimuses olid Keskerakonna nimekirjast volikogusse pääsenud saadikud ise eri meelt ja osa neist jättis tema poolt hääletamata.

Sama koosseis

Sel reedel asub volikogu kinnitama uut linnavalitsuse koosseisu. Nikolai Vojeikini sõnul esitab ta kandidaatideks samad inimesed, kes olid ka eelmise linnavalitsuse liikmed: Robert Karpelini, Vello Smirnovi, Marina Tkatšenko ja Valdur Raie. Keegi neist neljast ei ole linnavalitsuse ametnik, nende põhitöökoht on mujal.

"Kõik need inimesed on end linnavalitsuses tõestanud heast küljest ja mul ei ole mingit moraalset ega pragmaatilist vajadust hakata kedagi välja vahetama," selgitas Vojeikin, kes on lubanud lähiajal astuda Keskerakonda. Varem on ta kuulunud nii Reformierakonda kui viimati Ühendatud Vasakparteisse.

Vojeikini plaani kavatseb toetada ka Reformierakond. Nende liider, endine Kiviõli linnapea ja riigikogu liige ning praegune Toila vallavanem tõdes, et on selles volikogu esimehe Eldur Lainjärvega kokku leppinud.

Lainjärv ise astus 2009. aastal Keskerakonnast välja, kuid kandideeris selle erakonna nimekirjas 2013. aasta kohalikel valimistel ja sai ka volikogu esimeheks.

Kuusmiku sõnul pole Vojeikini ametisse sisseelamise ajal mõistlik hakata seniseid linnavalitsuse liikmeid vahetama. "Oleme arutanud, et paari-kolme kuu pärast võivad linnavalitsuse koosseisus toimuda muudatused. Selleks ajaks kujuneb ka Vojeikinil selgem ettekujutus, keda ta peab vajalikuks linnavalitsuses enda kõrval veel näha," arutles Kuusmik.

Ta leidis, et kaasata tuleks ka kedagi linnavalitsuse ametnikest, sest praegu on küllaltki ebanormaalne olukord, et linnapea äraolekul peab tema asendajaks olema inimene, kelle põhitöökoht on mujal. "Nii jõuab käia vaid hädavajalikke allkirju andmas, aga mitte sisuliselt linna juhtimas," viitas Kuusmik hiljutisele olukorrale, kus kuu aega oli linnapea kohusetäitjaks Kiviõli Keemiatööstuse tegevdirektor Robert Karpelin.

Uus võimuliit on õhus

Ühe märgina  Reformierakonna ja Keskerakonna lähenemisest on  Reformierakond saamas endale ka volikogu eelarvekomisjoni esimehe kohta, mis praegu kuulub keskerakondlasele Svetlana Kuzminale, kes asendusliikmena langeb aga volikogust välja. Kuusmiku sõnul saab uueks eelarvekomisjoni esimeheks Kiviõli 1. keskkooli direktor Heidi Uustalu.

Kui Vojeikini valimisel tuli ilmsiks lõhe Keskerakonna leeris, siis nüüdseks on Kuusmiku sõnul Lainjärv talle kinnitanud, et erimeelsustele vaatamata ei hakata üksteisele kaikaid kodaratesse heitma. "Oleme Lainjärvega rääkinud, et Kiviõlis tasuks püüda laiapõhjalise koalitsiooni poole. Praegu on vaid üksikud suulised kokkulepped. Aga ma pooldan siiski lepingut, kus konkreetsed valitsemise põhimõtted oleksid kirjas," sõnas Kuusmik.

IRLi kuuluv Kiviõli volikogu liige Kaja Kreisman sõnas, et enne linnapea valimist oli põgusalt juttu ka IRLi kaasamisest linna juhtimisse, kuid rohkem pole see teema tõusnud. "Kahju, et meie inimeste kogemusi ja oskusi ei taheta kasutada. Kuid võib-olla Kiviõlis ei tahetagi mingeid muutusi teha ja osale sobibki hästi, kui kõik jääb laias laastus endiseks," märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles