Kaheaastane Miša vajab kiiresti abi

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata sellele, et Miša kasvab täielikus vaikuses, on ta elurõõmus ja teadmishimuline laps.
Vaatamata sellele, et Miša kasvab täielikus vaikuses, on ta elurõõmus ja teadmishimuline laps. Foto: Erakogu

Suvel kaheaastaseks saanud Narva poiss Mihhail Matšihhin sündis kurdina. Selleks, et kuulma ja rääkima hakata ning täisväärtuslikult areneda, vajab ta ajutüveimplantaadi ABI siirdamise operatsiooni. 

Mišale on pandud väga haruldane diagnoos − Micheli aplaasia ehk täielik kurtus. Miša ema Natalja sõnul avastati poisil kuulmishäire juba sünnitusmajas ning edasised uuringud näitasid sisekõrva struktuuri puudumist. Et poiss kuulma ja rääkima hakkaks ning täisväärtuslikult areneda saaks, on talle tarvis teha ajutüveimplantaadi ABI siirdamise operatsioon. Eestis sääraseid operatsioone ei tehta, kuid Itaalias Milanos on kliinikum, kus sellega tegeldakse. Haigekassa maksab konsultatsiooni, operatsiooni ja taastusravi küll kinni, kuid lasterikkal perel, kus kasvab neli last, ei ole välismaale sõitmiseks raha. Seda enam, et seal tuleb neil käia vähemalt kolm korda.

Narva rehabilitatsiooni- ja taastusravikeskuse OÜ Promelauks juhataja Inna Iljina tutvus Miša ja tema emaga möödunud aasta mais.

"Miša on avatud, uudishimulik, heasüdamlik ja elurõõmus laps. Alates augustist töötavad Miša ja tema perega tüflopedagoog, füsioterapeut ja eripedagoog. Tema vanematel ei ole Itaaliasse sõiduks raha, seepärast otsustasime ajalehetoimetuse poole pöörduda − ehk leidub lehelugejate seas inimesi, kes on valmis neid aitama," rääkis Iljina.

"Milanosse sõitmiseks tuleb meil osta lennupiletid ning sõita Narvast Tallinna või Riiga," ütles Miša ema Natalja. "Vanemate kliinikus viibimine on tasuline. Esmasele konsultatsioonile kulub kolm päeva, operatsioonile ja taastumisele kaks nädalat ning edasisele jälgimisele nädal. Lapse terviseseisundist täpse pildi saamiseks tuleb meil suhelda arstidega, selleks aga läheb tarvis ka tõlgi teenuseid. Meie arvestuste kohaselt kulub ühe sõidu peale 3025 eurot − see on ilma toitlustamiseta. See ei ole küll müstiline summa, kuid meie perele on see suur raha."

Itaaliast kutset oodates otsivad Miša vanemad ka teisi võimalusi. "Saime teada, et Peterburis käivad samuti välismaa spetsialistid, kes sääraseid operatsioone teevad, ning kaalume ka seda võimalust," ütles Natalja. "Loodame, et meie suurim unistus täitub ja meie pojast saab kuulja," sõnas ta.

Natalja lisas, et kui kokku saadakse vajalikust suurem summa, siis muretsetakse üle jääva raha eest Narva Paju koolis õppivatele vaegkuuljatest lastele interaktiivne tahvel.

Arvelduskonto: 

EE531010011718697221

Mihhail Matsihhin

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles