Tudengite vastuvõtt kolledžitesse kulgeb edukalt

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Narva kolledž avab sügisest uue, infotehnoloogiliste süsteemide arenduse eriala. See foto on tehtud detsembris, kui haridusministeeriumi ja Tartu ülikooli juhid kirjutasid abiturientide rõõmuks alla kokkuleppele hakata seda õppesuunda piirilinnas arendama ja juurutama.
Tartu ülikooli Narva kolledž avab sügisest uue, infotehnoloogiliste süsteemide arenduse eriala. See foto on tehtud detsembris, kui haridusministeeriumi ja Tartu ülikooli juhid kirjutasid abiturientide rõõmuks alla kokkuleppele hakata seda õppesuunda piirilinnas arendama ja juurutama. Foto: Peeter Lilleväli

Narva ja Virumaa kolledžis on lõppenud uute tudengite vastuvõtmise esimene etapp. Õpilaste nimekirjade koostamine on alles ees, kuid juba praegu on selge, et Narvas on edukalt debüteerinud uus infotehnoloogia eriala.

Tartu ülikooli Narva kolledž avab koostöös IT kolledži, oma ülikooli arvutiteaduse instituudi ning kohalikeettevõtetega 2015. aasta sügisest uue, infotehnoloogiliste süsteemide arenduse eriala. See on suunatud eelkõige Ida-Eestile, et vastata siinse tööturu ootustele.

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledžis selles plaanis midagi ei muutu: endiselt hakatakse õpetama kuut rakenduskõrghariduse eriala.

Populaarne eriala

Tartu ülikooli Narva kolledžis öeldi, et IT eriala 25-le kavandatud õppekohale on tulnud 76 avaldust. See tähendab, et konkurss on veidi rohkem kui kolm inimest kohale.

"Seda on palju, arvestades, et ettevõtluse ja projektijuhtimise erialale, mis on meil aastast aastasse kõige populaarsem, laekus ligikaudu 90 avaldust," selgitas kolledži turundusspetsialist Maria Kullamägi.

Eeloleval reedel avalikustatakse vastuvõetute nimekirjad elektroonilises sisseastumise infosüsteemis SAIS ning välja valitud abituriendid peavad oma soovi ühes või teises kolledžis õppima asuda kas kinnitama või loovutama oma koha nimekirjas järgmisele õpilasele.

Kullamägi ütles, et 94 protsenti infotehnoloogiat õppida soovijaist on idavirulased, viis inimest on pärit Tartust ja üks Valgamaalt.

"Paljud vene keelt kõnelevad noored on reaalainetes tugevad, aga nende riigikeeleoskus ei pruugi olla piisav, et alustada õpinguid vaid eesti keeles. Planeeritav eriala võimaldab alustada oma õpinguid kodukohas ja seob üliõpilase kohaliku töökohaga," on varem öelnud Narva kolledži praeguseks juba endine direktor Katri Raik.

Kolledži praegune juht Jaanus Villiko kinnitas, et kolledž on valmis uue õppekava järgi õpinguid alustama. "Me valmistusime selleks juba ammu," täpsustas ta. Peamine on see, et sõlmitud on vajalikud kokkulepped õppejõududega, kelleks on nii mujalt tulnud kui ka kohalikud inimesed.

Narvas rohkem, Kohtla-Järvel vähem

Tartu ülikooli Narva kolledži 156 vabale õppekohale on esitatud 455 avaldust. Seda on möödunud aastaga võrreldes 30 protsenti rohkem. Magistrantuuris planeerib õpinguid jätkata 26 inimest.

Narvas on juba kokku loetud, et pedagoogika erialadele on esitatud keskmiselt 2,66 avaldust ühele vabale õppekohale, rakenduskõrghariduse erialadele keskmiselt 2,8 avaldust. Kõige suurem (4,83 inimest kohale) on konkurss ettevõtluse ja projektijuhtimise erialal ning mitmekeelses õpikeskkonnas koolieelse lasteasutuse õpetaja erialal (4,20).

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledžis on eeloleval õppeaastal ministeeriumi tellimusel 165 õppekohta. Kolledži direktor Viktor Andrejev ütles, et täpsemad andmed vastu võetud õpilaste kohta selguvad selle nädala lõpuks, kuid üldpilt on juba praegu enam-vähem selge.

"Avaldusi on tulnud ligikaudu 360. Seda on natuke vähem kui möödunud aastatel, kuid arvesse tuleb võtta, et meil on praegu suur hulk neid, kes asuvad õppima kaugõppesse. Nemad esitavad tavaliselt ühe avalduse, see tähendab, et nad on juba välja valinud, kus nad õppida tahavad, ega registreeri end kahele või kolmele erialale. Seepärast arvan, et avalduste vähesusest hoolimata saame me oma normi täidetud," rääkis Andrejev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles