Kaitseministeerium ei näe Maidla − Kohtla-Nõmme teel avalikku kasutust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maidla - Kohtla-Nõmme tee.
Maidla - Kohtla-Nõmme tee. Foto: Peeter Lilleväli

Kaitseministeerium, kelle piirangualasse Maidlat ja Kohtla-Nõmmet ühendav tee jääb, ei näe sellel tulevikus avalikku kasutust. 

Ehkki maakonnaplaneeringus jääb juba olemasolev Maidlat ja Kohtla-Nõmmet ühendav teetriip kaardile alles, on kaitseministeerium seisukohal, et avalikku kasutust sellel julgeolekukaalutluste tõttu olla ei saa.

Kahte asulat ühendava tee äärde jääb kaitseministeeriumi lõhkeaineladu, mis seab alale mitmed piirangud. Küll kinnitas ministeerium, et juba olemasoleva tee kasutamist tehnilistel eesmärkidel ehk tuulikupargi ehitamiseks ja muudeks ettevõtluse jaoks olulisteks sõitudeks piirama ei hakata. Kuid liikumiseks peavad olema kooskõlastused ja load, mis välistab suurema liikluse ja avaliku kasutuse.

Niimoodi lubatakse teed kasutada samuti vaid selle eluea lõpuni ja ministeeriumi hinnangul ei ole mõtet perspektiivitut ja avalikku kasutusse mitte minevat teed kaardile kanda. Küll tuleks sinna märkida uus võimalik koridor, mis probleemid lahendaks.

Lahendusena näeb ministeerium kahte varianti. "Esiteks, tuleks oluliselt vähendada hoitava lahingumoona kogust ladudes. See tähendaks investeeringut uue laskemoonalao rajamisse Ida-Virumaal. Kuid ka hüpoteetilise uue laoga kaasneksid sama ranged piiranguvööndid ning maakonnast oleks väga raske leida selliseks rajatiseks piisavalt vaba ruumi. Eelkõige tähendaks see aga kümneid miljoneid eurosid lisakulusid kaitse-eelarvele," ütles Sang.

Teiseks võimaluseks olekski tee asukoha muutmine. Küsimus on veidi rohkem kui kilomeetrises lõigus, mis tuleks nihutada lõhkeaineladudest kaugemale. See nõuab aga lisainvesteeringut, mille puhul pole selge, kes selle tegema peaks. Praegu rajatud tee olemasolu ja avalik kasutus on sisse kirjutatud valla ja Eesti Energia vahel sõlmitud koostööleppesse, mis oli alus kaeveloale positiivse hinnangu andmisel.

Probleemi lahendamiseks pakkus kaitseministeerium kohtumist, kus oleks peale nende, maavalitsuse, Lüganuse valla ja Eesti Energia Kaevanduste esindajate kohal ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et leida kõiki osapooli rahuldav kompromiss. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles