Teelt välja sõitnud bussis sai kaks inimest raskelt viga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul oli politsei bussi juba ära viinud ja asitõendina hoiule võtnud. Teehooldajad korjasid veel sündmuskohal leiduvaid asju, nimetatud juhul bussi pakiruumi luuki.
Eile hommikul oli politsei bussi juba ära viinud ja asitõendina hoiule võtnud. Teehooldajad korjasid veel sündmuskohal leiduvaid asju, nimetatud juhul bussi pakiruumi luuki. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi-Tartu maanteel sõitis kraavi liinibuss, mille tagajärjel kaotas üks sõitja käe ja teine sai raske käevigastuse. 

Õnnetus juhtus reede öösel, kui kella 00.50 paiku sai politsei teate, et Jõhvi-Tartu maantee kaheksandal kilomeetril Puru kandis enne Ahtmet sõitis reisibuss teelt välja ja vajus külili.

12 inimest viidi haiglasse

Esialgsetel andmetel sõitis Riiast Tartu ja Jõhvi kaudu Peterburi liikunud reisibuss teelt välja kraavi ning paiskus külili. Õnnetuse hetkel oli bussis 26 reisijat ja kaks bussijuhti.

Sündmuskohalt toimetati haiglasse 12 kannatanut, neist neli jäeti haiglasse, ülejäänutele anti esmaabi ja nad lasti välja.

Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonijuht Ülo Veldre ütles Põhjarannikule, et üks Vene kodanikust 40aastane mees kaotas liiklusõnnetuse käigus käe ning arstidel polnud võimalust seda enam päästa. 38aastane Läti kodanikust naisterahvas toodi haiglasse seisus, kus tema käsi oli osaliselt amputeeritud, ning arstid loodavad, et operatsioon käe taastamiseks õnnestus.

Veldre sõnul siiski ühegi patsiendi elu ohus ei ole ja need kaks käevigastusega patsienti ongi kõige raskemad. Kaks inimest, kes veel haiglaravile jäeti, on  valusündroomidega ning sõltuvalt seisundist võivad nad juba tuleva nädala algul välja saada.

Venemaa oli valmis kopterit saatma

Veldre ütles, et eile hommikul võttis haiglaga ühendust ka Venemaa eriolukordade ministeerium, kust tunti huvi, kas on tarvis abi, ja oldi vajaduse korral valmis saatma ka kopterit oma kodanike äraviimiseks. Samuti küsiti Vene ministeeriumist, kuidas on haiglal medikamentide ja meditsiinitarvikutega. "Ega neil olnud ettekujutust, mis haigla siin on või hoopis velskripunkt. Rahustasin neid, et meil on kõrgema etapi haigla ja saame hakkama," sõnas ta, lisades, et nii suure hulga patsientide korraga saabumine Ida-Viru keskhaiglale öösel üle jõu ei käinud, vastasel juhul oleks kasutatud teiste raviasutuste abi.

Delfi vahendas sotsiaalmeedias bussis sõitnud Sergei Tsarjovi sõnu, mille kohaselt tabas kohe pärast Riiast väljasõitmist üht reisijat epilepsiahoog ja buss pidi 35 minutit ootama kiirabi saabumist. Tsarjov oletas, et bussijuht üritas hiljem kihutades kaotatud aega tasa teha, sest tema hinnangul võis buss sõita umbes 100 km/h.

"Kui aga Lätis olid teed puhtad, siis Eestis algas mingi põrgu: lörts, mis maha sadades kohe jäätus, väga libe ja väga kehv nähtavus − seda nimetatakse ilmselt jäävihmaks," kirjutas Tsarjov.

Teelt väljasõitmise ajal vedas tema sõnul, et tee ääres polnud puid ega midagi muud, mille vastu buss oleks saanud sõita. Tema ise oli turvavööga kinni ja tal vedas, polnud ühtegi kriimu, isegi asjad olid terved. Paljudel teistel nii hästi ei läinud.

Kuna buss vajus külili paremale poole, hakkasid mehe kirjelduse kohaselt inimesed vasakult poolt paremale langema, sest peaaegu keegi polnud turvavööga kinni. Enamik reisijaid sai põrutusi, marrastusi ja väiksemaid haavu.

Kolm inimest sai eriti raskelt kannatada. Üks murdis roide, üks suruti istme ja lume vahele, ühel mehel aga rebenes käsi küljest. Kaks kinni jäänud inimest karjusid meeletult. "Kõige halvem oli näha inimese kannatusi, kui sa ei saa teda kuidagi aidata," kirjutas Tsarjov.

Ta tänas Eesti politseid ja päästjaid, kes kiirelt sündmuskohale saabusid. "Nad pidasid end väga viisakalt ja korrektselt ülal, aitasid kõiki, andsid tekke, lubasid oma autodesse soojenema," kirjutas Tsarjov, kelle sõnul oli väljas väga külm ja tuul oli väga tugev, nagu orkaan.

Politsei teatel on bussi sõidumeeriku andmete vaatluse esialgse tulemusena teada, et bussi sõidukiirus jäi lubatu piiresse. Bussi roolis olnud 58aastane mees oli kaine.

Politsei alustas kriminaaluurimist

Jõhvi politseijaoskonna patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Hannes Heinsar rääkis, et liiklusõnnetuse täpsemad asjaolud selguvad kriminaalmenetluse käigus ning politsei on alustanud menetlust paragrahvi alusel, mis näeb ette vastutuse sõidukijuhi poolt liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumise eest, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud inimese surm. Süüdimõistmise korral karistatakse selle eest kuni viieaastase vangistusega.

"Teeolud olid maha sadanud lörtsi tõttu keerulised. Lisaks libedusele raskendas juhitavust ka tugev tuul," sõnas Ida prefektuuri operatiivjuht Tarvo Kruup. "Esialgsel vaatlusel võib arvata, et kõik reisijad ei kasutanud korrektselt kohustuslikku turvavarustust. Turvavöö kasutamine ei ole kohustuslik ainult sõiduautos, vaid igas sõidukis, kus see olemas on. Ainult nii saab tagada selle, et liiklusõnnetuse puhul oleksid vigastused võimalikult väikesed," lausus Kruup.

Lux Expressi juhatuse esimees Hannes Saarpuu ütles, et ettevõte soovib oma reisijaid alati turvaliselt sihtpunkti toimetada, kuid tänaöiste ilmastiku- ja teeolude koosmõjul see paraku ei õnnestunud. "Tunneme südamest kaasa kõikidele kannatanutele ja nende omastele. Teeme enda poolt kõik, et kannatanuid abistada," lubas Saarpuu.

See oli käesoleval nädalal Ida-Virumaal vähemalt kolmas bussiga toimunud avarii. Teisipäeval sõitis Tallinna − Narva maanteel Aseri lähistel teelt välja Tallinna − Peterburi buss, milles oli viis inimest. Keegi kannatada ei saanud. Kannatanuid polnud ka samal päeval Kohtla-Järve − Mäetaguse teel Ereda lähedal välja sõitnud bussis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles