Tellijad lasid Kerese mälestusmärki veidi kohendada

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See on monumendi esimene vähendatud eskiis, mida esitleti Narvas rohkem kui aasta tagasi. Sellest ajast peale on SA Kerese Mälestusmärk esindajad korduvalt käinud Aivar Simsoni juures töökojas monumendi detaile kooskõlastamas ja kohendamas. Kuid üldine idee on jäänud muutumatuks: iga soovija võib pronksist Kerese vastas laua taga istet võtta ning temaga mänguseisu üle arutleda.
See on monumendi esimene vähendatud eskiis, mida esitleti Narvas rohkem kui aasta tagasi. Sellest ajast peale on SA Kerese Mälestusmärk esindajad korduvalt käinud Aivar Simsoni juures töökojas monumendi detaile kooskõlastamas ja kohendamas. Kuid üldine idee on jäänud muutumatuks: iga soovija võib pronksist Kerese vastas laua taga istet võtta ning temaga mänguseisu üle arutleda. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Sel nädalal hakatakse Paul Kerese sünnilinnas Narvas tegema ettevalmistusi malemeistri mälestusmärgi paigaldamiseks. Paralleelselt käib Aivar Simsoni loodud skulptuuri pronksi valamine. Enne seda kohendati tellijate soovil pronksist suurmeistri välisilmet.

Hiljuti tutvusid monumendi savist eskiisiga Narva sihtasutuse Kerese Mälestusmärk juhatuse liikmed ning jäid suurmeistri kujuga üldiselt rahule.

"Käisime koos Aleksandr Brokiga seda vastu võtmas," rääkis sihtasutuse juhatusse kuuluv Narva linnavolikogu liige Vladimir Butuzov. "Olid vaid mõned väikesed märkused, näiteks jalanõude kohta: Keresel olid eskiisil jalas säärsaapad, ettepanek aga oli teha nende asemel poolsaapad, et saapanöörid jääksid näha."

Samuti paluti Butuzovi sõnul kohendada suurmeistri soengut ning muuta veidi loomulikumaks põsesarnad, mille skulptor Aivar Simson oli teinud liiga esiletükkivad.

Aivar Simson ütles Põhjarannikule, et võttis Narva delegaatide märkusi arvesse ja on need juba ära parandanud. Kunstnik suhtus sellisesse sekkumisse täiesti normaalselt. "Tööd peabki ühes tellijaga tegema, kuna skulptuuri võib ju eri suundades arendada," tuletas ta meelde.

Simson tunnistas, et Narva tellimus oli tõeline väljakutse, kuna tema sõnul oli tarvis klassikalist skulptuuri − portreega võimalikult sarnast.

"Oli tarvis, et see oleks nagu elus. See õnnestus ja mina olen väga rahul," ütles Simson.

Kerese viimane käik

Mälestusmärk on kavas avada Paul Kerese 100. sünniaastapäeval − 7. jaanuaril 2016. Koht on juba ammu valmis vaadatud − väikesel haljasalal Kerese mälestustahvlit kandva maja vastas. Seal elas 1916. aastal tulevase suurmeistri perekond.

Monumendi autorite idee kohaselt saab iga soovija istuda laua taha pronksist Kerese vastu, et temaga koos malet mängida. Palju arutleti selle üle, milline mänguseis malelaual jäädvustada.

Kuulus Narva treener ja male populariseerija Leonid Pelešev ütles, et lõpptulemusena jäädvustatakse pronksi Kerese viimasel ametlikul turniiril tehtud ja talle võidu toonud käik. Selle tegi ta musta vankriga Kanadas Vancouveris 1975. aastal toimunud turniiril, kus Keres võitis USAst pärit rahvusvahelist suurmeistrit Walter Browne'i. Vancouveris halvenes Kerese tervis ning tagasiteel Eestisse − Helsingis − suri ta 1. juunil südameinfarkti.

Peleševi sõnul kaaluti erisuguseid variante ning eelnimetatud lahendus sündis kompromissina.

"Seal ei ole väga palju malendeid, kuid samas ei ole neid ka vähe. Keerulised mänguseisud − partiid Capablanka, Spasski ja Aljohhiniga − on ära tüüdanud, neid on juba aastakümneid kasutatud," selgitas ta tehtud valikut.

Tähtaeg sunnib takka 

Skulptor Aivar Simson sõnas, et juba üsna pea saab skulptuurile viimase lihvi anda.

"Veidi aega kulub veel laua ja kahe pingi valmistamisele, malendid on juba valatud. Ma arvan, et saan kõik valmis novembris," oletas ta optimistlikult.

Veidi ettevaatlikumalt rääkis tähtaegadest Narva ettevõtja ja üks SA Kerese Mälestusmärk asutajatest Aleksandr Brokk. Ta tuletas meelde, et monumendi valamine on keeruline ja pikk protsess, mis ei sõltu skulptorist ning võib kesta kuni kolm kuud.

"On suur risk, et aega jääb väheks ning mälestusmärk malemeistri 100. sünniaastapäevaks valmis ei saa," tunnistas Brokk. "Kuid valumeistrid on väga vastutustundlikud inimesed ning me anname endast parima," lisas ta.

Brokk ütles, et sel nädalal hakatakse tulevase skulptuuri vundamenti ja alust tegema. "See tuleb ära teha seni, kuni veel suhteliselt soojad ilmad lubavad betooniga tööd teha," sõnas ta.

SA Kerese Mälestusmärk juhatuse liige Vladimir Butuzov ütles, et kõik mälestusmärki puudutavad rahaküsimused on lahendatud: abiks olid linn, sponsorid ja kultuuriministeerium. Projekti üdine eelarve on ligikaudu 100 000 eurot.

Projekti raames valmistatakse ka mõned monumendi vähendatud suveniirkoopiad, mis on kavas jagada skulptuuri loomisesse suurima panuse andnud isikutele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles