Põleng hävitas ühe Silmeti tootmishoone ja seadmed

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David O'Brocki sõnul tahab ettevõte soetada uued seadmed ning taastada nioobiumi ja tantaali tootmise nii kiiresti kui võimalik.
David O'Brocki sõnul tahab ettevõte soetada uued seadmed ning taastada nioobiumi ja tantaali tootmise nii kiiresti kui võimalik. Foto: Matti Kämärä

Teisipäeva pärastlõunal Molycorp Silmeti tootmishoones puhkenud põleng õnnestus päästjatel kolmapäeva öösel kustutada, ent tules hävisid üks ettevõtte tsehh ja seadmed. 

Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann rääkis, et keemiaettevõttes puhkenud tulekahju kustutamine on alati väga keeruline.  "Seekordsel juhul arenes plastmassi ja kile põleng kiiresti, temperatuur tõusis väga kõrgeks, nähtavus oli nullilähedane ning põlengukolletele oli raske ligi pääseda," sõnas ta.

Suitsusukeldumisest tuli hoiduda

Holzmanni sõnul võttis päästetööde juht Marek Martinson vastu ainuõige otsuse, loobudes päästjate saatmisest hoonesse. "Mitmed vahelaed varisesid sisse, polnud ka väga täpselt teada, milliseid keemilisi aineid ja kui suures koguses hoones oli," nimetas ta põhilisi riske.

Seetõttu kustutati põlengut veejugadega, mis suunati hoonesse kas külgedelt või ülevalt. Selleks kasutati ka eritehnikana redelautosid, mida peale Narva ja Rakvere toodi appi Tallinnast ja Tartust.

Holzmanni sõnul jälgisid päästjad olukorda sündmuspaigal ka eile, et reageerida võimalikele taassüttimistele. Teisipäeva õhtul käis kohal päästeameti erikeemiatalitus, kes mõõtis põlengupaigas muu hulgas radiatsioonitaset. "Andurid piiksuma ei hakanud, kuid kolmapäeva õhtul tulevad nad taas ja teevad järelkontrolli," kinnitas Holzmann.

Päästekeskuse direktori kinnitusel seisab päästjate, aga ka teiste kriisi lahendamises osalenud ametkondade tegutsemise põhjalik analüüs  veel ees. "Arvestades selle põlengu ohu raskust ja ulatust, saab praegu küll öelda, et kui ohvreid ja suuremaid tervisekahjustusi polnud, siis läks kokkuvõttes ikkagi päris hästi," tõdes ta.

Kustutamise ajal sai kergemalt kannatada kuus happeaurudega kokku puutunud  päästjat, kellest kaks saadeti koju ravile, kuid ülejäänud jätkasid tööd.

Et mürgine suits levis Sillamäe linnale, soovitas päästeamet kuni südaööni jääda inimestel siseruumidesse.  Inimestel, kes tundsid, et sissehingatav õhk põhjustas neil hingamisraskusi või köha, soovitati helistada terviseameti  mürgistusteabe nõuandetelefonile. Holzmanni  sõnul tegi seda umbes poolsada inimest. "Küsiti põhiliselt infot. Minule ei ole teada, et keegi oleks pidanud pöörduma raviasutusse," ütles ta.

Seadmed hävisid 

ASi Molycorp Silmet juhatuse esimees David O'Brock ei osanud eile veel Põhjarannikule öelda, miks tulekahju puhkes, kuid ta kiitis oma ettevõtte töötajaid, kes nähes, et tuli on lahti, suutsid mitmed ohtlikud kemikaalid neutraliseerida. "Tänu nende tegutsemisele õnnestus ära hoida raskemad tagajärjed," sõnas ta.

O'Brocki sõnul hävisid põlenud tsehhis kõik seadmed täielikult: "Seal ei olegi midagi alles jäänud, mida kasutada saaks."

Ta selgitas, et põlenud tsehhis oli toimunud nioobiumi ja tantaali tootmisprotsessi esimene etapp. "Suur osa seadmetest, mahutitest ja torudest oli plastmassist ja nende põlemine tekitaski kõvasti musta suitsu. Kuigi osa kemikaalidest õnnestus välja viia, jäi seda kuigipalju ka seadmetesse ja torudesse. Samas ei olnud need kemikaalid plahvatusohtlikud," kinnitas ettevõtte juht.

Saatuse iroonia

Tema sõnul on põlengu tõttu tantaali ja nioobiumi tootmise protsess praegu häiritud. "Peame oma inseneridega aru, kuidas seda võimalikult kiiresti taastada. Palju oleneb ka sellest, kui ruttu õnnestub meil hävinud seadmete asemele uued soetada. Võimalik, et saame kasutada ruume teistes meie tööstushoonetes, ent oleme mõelnud ajutise lahendusena selle tsehhi jaoks ka suure telgi püstitamisele," rääkis ta.

Kui eelmistel suvedel on Molycorp Silmetil olnud kehva turuolukorra tõttu probleeme nioobiumi ja tantaali müügiga, mistõttu osa töötajaid saadeti ka sundpuhkusele, siis tänavu on saatuse irooniana olukord vastupidine. "See tulekahju praegusel ajal on nagu Murphy seadus. Rääkisin just hiljuti töötajatele, et unustage suvel igasugused puhkused ära, meil on vaja praegu kõvasti tööd teha. Ja nüüd tuli selline hoop..." sõnas O'Brock.

Tema sõnul leitakse põlenud tsehhi töötajatele praegu ajutist tööd ettevõtte teistes üksustes. "Näiteks muldmetallide tootmist ei häiri see tulekahju kuidagi," sõnas ta.

David O'Brock ei osanud eile veel hinnata, kuid suurt rahalist kahju põleng ettevõttele tekitas. "Hoone ja seadmed olid kindlustatud ja loodetavasti hüvitatakse suurem osa sellest kahjust. Teine küsimus puudutab seda tulu, mis meil  tootmise seisaku tõttu saamata jääb," rääkis ta.

Tööinspektsioon teatas, et kontrollib lähiajal Molycorp Silmetis ohutusnõuete täitmist. Keskkonnainspektsiooni töötajad võtsid teisipäeva hilisõhtul ettevõtte vee väljalaskudest proove ja esimesi tulemusi loodab inspektsioon saada laborist nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles