Kuremäe jahikaamera peab loomadele veretut jahti

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja pojaga karuperekond pole päris tavaline, aga ka mitte liiga haruldane. Ühel aastal rändas samas piirkonnas viie pojaga karuema.
Nelja pojaga karuperekond pole päris tavaline, aga ka mitte liiga haruldane. Ühel aastal rändas samas piirkonnas viie pojaga karuema. Foto: KUREMÄE JAHTKOND

Kuremäe jahtkonna jahikaamera on sellel suvel jäädvustanud peaaegu kõik Eesti metsades elavad loomad, sealhulgas nelja pojaga karupere.

Söödaplatsil üleval oleva kaamera ette on suve jooksul jäänud nii metssead kui karud. "Meie kandis on karusid alati olnud, aga sellel aastal tundub neid olevat kuidagi rohkem," tunnistas Kuremäe jahiseltsi esimees Raivo Keskla. Selleaastane ainus karulaskmislubagi on Kuremäel juba realiseeritud − karujahti pidasid Leedu jahituristid. "Kui teadlased räägivad, et karusid on vähe, siis meie kandis on neid küll. Näiteks Mäetaguse mehed ütlevad samuti, et neil on karusid palju," rääkis ta.

Kaamera ees on poseerimas käinud kaks karuperet: ühes neist kasvamas tavapärased kaks, teises aga koguni neli poega. Ehkki karudel on poegi tavaliselt kaks või kolm, pole ka neli poega väga haruldane. "Meil on viie pojagagi karuema olnud," kinnitas Keskla.

Peale karude ja söödaplatsil nii tavaliste metssigade on kaamera eest läbi käinud teiste hulgas ka põder ja ilves. Samuti on head jäädvustused sookureperest.

"Kaamera on hea koha peale sattunud," tõdes Keskla, et nende jahtkonnas oleva teise kaamera ees nii paljud loomad poseerimas ei käi.

Jahikaamera pidamine on ühelt poolt lust − loomi on nii põnev jälgida −, aga see annab ka praktilist kasu. "Näiteks saab seakatku leviku kartuses selle kaudu jälgida seakarju, samuti aitab see kaasa ulukiloendusel," põhjendas ta, miks kaamerad on metsa üles seatud.

Kaamerate pidamine metsas suurt kulu kaasa ei too, küll on Kuremäe piirkonna kõige parem kaamera langenud pikanäpumeeste saagiks. "Kui praegused kaamerad on sellised, et neist tuleb infot käia kohapeal kogumas, siis varastatud kaamera pilt jooksis mulle koju arvutisse nagu looduskalendri online-kaameratel," selgitas jahiseltsi esimees.

Galerii kaamera põnevamatest piltidest on üleval jahtkonna kodulehel. Piiluda tasub ka teiste jahtkondade kodulehti, sest kaamerad on üleval neist mitmes ja põnevaid kaadreid leiab mujaltki. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles