Jõhvi sotsid lõid partnereile noa selga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne eilset volikogu istungit surus Teet Enok volikogu esimehele Niina Neglasonile pihku sotside umbusaldusavalduse tema vastu.
Enne eilset volikogu istungit surus Teet Enok volikogu esimehele Niina Neglasonile pihku sotside umbusaldusavalduse tema vastu. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi volikogu koalitsiooni kuuluvad sotsiaaldemokraadid ehmatasid eile koalitsioonipartnereid sellega, et andsid koos opositsioonisaadikutega sisse umbusaldusavalduse volikogu esimehele Niina Neglasonile.

Umbusaldusavalduse sisse andnud sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Teet Enok ütles, et neid ei rahulda volikogu töö korraldus. "Tegime juba varem ettepaneku selle olukorra lahendamiseks koalitsiooni sees, kuid midagi pole muutunud," lausus Enok.

Tema sõnul on volikogu töö olnud süsteemitu ja ta tõi näiteks eilse istungi, mis algas tavapärase kella 16 asemel tund aega varem, see aga segab volikogu liikmetel oma aja planeerimist põhitöö kõrvalt.

Kuus allkirja

Neglasoni umbusaldusavaldusele olid lisaks sotside fraktsiooni kuuluvale Enokile, Vadim Jerjomenkole ning Sergei Andrejevile alla kirjutanud ka opositsiooni liikmed Tauno Võhmar, Eduard Rae ja Kairi Soomer. Sotsid tunnistasid eile, et umbusalduse avaldamise initsiatiiv tuli nende poolt ning nad tegid opositsioonisaadikutele ettepaneku avalduse allkirjastamiseks.

Küsimusele, kas sotside samm tähendab seda, et koalitsioon on lõhki ning sotsid liituvad volikogus niinimetatud Ossipenko-Võhmari leeriga, mis tooks kümne aasta pikkuse ponnistuse järel lõpuks ärimees Nikolai Ossipenko Jõhvis võimu juurde, vastas Enok eitavalt. Ta viitas eelmise vallavanema Tauno Võhmari väidetavale skeemile, kus mingit koalitsiooni volikogus pole ning kõik hääletavad nii, nagu õigeks peavad. "Tundub, et selline süsteem meile sobiks," sõnas ta.

Küsimusele, kas sotsid kavatsevad lähiajal veel kellelegi umbusaldust avaldada, Enok otseselt ei vastanud, kuid möönis, et neil on pretensioone ka vallavalitsuse töö kohta. "Aga vaatame, läheneme sellele samm-sammult," lausus ta.

Sotside koalitsioonipartnerid valimisliidust Jõhvi Heaks ning Keskerakonnast tunnistasid eile pärast volikogu istungit, et neile oli sotsiaaldemokraatide samm ootamatu. Küsimusele, kas koalitsioon on nüüd lagunenud, vastas volikogu esimees Niina Neglason: "Koalitsioonist lahkumise avaldust pole nad tänaseni esitanud."

Neglason ütles, et on kümme aastat olnud Jõhvi volikogus koalitsioonis, kuid nii avatud tööd võimuliidus nagu praegu pole veel olnud. "Kõik eelnõud ja küsimused arutatakse põhjalikult läbi ning kui sotsid on olnud millegi vastu, siis on eelnõu päevakorrast maha võetud."

Pretensioonid sotsidele

Küll aga on partneritel pretensioone sotside seisukohtade ebajärjekindluse kohta. Keskerakonna liige Endel Paap tõi näiteks, kui arutuse all oli huvikoolide osalustasude tõstmine. "Eelmisel päeval oli kultuuri- ja spordikomisjoni istung, mille esimees on Teet Enok, ja seal olid kõik nende tasude tõstmisega nõus, isegi hääletama ei hakatud. Järgmisel päeval tulid sotsid ja teatasid, et nemad on vastu."

Neglason rääkis, et volikogu kantseleisse saabus eile kell 13 revisjonikomisjoni seisukoht, kus komisjoni esimees Sergei Andrejev teatas, et komisjon kiitis majandusaasta aruande heaks ning leidis, et selle võib volikogus vastu võtta. Ent kui opositsiooni kuuluv Ljudmila Jantšenko tegi ettepaneku lükata aruande heakskiitmine järgmisele istungile, hääletasid sotsid, sealhulgas Andrejev ise, edasilükkamise poolt.

Üheks olulisemaks päevakorrapunktiks eilsel volikogu istungil oli Urmas Aunapi kinnitamine uueks vallavalitsuse liikmeks. Kuigi senine opositsioon hääletas tema vastu, olid sotsid poolt. Enoki ja Andrejevi sõnul näitas see selgelt, et nad ei ole liitunud Võhmari ja Ossipenko fraktsioonidega.

Kui senistele opositsiooni häältele lisada kolme sotsi hääled, siis saavad nad järgmisel istungil volikogu esimehe maha võtta, sest see annaks neile 12 häält 9 vastu.

Niina Neglason sõnas, et kui ta veendub, et volikogus on tema umbusaldamiseks hääled koos, ei välista ta enda tagasiastumist.

Teet Enok ütles, et sotsidel ei ole praegu uut volikogu esimehe kandidaati, ning lisas, et selle peaks esitama valimisliidu Jõhvi Heaks liikmed, kuhu ka Neglason kuulub. "Meie fraktsiooni sees seda kandidaati pole. Aga mine tea, äkki Neglason suudab end parandada ja umbusaldus ei lähegi läbi," sõnas Teet Enok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles