Tivoli- ja tsirkusetuuri korraldaja kurdab kõlvatu konkurentsi üle

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Viikna on teinud oma peatuskohaks olevatele linnadele ettepaneku luua kommunikatsioonidega väljakud, kus muuhulgas saaksid peatuda ka nende Tivoli ja tsirkusetelk
Lauri Viikna on teinud oma peatuskohaks olevatele linnadele ettepaneku luua kommunikatsioonidega väljakud, kus muuhulgas saaksid peatuda ka nende Tivoli ja tsirkusetelk Foto: Ilja Smirnov

Pea kakskümmend aastat Eestis tivoli- ja tsirkusetuuri korraldanud Lauri Viikna kurdab, et viimastel aastatel tekkinud konkurentidest maha jäänud maksmata arvete ja lagastatud platside eest karistatakse teda, samal ajal kui konkurendid sätivad oma tegevused just nende omadele ette, koorides nii nende reklaamikampaaniaga tulnud koore. 

Leif Meelelahutuse OÜ on saatnud omavalitsustele ringkirja, kus ta muuhugas kurdab kõlvatu konkurentsi üle, kus teised tuuritajad sätivad oma tegevused just nende tuuri ette nii, et reklaamikampaaniast jääb mulje, justkui olekski tegemist Lauri Viikna kohale toodud tuuridega. See omakorda tähendab, et kui reklaamitud tuur kohale jõuab, on inimeste tsirkusevaatamise isu täis ja temal tuleb jääda võõrast tuurist maha jäänud segadusega.

Ei pääse enam platsile

"Kui mina korraldan tuure igal aastal ja minu huvi on, et kõik oleks korras ja ma saaksin järgmisel aastal tagasi tulla, siis ühekordsed tegijad tulevad, lagastavad ja lähevad. Neil on ükskõik," kurtis Viikna. Nii on talle ette heidetud nii koristamata tsirkuseplatse kui maksmata jäänud vee- ja elektriarveid, mille tekitajaks on hoopis teised tuurid.

Näitena tõi Viikna Tallinna Saku Suurhalli esise ala, nende tuuri varasema pideva peatuskoha, mis nüüd on neile suletud just võõra tsirkusetuuri maksmata jäänud elektriarve tõttu. "Vanasti saime elektrit kõrval asuvast Statoilist, nüüd ei saa sealt enam voolu ükski ürituse korraldaja. Kui elektri vedamiseks tuleb rentida suure raha eest kaableid, et vedada elektrit kuskilt kaugelt teiselt poolt teed, siis ei ole asjal enam mõtet," tunnistas ta.

Teine probleem on tuuride kvaliteedis. "Ega inimesed ei tee vahet, kelle tuur see on parasjagu. Käivad tsirkuses, kus heal juhul näidatakse kassi, koera, naabrimeest ja tema naist. See on hirmus jama ja siis ei tulda enam ka kvaliteetset asja vaatama. Seda enam, kui kaks tsirkust käib lühikese vahega," pahandab 1996. aastast tivolituuri ja 1997. aastast mööda Eestit tsirkusetuuri vedav mees.

Kõige alatum on Viikna sõnul see, et kui nemad reklaamivad oma tegemisi varakult ette, siis tuleb võõras tuur, saab ülikiiresti korraldamiseks loa, kleebib ebaseaduslikult linna plakateid täis ja lõikab tegelikult kasu Viikna reklaamikampaaniast. "Meie näeme tükk aega varem vaeva, reklaamime, et tsirkus tuleb. Kui teised tegijad on kohal, siis vaatavad inimesed, et näed, ongi tsirkus kohal. Pööramata tähelepanu sellele, et see pole õige tsirkus."

Linnades pole korraldamiseks kohta 

Sisuliselt on Viiknal omavalitsustele kaks etteheidet - üks see, et ei arvestata tuuride toimumisajaga. Nii näiteks pidi Viikna Paidesse oma tsirkusetuuriga minema neli päeva pärast seda, kui eelmine tsirkus oli sealt ära läinud. "Jätsime sellepärast Paidesse minemata. Pole ju mõtet nii väikese vahega käia. Sellepärast, et linnavalitsus ei vaevunud kahe tsirkusetuuri vahet veidikenegi pikendama, jäi kvaliteetsem asi inimestel nägemata," rääkis ta.

Teine mure puudutab nappust platsidest, kuhu tuurid ära mahuksid. Viikna sõnul on vaid Valgas selline kommunikatsioonidega ala, mis on mõeldud just ürituste korraldamiseks. Mujal püütakse linnasüdames viimane kui üks maatükk maha müüa ja siis tuurid kuskile linna serva põllule lükata, kuhu atraktsioone vedav raske tehnika peale ei saa ja kus on ka inimestel ebamugav käia. "Näiteks oli Pärnus Tivoli sellisel platsil, mis oli nii künklik, et kaks last kukkusid seal luud puruks. Pärast räägitakse, et Tivolis said kaks last viga, aga keegi ei küsi, mille pärast. Tegelikult lihtsalt kukuti konarliku maa tõttu, kus lapsed jooksevad."

Tuuride toimumiskoht on probleem muuhulgas ka Ida-Virumaa linnades. Jõhvis ollakse kontserdimaja parklas, kuhu ei pääse siis, kui majas on mõni suurem üritus ja palju autosid parkimas. Kohtla-Järvel mahutakse ainult Selveri taha põllule, kus rasket tehnikat tuleb pärast traktoritega välja tõmmata. Narva senisele toimumiskohale ehitati kaubanduskeskus ja nüüd tuleb läbi ajada Prisma parklaga. "Meil on Prismaga õnneks head suhted, aga kui peaks tulema aeg, kus neil käib inimesi poes senisest enam ja parkla rohkem kasutuses, ei saa me sinna ka minna," kurtis Viikna.

Jõhvis pole probleeme olnud

Jõhvi ettevõtlusspetsialisti Asta Õilsalu sõnul pole Jõhvil küll teistest tuuridest maha jäetud segaduse ega muude rikkumistega probleeme olnud. Tõsi, platsid ei ole küll vallavalitsuse omad, kuid samas antakse korraldamiseks luba ainult maaomaniku nõusolekul ja see on alati olemas olnud, järelikult suuri probleeme olla ei saa.

Samuti ei ole siin sattunud tuurid üksteise järele. Nii näiteks tuleb augusti alguses Jõhvi kontserdimaja juurde praegu mööda Eestit tuuritav Ukraina tsirkus, kuid Leif Meelelahutuse OÜ ega nende tsirkusetuuri vedav Nikulin Circus OÜ pole sellel aastal oma tuuri Jõhvi toomiseks luba küsinud ega taotlust teinud. Viimati käidi siin eelmisel aastal.

"Ka kontserdimaja parklas on alati kõik hakkama saanud ja ma ei näe vajadust eraldi kommunikatsioonidega platsi väljaehitamiseks," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles