Narva sotsiaaldemokraadid on valmis Keskerakonnaga koostööd tegema

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva volikogu väikesearvuline sotsiaaldemokraatide fraktsioon on valmis koostööks valitseva Keskerakonnaga. Sellel arhiivifotol on keskerakondlasest Narva linnapea Eduard East ja sotsiaaldemokraadist saadik Vladimir Izotov.
Narva volikogu väikesearvuline sotsiaaldemokraatide fraktsioon on valmis koostööks valitseva Keskerakonnaga. Sellel arhiivifotol on keskerakondlasest Narva linnapea Eduard East ja sotsiaaldemokraadist saadik Vladimir Izotov. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioon on liikmete vähesuse tõttu lagunemise äärel. On märgata ka lähenemist keskerakondlastele, kellega võitlus oli 2013. aasta valimiskampaania juhtmõte.  

Narva linnavolikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige Ilja Fjodorov on juba erakonnakaaslastele kirja laiali saatnud.

"Küsimust fraktsioonist väljaastumisest arutasin iga fraktsiooniliikmega eraldi. Kolleegid suhtusid mõistvalt ja mõned isegi toetasid seda otsust," kommenteeris Fjodorov hiljem Põhjarannikule.

Läheb tsentristide juurde

Fjodorov pole veel langetanud lõplikku otsust, kas ta astub erakonnast lõplikult välja, kuid juba ta kritiseerib sotse ega varja oma lähenemist eelmisest sajandist saati Narvat juhtivatele keskerakondlastele.

"Nüüd on töö keskfraktsiooniga kahtlemata palju produktiivsem," ütleb ta. "Liiga tugevalt mõjutab SDE poliitikat koalitsioonileping, see on meie tööd ka kohalikus omavalitsuses mõjutanud. Keskerakondlaste poliitika näib praegu üksikasjalikum, neil on konkreetne programm ja on näha tugev, plaanipärane töö kohtadel − eelkõige parteipoolne toetus Ida-Virumaale. SDE tähelepanu meile on pärast uue valitsuse moodustamist tegelikult kadunud."

Ilja Fjodorov on 31aastane poliitik, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuulub ta 2009. aastast. 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimisel kogus ta 223 häält. Töötab projektijuhina ehitusfirmas Vant.

Fraktsioon laguneb

Sotside esimees Narva linnavolikogus Ants Kutti ütles Põhjarannikule, et just täna selgub, kas nende fraktsioon jääb püsima: kokku peab olema vähemalt viis liiget, kuid Fjodorovi lahkudes kahaneb nende arv neljale. Kuid Kutti sõnul on üks linnavolikogu liige varem avaldanud soovi nende fraktsiooni astuda ning nüüd on õige aeg see avaldus käiku anda.

2013. aasta valimiste tulemuste põhjal kuulus Narva linnavolikogus sotside fraktsioonile 31 mandaadist üksteist.

Praegu muudab fraktsiooni nõrgemaks seegi, et selle tuntud liikmest, TÜ Narva kolledži direktorist Katri Raigist saab 18. juunil sisekaitseakadeemia rektor, see tähendab, et ta on enamiku aega Narvast eemal.

"Praegu plaanin ma linnavolikogu liikmeks jääda," täpsustas Raik.

Kohe-kohe on välismaale tööle asumas ka fraktsiooni liige Vladimir Izotov, kuid temagi lubas saadikuks edasi jääda. Siiski ei täpsustanud Izotov, kuidas see tal õnnestub.

Jaanuaris lahkus fraktsioonist ja ka erakonnast tuntud Narva opositsionäär Tamara Luigas − nüüd kuulub ta fraktsiooni Kindlus.

Veelgi varem, 2014. aasta augustis läks sotside fraktsioonist tsentristide juurde ja hiljem liitus ka Keskerakonnaga Narva linnavolikogu liige Vladimir Kasterin. Ta põhjendas oma tegu sellega, et opositsioonis ei antud talle võimalust kavandatud projekte − eelkõige sotsiaalprojekte − ellu viia.

On valmis keskerakondlastega koostööd tegema

Narva linnavolikogus sotsidest välja kasvanud fraktsioon Kindlus on kõige ägedamas opositsioonis. Sotsiaaldemokraatide esimehe Ants Kutti arvates ei ole neil Kindlusega teravaid lahkhelisid, kuid oluline on, et sotsid ei püüa oma ühtset arvamust ühes või teises küsimuses esile suruda. "Ma ütleksin, et me oleme demokraatlikumad," selgitas ta erinevust.

"Lihtne näide," selgitab Kutti. "Kas linnapea võib vabal ajal kolledžis õpetada? Minule ja meie fraktsiooni liikmetele tundub see täiesti normaalse praktikana, sest niigi napib kvalifitseeritud õppejõude, seda eriti regionaalsetes kõrgkoolides. … Aga Kindluses arvati, et nad on ühehäälselt vastu." (Kindlus tõstatas selle küsimuse veebruaris.)

Tekkinud olukorda kommenteerides ütles Kutti Põhjarannikule, et sotside fraktsioon "pole kunagi olnud häälestatud sajaprotsendiliseks vastuseisuks kõigele, mis [Keskerakonna] koalitsioon välja pakub".

"Oleme häälestatud konstruktiivselt, võib isegi öelda, et oleme valmis koalitsiooniga koostööks, et arendada linna ja edasi minna, mitte aga ainult kiruda ja kakelda, kuigi sedagi on vaja," ütles Kutti.

Ossinovski jääb antitsentristiks

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Ida-Virumaa piirkonna esimees Jevgeni Ossinovski pääses 2013. aastal kindlalt Narva volikokku, kuid eelistas ise Tallinna − tööd algul valitsuses ja nüüd riigikogus. Praegu on ta lähedal sellele, et nimetada Fjodorovi lahkumist fraktsioonist reetmiseks, kuigi otseselt seda sõna ei kasutanud.

"Sotsiaaldemokraatide nimekirjas Narva linnavolikokku kandideerides rääkisime eelkõige sellest, et linnas on muudatusi vaja: Keskerakond peab natuke opositsioonis puhkama ja pärast seda, kui valijad andsid talle [Fjodorovile]selleks mandaadi, on mul ja ma arvan, et ka härra Fjodorovi valijatel raske mõista üleminekut just Keskerakonda."

Ossinovski, nagu ka fraktsiooni esimees Ants Kutti, pole vastu konstruktiivsele koostööle Narvat valitseva keskerakondliku koalitsiooniga − "mingeid arukaid küsimusi arutades".

"Kuid üldiselt peame ütlema, et pole keskerakondliku võimuga Narvas rahul." Ossinovski arvab, et mingist koalitsioonist tsentristidega ei saa juttugi olla.

Samas on ta kindel, et kuigi fraktsioon on peaaegu lagunenud, pole lõpp sotsiaaldemokraatidele Narvas veel saabunud. "Igal juhul kavatsevad sotsid 2017. aastal valimistel osaleda," teatas Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles