Kolmandik volikogust nõuab Solovjovi lahkumist

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjov ei kavatse linnapea ametist lahkuda ja nimetab detsembris volikogus ees seisvat umbusaldushääletust mõttetuks ürituseks.
Jevgeni Solovjov ei kavatse linnapea ametist lahkuda ja nimetab detsembris volikogus ees seisvat umbusaldushääletust mõttetuks ürituseks. Foto: Peeter Lilleväli

Seitse Kohtla-Järve volikogu liiget esitasid eile umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Solovjovile, leides, et esimese astme kohtus korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud inimene ei sobi linnapea ametisse.

Lisaks kolmele opositsioonis olevale Sotsiaaldemokraatliku Erakonna lipu all volikogusse valitud saadikule − Eduard Odinetsile, Valdor Ernitsale ja Nikolai Kutašovile − ühinesid  umbusaldusavaldusega linnapeaga  samas Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Zaur Abassov, Jelena Netšajeva, Jevgeni Saltõkov ja Juri Saltõkov.

Umbusaldusavalduses märgitakse, et kuigi Viru maakohtu  otsus ei ole edasikaebamise tõttu veel jõustunud, on kohtueelse ja kohtuliku uurimise käigus ilmnenud faktid, mis ei võimalda usaldada Solovjovile linnajuhtimist ega linna rahaliste vahendite käsutamist. "Rasketes korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud isiku linnapea ametis jätkamine riivab oluliselt meie linna elanike õiglustunnet," leidis seitse saadikut ehk kolmandik volikogu liikmetest, kes avaldusele alla kirjutasid.

Eduard  Odinets algatas eelmisel nädalal internetiportaalis Petitsioon.ee allkirjade kogumise Solovjovi tagandamiseks. Eileõhtuse seisuga oli sellega liitunud 144 inimest. "Mul soovitati sel teemal rääkida volikogus olevate Keskerakonna saadikutega ja mitmed neist olid ka ise seda meelt, et ennast diskrediteerinud linnapea ei sobi enam ametisse," selgitas ta, kuidas eile  sisseantud umbusaldusavaldusele õnnestus saada mitme vastasleeri saadiku allkirjad.

On vaja värsket juhti

Keskerakonna nimekirjast volikogusse valitud Zaur Abassov ütles, et kõige parem oleks, kui Solovjov astuks sellisesse olukorda sattununa ise tagasi. "Praegu ta ainult venitab sellega. Ma arvan, et linnapea ametisse oleks vaja uut noort inimest, kes arendaks meie linna. Praegune linnavalitsus on stagneerunud, seal on väga palju isikuid, kes on olnud ametis juba ligemale 20 aastat," sõnas Abassov, kes veel eelmisel aastal oli ise linna palgal spordikeskuses, kuid töötab nüüd Tallinnas programmeerijana.

Transpordifirma Ne-Va Trans direktor Jelena Netšajeva tunnistas, et ühines umbusalduse avaldamisega mitte niivõrd Solovjovi kriminaalasja tõttu, kuivõrd arusaamisest, et Kohtla-Järve vajab uut juhti.  "Inimesena imponeerib härra Solovjov mulle väga, kuid ta ei ole võitleja. Ma arvan, et tema aeg on möödas. Praegu, mil linnas on keeruline olukord, peaks meil olema julgem ja aktiivsem linnapea.  Inimene, kes ei kardaks midagi ega kedagi,  muu hulgas ka kaitsepolitseid," leidis ta.

Vastuseks küsimusele, kes selline inimene võiks olla, pakkus Netšajeva välja endise aselinnapea, praegu Nikolai Ossipenkoga seotud prügiveofirma Ekovir tegevjuhina töötava Viktoria Tsventarnaja. "Ta on julge ja aktiivne  inimene, kel on ka töökogemus linnavalitsuses," ütles ta, lisades, et ei teeks paha, kui järgmine  linnapea oleks varem tegutsenud  ka ettevõtluses.

Solovjovi ametist tagandamiseks on seitsmel  umbusaldajal vaja 16. detsembril toimuvaks istungiks leida veel vähemalt neli toetajat. Eduard Odinetsi hinnangul on seda väga keeruline saavutada. "Kuid kes seda teab − ühiskondlik surve Solovjovi lahkumiseks on siiski üsna tugev," leidis ta.

Zaur Abassovi meelest võivad umbusaldamisega ühineda veel paar saadikut, kuid ilmselt mitte rohkem. "Ma arvan, et direktorid ei hääleta Solovjovi vastu," sõnas Abassov, pidades silmas volikogusse kuuluvaid kooli- ja teiste linnaasutuste juhte.   "Aga tähtis on näidata, et sugugi mitte kõik volikogu liikmed ei kavatse sellise olukorraga leppida."

Solovjov on kindel, et jääb ametisse

Jevgeni Solovjov ütles Põhjarannikule, et on veendunud, et tema umbusaldamine kukub läbi. "Olen täitsa kindel, et see on mõttetu üritus, mida Odinets praegu korraldab. See on tema isiklik PR-kampaania minu arvelt," sõnas ta.

Linnapea lisas, et talle ei tulnud sugugi üllatusena, et tema ametist lahkumist nõuavad mitmed temaga samast Keskerakonna nimekirjast volikogusse valitud saadikud. "Nad teevad seda sellepärast, et ma neid ametist vallandasin või ei andnud soovitud ameteid," märkis Solovjov, täpsustades, et peab silmas Abassovit ja Saltõkovi.

Tähelepanuväärne, et isa ja poeg Saltõkovid ootavad ise samuti kohtu ette astumist süüdistuse tõttu kelmuses, mis pandi väidetavalt toime Kohtla-Järve linna noortekeskuses.

Solovjov kinnitas, et omal soovil ta linnapea ametit maha ei pane. "Ma ei näe selleks mingit põhjust. Ma leian, et ma pole milleski süüdi, ja olen valmis selle tõestamise nimel minema kas või riigikohtuni välja," avaldas ta arvamust Viru maakohtus teda süüdi mõistnud otsuse kohta.

Viru maakohus tunnistas 28. oktoobril Solovjovi süüdi omastamises, konkurentsialastele süütegudele kihutamises ja aususe kohustuse rikkumisega seonduvates kuritegudes, võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises, usalduse kuritarvitamises ning mõistis talle liitkaristuseks viie aasta pikkuse vangistuse tingimisi. Lisakaristusena on Solovjovil keeld töötada kolme aasta jooksul riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuses või asutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles