Illuka mõisa uuenduskuur läheb edasi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööde teises etapis lisandus peahoone külge veranda, mis ennistati vanade fotode järgi.
Tööde teises etapis lisandus peahoone külge veranda, mis ennistati vanade fotode järgi. Foto: Peeter Lilleväli

Illuka mõisa peahoone ja üksiti koolimaja renoveerimise teisele etapile tõmmati joon alla ning valmistutakse kolmandaks, viimaseks etapiks, mis kestab tuleva aasta lõpuni.

Illluka mõis pärineb aastast 1888.

Kool kolis sinna aastal 1921.

Pisemaid remonte ja renoveerimisi on varemgi tehtud, viimati kakskümmend aastat tagasi, kui vahetati katus ja tehti korda fassaad.

Nii põhjalikult kui praegu pole mõisa varem renoveeritud.  Algust tehti juba 2010. aastal teostatavus- ja tasuvusanalüüsi koostamisega.

Vanas majas palju ootamatusi

"Kui nii vanas hoones hakata asju avama, ei oska keegi ette näha, mida leida võib," tõdes Illuka vallavanem Oleg Kuznetsov.

Katust maha võttes leiti näiteks pehkinud ja mädanenud sarikaid, mis oli vaja välja vahetada.

Põrandaid lahti võttes tulid nähtavale kõlbmatud põrandatalad.

Vundamenti välja kaevates avastati kaks mõisaaegset lampkasti.

Keldrit tühjaks kaevates tuli välja noore neiu luukere.

Kõik need leiud ja avastused lükkasid tööde valmimist ühel või teisel moel edasi. Katusetöödel vahetus ehitaja koguni kahel korral: esimesele ütles vald tööde venimise pärast lepingu üles, teisel tuli muinsuskaitselitsentsi omavat partnerit vahetada, sest algsest partnerist oli rohkem kahju kui kasu. Kõige selle tõttu seisis muinsuskaitse all olev hoone terve talve sootuks ilma katuseta, kuni tööd kevadel lõpuks jätkuda said.

Restaureerimise esimene etapp ehk katusevahetus oligi peamine tööde venitaja; kui katus lõpuks peale sai, läksid tööd edasi juba väiksemate kivide ja kändudega. Näiteks avastasid muinsuskaitsjad, et restaureerimist vajavad ka sisemised aknaraamid, mis alguses lubati tänapäevaste pakettakendega asendada. Lisaprojekti kirjutamine võttis muidugi taas aega.

Vallavanem kiitis teises etapis ehitanud ehk fassaaditöid  ja esimese korruse ühes otsas ka sisetöid teinud osaühingut Scandec Ehitus ja järelevalvet teinud aktsiaseltsi Taalri Varahaldus, samuti muinsuskaitsjaid, kelle nõuannetest ja koostööst eriti teises etapis palju abi oli.

Teise etapi jaoks eraldas riik Illuka koolihoonele Norra finantsmehhanismi mõisakoolide säilitamise programmist 146 000 eurot. Et kõik plaanis olnud tööd, sealhulgas maakütte paigaldamine ja maja ümber vihmaveedrenaaži rajamine ikka tehtud saaks, pani vald omalt poolt kaks korda suurema summa juurde.

Valmis maja tuleb lapsi täis

Valmis saanud ruumid võeti mõisahoones kohe riburada kasutusse, mõned klassid kolisid uue õppehoone kitsukestest ruumidest vanasse majja tagasi ja augustist alates hakkasid seal ka üritused toimuma: augustis oli Põhjamaade ministrite nõukogu korraldatud loovusfoorum, septembris tähistati  vanavanemate päeva, oktoobris hõimupäeva ja novembris isadepäeva.

"Kompleksi täies mahus rakendamiseni läheb veel natuke aega," tunnistas Illuka vallavolikogu esimees Paul Kesküla, et renoveerimise eesmärkide täitmise nimel käib pidev töö.

Kolmandas etapis tahetaksegi esimese korruse teine pool korda teha ning teine korrus põhjalikult ringi ehitada.  Sinna kolivad raamatukogu ja huvijuhi kabinet ning ehitatakse filmistuudio; maja teine tiib jääb külaliste majutamiseks. See võimaldab kompleksi paremini kasutada ka suvel, kui kool ei tööta.

Kolmanda etapi tööde maksumuseks ütles Oleg Kuznetsov hinnaguliselt 700 000 eurot, kogu raha tuleb valla eelarvest. Lisaks peahoone sees toimuvale tehakse korda ka ümbrus, muu hulgas võetakse ette mõisapargi korrastamise kolmas etapp.

"Meil oli plaanis tuleva aasta augustis töödega lõpule jõuda, aga taas kord läks projekt ümbertegemisele. Pidevalt tulevad uued mõtted, kuidas ruume paremini kasutada saaks. Uue aasta alguses kuulutame hanke välja ja loodame veebruaris ehitajaga lepingu sõlmida. Sügiseks muidugi valmis ei jõua, aga aasta lõpuks küll."

Illuka koolis õpib praegu pisut üle poolesaja õpilase.

"Minult on küsitud, miks paneme oma mõisakooli nii palju raha, kui siin nii vähe lapsi on. Vastan siis ikka, et kui see maja valmis saab, tuleb see lapsi täis. Tegutseme selle nimel juba praegu," ütles Kuznetsov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles