Põleng Silmetis mattis Sillamäe mürgisesse suitsu FOTOGALERII

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must suitsujuga liikus loodetuule tõttu otse Sillamäe linna peale.
Must suitsujuga liikus loodetuule tõttu otse Sillamäe linna peale. Foto: Matti Kämärä

[nggallery id=58]

Eile õhtupoolikul puhkes tulekahju  keemia- ja metallurgiaettevõtte Molycorp Silmet tootmishoones, mille tagajärjel mattus Sillamäe linn mürgisesse suitsu ja päästeamet soovitas tungivalt inimestel hoiduda õue tulemisest. 10.  juunil kella 02.16ks said päästjad tulest jagu.

Tulekahju puhkes kell 15.45. Veidi rohkem kui tund aega hiljem on Sillamäe linn mattunud kirbesse suitsu, mis paneb silmad ja kurgu kipitama.  14 000 elanikuga linnas on tänavatel inimesi näha väga vähe. Ringi sõidab vilkuritega politseiauto, mille valjuhääldist kõlab korduv soovitus minna siseruumidesse.

Tsehh hävis

"Oli 6. tsehh − enam seda ei ole," tõdes heitunult eile poole kuue paiku õhtul Molycorp Silmeti territooriumi pääslast väljunud sinistes töörõivastes pilotkaga mees.

6. tsehhis tootis USA börsiettevõttele Molycorp kuuluv Sillamäe tehas haruldasi metalle tantaali ja nioobiumi.  Seda tõdes eile õhtul lühikeses pressiteates ka Molycorpi kommunikatsiooni asepresident Jim Sims, lisades, et esialgsetel andmetel puuduvad teated ohvritest ning kõigi Molycorp Silmeti töötajatega on kõik korras.

Küll aga said päästeameti teatel põlengu kustutamisel tervisekahjustusi kolm päästjat, kes olid hinganud sisse mürgiseid aineid sisaldanud suitsu. Kahel neist lubasid sündmuspaiga juures olnud kiirabitöötajad kustutamist jätkata, kolmandal mitte.

Päästeameti Ida päästekeskuse pressiesindaja Helen Tammets rääkis, et neljakorruselist tootmishoonet on kustutada väga keeruline. Kõrgete korrustega tootmishoonesse polnud  siseneda võimalik, õige pea pärast põlengu puhkemist langes sisse ka osa katusest.

Suits pani pea valutama

Esialgsetel andmetel olid seal süttinud termoplastiline polümeer PVC ja polüetüleenkile, mille põlemisel tekkis taevasse mitme kilomeetri pikkune must suitsujuga. Et põlengu hetkel puhus loodetuul, levis suits kiiresti otse Sillamäe linnale ja sealt kaugemalegi.

Päästeamet hoiatas, et suits sisaldab tervisele ohtlikke ühendeid ja võib mõjuda hingamisteedele, ning palus Sillamäel viibivatel inimestel hoiduda õue tulemisest ning varjuda siseruumidesse ja sulgeda aknad. Hingamisraskuste  korral soovitati pöörduda kohalikku tervishoiuasutusse.

Õhtul kella kuue paiku Kesktänaval liikunud neiudel Oksanal ja Marinal oli  näo ees respiraator, mida üks mees oli neile tänaval jaganud. Marina sõnul pani suits lühikese ajaga pea valutama.

Üks ema tuli mööda tänavat väikese lapsega, kes hoidis näo ees rohekat riiet. "Kuulsime tulekahjust vanaema käest,  püüame võimalikult kiiresti tema juurde jõuda," sõnas ema.

Sillamäe aselinnapea Eevi Paasmäe rääkis, et helistas põlengu puhkemise järel läbi linna lasteaiad, et nad kõik lapsed õuest tuppa tooksid. "Lastelaager lõpetas meil selleks päevaks tegevuse just enne põlengut," rääkis ta.

Linnapea Tõnis Kalbergi sõnul pidas ta nõu päästeameti asjatundjatega, kes kinnitasid, et kuigi tulekahjust levib kahjulik ja ebameeldiv suits linna suunas, ei ole tegu siiski hädaolukorraga. "Sellise tossu sees ei ole loomulikult mõistlik pikemat aega viibida, aga lühikese aja jooksul ei tohiks midagi tõsist juhtuda," rääkis ta, lisades, et kogu tegevust koordineeris päästeamet ja mingeid erimeetmeid linnavalitsuse poolt rakendada polnud eile vajadust.

Sillamäele koondusid päästjad üle Eesti

Helen Tammetsi sõnul osalesid tulekahju ohjeldamisel  päästjad  Sillamäe, Narva, Jõhvi, Kohtla-Järve, Iisaku ja Kunda päästekomandost. Eile õhtul jõudsid sündmuspaigale ka redelautod koos meeskondadega  Tartust ja Tallinnast ning lisaks erikeemiatalitus, kes mõõdistab mürgise suitsu levikut ning nõustab päästetöödel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles