Kerese mälestusmärk tehakse ümber

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronksist Paul Keres istub pingil, millel on vaevu märgatavad kahe kunstniku nimed. (Foto on tehtud ajal, mil skulptuuri pärast Narva toomist alles kilest välja võeti.)
Pronksist Paul Keres istub pingil, millel on vaevu märgatavad kahe kunstniku nimed. (Foto on tehtud ajal, mil skulptuuri pärast Narva toomist alles kilest välja võeti.) Foto: Ilja Smirnov

Eelmisel nädalal Narva kesklinnas avatud Paul Kerese kuju tuleb pisut ringi teha: pöörata tuleb valesti asetatud malelauda ja parandada stiilivead infotahvli ingliskeelses tekstis.

Kohe pärast mälestusmärgi avamist märkisid malehuvilised kriitiliselt, et selgitav tekst on graniiti graveeritud vigases inglise keeles, kuulus kombinatsioon pronksist malelaual suurmeistri ees aga on ebatäpne ja pealegi pööratud Kerese poole valepidi.

Vead parandatakse

Eile graniidist tahvel demonteeriti. Kuju tellija ja ettevõtja Aleksandr Brokk ütles, et nädala lõpuks tehakse see ümber ja tuuakse tagasi. "Lihvime selle üle ja kirjutame teksti uuesti − parandame ära kõik need pisiasjad, millele inimesed tähelepanu on juhtinud. Mind paneb lausa imestama, et sellest kõigest probleem tehti," on ta veidi tujust ära, et monumendi detaile tabanud kriitika on hakanud varjutama kuulsale narvalasele pühendatud mälestusmärgi ideed.

Broki sõnul on ebatäpne mängukombinatsioon osaliselt valumeistrite viga. Brokk on ümbertegemise juba tellinud ja valmis selle ka ise kinni maksma. Kerese küünarnukkide alt tuleb tervenisti välja võtta lauaplaat koos malelaua ja sellel olevate malenditega.

"Ainult et ma ei taha seda praegu, talvel, vahetama hakata," ütles Brokk. "Kui soojemaks läheb, paneme ööseks telgi üles, teeme kõik ümber ning kui te hommikul tulete, siis ongi malelaual võidu toonud partii."

Brokk tuletas samas meelde, et mälestusmärk ei ole pühendatud mitte Paul Kerese ja Walter Browni vahelisele malepartiile, vaid kuulsale inimesele.

"Põhiline on see, et inimesed on seda monumenti juba armastama hakanud − see on väga palju väärt," lisas Brokk, jälgides rahulolevalt, kuidas linnaelanikud ja turistid Narvast pärit suurmeistriga ühe laua taga pidevalt endast pilte teevad.

Tagasihoidlik kunstnik jäi varju

Skulptor Paul Mänd saatis Narva linnavalitsusse kirja, milles ta tuletas meelde, et mälestusmärgi autor pole mitte ainult Aivar Simson, vaid ka tema.

"See, et linnapea hr Tammiste ei pidanud vajalikuks avamisel mainida mõlemat autorit, ei vähenda veel minu autorlust," märkis Mänd, kelle nime ega fotot ei olnud ka Narva linna kodulehel avaldatud ja rikkalikult illustreeritud uudises.

Eile, see tähendab juba samal päeval, kui nimetatud kiri saabus, seda uudist täiendati ning lisati sinna Paul Männi nimi.

Tähelepanuväärne on see, et Paul Mänd jäi Aivar Simsoni varju ka 2015. aasta juunis. Toona avati Narva uuel promenaadil nendesamade autorite skulptuurikompositsioon − kivist lõvipere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles